Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Svenskekongen på Momarken-tokt

Travtrener Roger Walmann tok skrittet og flyttet fra Skien til Sverige for å etablere seg som travtrener. Det har han aldri angret på. Etter en fantastisk fjorårssesong lå han som nummer fire på den svenske trenertoppen. Lørdag gjester han Momarken Travbane.

• Se Bengt Bergs travtips: Her er sjansen til å vinne 66 millioner!

(Dagbladet.no) Roger Walmann er mannen bak gullhoppa og verdensstjernen Giant Diablo. Walmann har aldri angret på at han emigrerte til Sverige for å starte som travtrener hos søta bror.

Lørdag kommer han til unionstravet på Momarken med et kruttsterkt lag på hele sju hester. Minst fire av dem har vinnersjanse.

- Som travtrener er jeg svensk, men jeg er norsk i hjertet. Jeg skiller mellom yrke og person, sier Roger Walmann til Dagbladet.no.

- Jeg synes det er en fin utvikling, og en utvikling i riktig retning med samarbeid mellom de nordiske og skandinaviske landene. Sverige er den drivende økonomiske motoren. Skal vi ta opp kampen mot de store, utenlandske spillselskapene må vi stå sammen i framtida. Trav er stort i Sverige, mye større enn i Norge, og det har vært bedre organisert fra ATG.

- Her i Sverige er det mye enklere å drive stort som travtrener. Man får god støtte fra travselskapet, og man er sikker på at man får pengene sine hver måned. Potten er større, det er mer penger å kjøre om, men også hardere konkurranse, sier suksesstreneren som har 150 hester oppstallet.

På gården utenfor Stockholm står nærmere 100 løpshester, men på gården ved Eskilstuna har han 50 hester. Det drives i to avdelinger, og det fungerer fint, sier skiensmannen som høster stor respekt og tillit blant sine kunder og hesteeiere.

- Det er en resultatorientert sport hvor kun de ferske resultatene teller.

TROR PÅ GAM GALANT: Trener og kusk Øystein Tjomsland har seierstro på Gam Galant i V75-4. Foto: hesteguiden.com
TROR PÅ GAM GALANT: Trener og kusk Øystein Tjomsland har seierstro på Gam Galant i V75-4. Foto: hesteguiden.com Vis mer

- Målet mitt er hele tiden å holde meg innenfor rammen av de ti beste travtrenerne i Sverige. Profesjonell travsport har et enormt stort potensial i Norge, norske stallfolk og norske trenere er veldig ettertraktet over hele verden. Men Det Norske Travselskap må bli flinkere til å hjelpe til med organiseringen. Da er mye gjort.

- Det blir veldig morsomt å komme hjem å vise frem gode hester, sier Roger Walmann som gjerne stiller opp for å holde foredrag på forespørsel.

- Ja, jeg gjør det så sant tiden rekker, sier han på sin etablerte svorske dialekt.

- Jeg var på årsmøte i Trenerforeningen på Bjerke på onsdag, og snart skal jeg besøke Orkdal Travlag for å dele mine erfaringer. Det er litt rart å stå der og snakke om sine erfaringer. Men jeg synes det er veldig morsomt å få gi noe tilbake til den norske travsporten. Jeg vil rette en stor takk til den norske travsporten for at jeg er der jeg er i dag. Uten den hadde jeg ikke vært der. Det er mange som fortjener takk, legger han til.

- Jeg stiller gjerne opp, men jeg kan ikke love for mye av foredragsvirksomheten med 150 hester på stallen, ler Roger Walmann.

- Har du flere vinnere med på transporten lørdag?

- Evita Launcher (V5-1) har kanskje litt vondt for å vinne, men sto på fint fra dødens sist. Uten at jeg helt kjenner motstanden tror jeg på en plass blant de tre-fire fremste. Men jeg tror ikke hun vinner denne gangen heller.

- Calamara Donna (V5-2) er ei veldig fin 3-årshoppe. Hun har kun tapt for en stallkamerat, og da gikk hun ikke for full driving. Hun vant veldig lett sist. Vi slår nok ikke de to store favorittene, Lord Capar og Micro Mesh, men hun skal kjempe om plassen rett bak dem. Skal ikke glemmes helt.

- Energy Ås (V75-1/V5-3) er en veldig kapasitetshest som har fått et løp i kroppen etter vinterpause. Det er en allrounder som ofte må gjøre grovjobben selv da han er litt treg fra start. Han vant lett sist på 1.13 i årsdebuten. Det er en veldig fin hest. Min beste vinnersjanse for dagen.

- Frascati S.E. (V75-2/V5-4) ble tatt vekk av dårlig tempo som ødela for ham sist. Han er en kapasitetshest, men kan være litt varierende i prestasjonene. Han har travet to fine løp i år, og formen er fin. Står greit inne i løpet, men har litt vanskelig for å vinne. Er dog aktuell for en trippelplass og på tre-fire hester. Har fine avslutninger å by på med overpace.

- Indian Quick D.K. (V75-3/V5-5) vant enkelt sist og gjorde et sterkt løp på lørdag. Hun kan ha litt problemer med svingene, men hun er sterk og ærlig. Hun plukker en del på oppløpet, men om det rekker til seier tør jeg ikke påstå.

- Superior Dust (V75-5) har gjort en start i år. Hun vant lett etter en 1.10-avslutning siste 800 meter. Hun møter betraktelig bedre hester, men jeg håper på en bra rygg. Da speeder hun voldsomt til slutt. Hoppa er veldig spurtsterk, og med tempo runder hun mange.

- Butterfly Player (V75-7) satt fast bak Fama Currit i Stoeliten sist. Hun kjentes sterk ut, men fikk aldri se dagens lys. Det var en veldig fin gjennomkjøring. Hun har en fin utgangsposisjon og er lettplassert. Skal ikke glemmes om det løser seg.

- Energy Ås er hesten med størst kapasitet, og den jeg har mest seierstro på. Men også Butterfly Player, Frascati S.E. og Superior Dust er kapasitetshester som kan vinne med det rette løpet, avslutter Roger Walmann som gleder seg til å komme til Momarken lørdag.

Gam Galant mot Tangen Scott

Trener og kusk Øystein Tjomsland har seierstro på Gam Galant i V75-4.

- Formen er bra. Han er i sitt livs form, og med rett løp bør han i alle fall ende på trippelen. Alt virker fint i trening. Han vant lett fra dødens nest sist, og travet løpet i tredjespor og dødens sist. Han var fantastisk god. Han kommer ut med fire lette aluminiumssko denne gang, men det er ikke noe problem. Han har vunnet med det før. Han skal utstyres med draskylapper, og vi satser fra start og jeg håper vi kommer oss til tet. Han er bedre fra start med sko, sier trener og kusk Øystein Tjomsland som tror på en god seierssjanse.

- Moi Elden i samme løp har tatt Frankrike-oppholdet på en fin måte. Formen er fin, og med ryggløp spurter han fort. Jeg tror ikke han henter tillegg på Gam Galant. Han traver skoløs og med åpent hodelag. Jeg tror det blir hardt å runde alle, sier Øystein Tjomsland om hesten som er blind på det venstre øyet.

- Beban Håleryd (V5-2) er en veldig bra 3-åring, men her møter han nok overmakten i Lord Capar og Micro Mesh. På bakgrunn av motstanden får vi vel si at det er en god premie som gjelder.

En alenevinner kan vinne tidenes største gevinst noensinne, hele 66 millioner kroner ligger i potten lørdag. Innleveringsfrist er som vanlig kl. 15.00

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media