Henrik Stenson

Svensken forbauser

Den svenske topp-golferen Henrik Stenson er på vei til den saudi-finansierte LIV Golf-touren. Det har skapt reaksjoner.

FORBAUSER: Henrik Stensons valg har skapt blest i golfverden. Foto: Andrew Medichini / AP / NTB
FORBAUSER: Henrik Stensons valg har skapt blest i golfverden. Foto: Andrew Medichini / AP / NTB Vis mer
Publisert

Den meritterte svenske golferen Henrik Stenson skal være på vei til den kontroversielle golfligaen LIV Tour. Det melder en rekke medier, blant annet Sky Sports.

Den nyoppstartede ligaen finansieres av Saudi-Arabia, og har den siste tiden skapt borgerkrig i golfverdenen.

Flere store profiler har allerede meldt overgang fra den tradisjonsrike PGA-touren, og nå ser Stenson ut til å være den siste i rekka.

Valget har skapt blest da han tidligere i år ble utpekt som kaptein for Europa i den prestisjefylte Ryder Cup. Flere klør seg derfor i hodet av Stensons valg.

- Spyler alt i do

Den tidligere golferen Rob Lee er klar på hva han tenker om Stensons angivelige valg. Han er forbauset over at Stenson kaster bort ryktet sitt.

- Han hadde en avtale med touren om at han skulle være der, og at han skulle være kaptein i Ryder Cup. Om han går tilbake på det så besegler han sin egen skjebne. Han har gjort mye bra, men nå spyler han alt ned i do, sier Lee, som siden karriereslutt har jobbet som golfekspert for Sky Sports.

Også her i Norge har Stenson vekket oppsikt. Golfekspert for Eurosport, Marius Thorp, er overrasket over valget.

- Det er overraskende med tanke på at han allerede har takket ja til jobben som Ryder Cup-kaptein. Han ville vel vært klar over at dersom han sa ja til et tilbud fra LIV, så ville den ryke. At han velger å skrote det. Det er veldig overraskende, sier han til Dagbladet.

Ryder Cup er en turnering som arrangeres annethvert år der et utvalg av spillere fra Europa møter et utvalg av spillere fra USA. Turneringen regnes som noe av de største en golfspiller kan delta på.

- Ryder Cup er massivt. Det er enormt stort. For mange henger det ekstremt høyt, både å spille i Ryder Cup, og spesielt det å være kaptein.

Stenson ble valgt til å være kaptein for det europeiske laget i Ryder Cup 2023 i Roma. Det ventes at han vil strippes for rollen dersom han erklærer seg selv klar for LIV.

EKSPERT: Marius Thorp var proffgolfer før. Nå er han ekspert for Eurosport. Her avbildet under en Wright Invitational på Vestfold Golfbane i 2022. Foto: Beate Oma Dahle / NTB
EKSPERT: Marius Thorp var proffgolfer før. Nå er han ekspert for Eurosport. Her avbildet under en Wright Invitational på Vestfold Golfbane i 2022. Foto: Beate Oma Dahle / NTB Vis mer

Kontroversielt

LIV-touren har skapt splid i golfverden. Til Dagbladet forklarer Thorp hvorfor.

- I hovedsak er det fordi de spytter penger ut som bare det, og spesielt hvor pengene kommer fra. Det er det fleste reagerer på.

LIV Golf er finansiert av det statlige fondet i Saudi-Arabia. Landets brudd på flere menneskerettigheter har gjort at det har kommet kritikk fra flere kanter, blant annet Amnesty. Flere mener touren er et forsøk på å «sportsvaske» Saudi-Arabias omdømme.

- Det starta som løse rykter, og så er det blitt noe håndfast nå. Nå er det blitt et konkurrerende produkt. Først sa de at de ikke skulle være det, at de skulle tilby noe ekstra, men nå er det et fullt ut konkurrerende produkt, forklarer Thorp.

Inntil videre deler imidlertid ikke LIV-touren ut rankingpoeng. Det betyr at spillere står i fare for å kvalifisere seg til store Major-turneringer eller framtidige Ryder Cup-lag.

SJEF: Den tidligere golferen Greg Norman er sjef for LIV Golf. Foto: Paul Childs / Reuters / NTB
SJEF: Den tidligere golferen Greg Norman er sjef for LIV Golf. Foto: Paul Childs / Reuters / NTB Vis mer

Thorp tror LIV-spilleres valg kan spille inn på deres omdømme.

- Det er klart at de største stjernene som har dratt får ryktet sitt litt skitnet til.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer