Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Johannes Høsflot Klæbo vinter-OL 2018

Svensken er den eneste som kan slå Klæbo. Og han har lagt opp

Sporten har ikke sett noe lignende siden Gunde Svan.

UNG MESTER: Gunde Svan inn til ett av sine OL-gull som 22-åring. Er han den eneste som tåler sammenligning med Johannes Høsflot Klæbo også i verdenscupen?. FOTO:AP /Tom Smart)
UNG MESTER: Gunde Svan inn til ett av sine OL-gull som 22-åring. Er han den eneste som tåler sammenligning med Johannes Høsflot Klæbo også i verdenscupen?. FOTO:AP /Tom Smart) Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

ALLEREDE før 21 år gamle Johannes Høsflot Klæbo har startet i sitt første OL, er det historisk sus over omtalen av ham som langrennsløper. Det er til å skjønne etter et prøve-VM på sprint i Seefeld i dag der Johannes gjorde hva han ville akkurat når han ville.

Først leverte han en av sportens beste prologer med en differanse på nesten 5 sekunder ned til nummer to bare for å vise at han for tida er teknisk og fysisk totalt overlegen enhver konkurrent.

Så testet han hvor mye det var å vinne på å rykke i den lange motbakken i kvartfinalen, før han tok med seg den erfaringen inn i både semifinalen og finalen. Den taktiske vurderingen gjorde at han vant ganske så uanstrengt og slik kunne ta seg tid til hilse elegant til publikum over mållinja.

Den lett ironiske overhøflige avslutningen er blitt varemerket til Johannes, og han får trent på den i renn etter renn.

For ingen i sporten vinner oftere enn ham.

DERFOR er den litt nerdete diskusjonen forlengst i gang om noen herreløper noen gang har hatt en bedre sesong i verdenscupen enn den Johannes nå knapt er halvveis i gang med:

- Jeg tror Gunde Svans vinter i 85/86 kanskje var enda bedre, og jeg skal komme tilbake til hvorfor, sa NRKs selv smått legendariske skikommentator Torgeir Bjørn rett etter Johannes sin seier i dag, og den utredningen skal vi høre på.

Ingen formidler denne sporten med mer innsikt enn Bjørn. Han var jo selv en god løper, og bærer alle de karakteristiske tegn på at han er av fin langrennsfamilie fra skibygda Alvdal. Langrenn fra OL blir rett og slett litt fattigere uten hans kunnskap. Der er NRK satt på sidelinja av Discoverys velfylte lommebok.

Derfor kommer forklaringen på vektingen mellom Johannes Høsflot Klæbo og Gunde Svan først når NRKs superpar Jann Post og Torgeir Bjørn overtar mikrofonene igjen om en måneds tid.

I MELLOMTIDA er det lett å sjekke at Gunde vant verdenscupen den vinteren totalt overlegent foran Torgny Mogren, Vladimir Smirnov, Pål Gunnar Mikkelsplass og så en drøss med svensker.

Sammenlagtseieren kom etter fire førsteplasser og tre andreplasser på ni renn. Med dagens mye bredere konkurranseprogram i verdenscupen har Johannes ni seire på 12 forsøk, og leder sammenlagt med 235 poeng foran Martin Johnsrud Sundby. Samtidig er han bare ranket som nummer seks i distansecupen. Det er helst fordi han stod over Tour de Ski.

OG for å forsette med opplysninger ingen trenger å huske på:

  • Beholder Johannes Høstflot Klæbo ledelsen i verdenscupen sammenlagt, blir han tidenes yngste vinner.

Gunde Svan var 22 da han i 1984 vant den første av sine fem totalseire og Bjørn Dæhlie var 25 da han tok sin første av seks seire. Selv Petter Northug som burde hatt OL-plass som junior, var 24 år da han våren 2010 tok steget opp som verdens beste langrennsløper.

DET er denne ekstremt raske modenheten som langrennsløper som gjør at forventningene er så store til Johannes rett før OL. I en øvelse som skisprint er det en tung forventning. Kombinasjonen av snø, staver og ski er mest tilfeldig akkurat der.

Samtidig blir det klarere renn for renn. Johannes Høstflot Klæbo fikser alle løyper og alle taktiske utfordringer. Nå er det egentlig bare et fall som kan stoppe ham, og hvorfor skal det egentlig ende slik?

I dag kjørte han både tryggest og raskest av samtlige utfor. Ganske enkelt fordi han er best til å gå på ski.

Om han er den beste noensinne vet vi mer om når langrennssporten kommer tilbake til NRK og Torgeir Bjørn.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!