KLAR: Johan Olsson (34) har trøblet i oppkjøringen til VM, men kommer til å kjempe om nok et femmilsgull på søndag. Foto: Maja Suslin / TT / NTB Scanpix
KLAR: Johan Olsson (34) har trøblet i oppkjøringen til VM, men kommer til å kjempe om nok et femmilsgull på søndag. Foto: Maja Suslin / TT / NTB ScanpixVis mer

Svensken smiler lurt da Dagbladet spør hvordan han skal gjenta tidenes skiløp

I Falun.

FALUN (Dagbladet): Under VM i Val di Fiemme for to år siden gikk svenske Johan Olsson et av tidenes skiløp, da han rykket fra feltet på femmila, og gikk nesten hele veien alene.

Etter gullet ble han hyllet av Petter Northug og resten av langrennsverdenen, og Olsson fikk skryt for å ha tatt fellesstart i langrenn til et helt nytt nivå.

Den svenske stjernen var ikke like sterk under OL i fjor, mye takket være sykdom og skader i forkant.

Også før årets VM har han trøblet med kroppen, men nå rett før VM kom beskjeden hele Sverige har ventet på:

- Jeg er helt frisk og har trent for fullt i en måned, sa han til SVT.

Skøyterusten I dag møtte 34-åringen pressen i forbindelse med morgendagens 15-kilometer med intervallstart her i Falun. Olsson røper at han er litt rusten skøytemessig.

- Drømmen er å gjøre et bra løp, og å kunne gå «all out» opp Mördarbacken den andre runden. Jeg har følt meg litt som Bambi på glattisen i fristil denne sesongen., men det handler om å finne den rette følelsen, sier Olsson, som tok sølv, bak Petter Northug, på samme øvelse i VM for to år siden.

Olsson har slitt med sykdom i oppkjøringen til VM også denne gangen. Blant annet slet han med en forkjølelse, som gjorde at han ikke fikk trent i det hele tatt. Han rakk knapt å bli frisk fra den første virusinfeksjonen, før en ny meldte seg.

Han la derfor en kriseplan, som innebar å isolere seg fra familien. Alt for å være best mulig rustet til VM i Falun - og spesielt femmila på søndag.

- Derfor jeg er her Det er nemlig det som er det store målet hans.

MAGISK: Johan Olsson rykket fra hovedfeltet, og gikk alene nesten hele VM-femmila i Val di Fiemme for to år siden. Foto: PONTUS LUNDAHL / NTB Scanpix
MAGISK: Johan Olsson rykket fra hovedfeltet, og gikk alene nesten hele VM-femmila i Val di Fiemme for to år siden. Foto: PONTUS LUNDAHL / NTB Scanpix Vis mer

- Femmila er grunnen til at jeg er her og at jeg fortsatte som skiløper i et år til, sier han.

Det «söta bror» nå krysser fingrene for er at Olsson kan sette resten av verdenseliten på plass i femmila, akkurat slik han gjorde for to år siden.

Da Dagbladet spør han om det er mulig å gjenta bedriften, svarer han riktignok litt kryptisk:

- Det er noe jeg ikke vil avsløre, sier han med et smil.

Vanskeligere nå - Men du må vel gjøre det samme igjen hvis du skal kunne vinne?

- Jeg må i hvert fall få de andre slitne. Den er mange som vil gå fort. Mine forhåpninger er at vi blir flere som samarbeider. Jeg har mye inspirasjon fra sykkel, der man samarbeider for å holde unna hovedfeltet, men nå er ikke langrenn sykkel, sier han og fortsetter:

- Det blir veldig, veldig vanskelig. Det er en oppgave jeg frykter, men å gjøre det trigger meg også, selv om det blir veldig vanskelig. Det kommer til å bli vanskeligere enn det var i Val di Fiemme.

- Hvorfor det?

- Fordi de andre så at det gikk. I Sotsji så man at med en gang noen forsøkte å stikke, så gjorde hovedfeltet alt for å ta dem inn. Det er mye mer overvåkning nå.

MØTTE PRESSEN: Det var stor interesse for Johan Olsson under dagens pressetreff. Foto: Pål Marius Tingve / Dagbladet
MØTTE PRESSEN: Det var stor interesse for Johan Olsson under dagens pressetreff. Foto: Pål Marius Tingve / Dagbladet Vis mer

- Er det en fordel for deg at Martin Johnsrud Sundby stiller til start, slik at dere kan holde tempoet høyt sammen?

- Javisst. Men samtidig er Martin så sterk at han blir en stor utfordrer. En annen nordmann jeg tror blir sterk, er Didrik Tønseth som jeg synes viste ekstremt god form på skiathlon. Jeg tror han kan gå bra på femmila også, sier Olsson.

Tror på Cologna Veteranen har ellers ingen overraskelser blant sine favoritter i femmila.

- Min favoritt før VM var Johnsrud Sundby, men nå har jo han vært syk. Ellers kan jeg trekke fram Cologna, Vylegsjanin, Petter og altså Tønseth. Om jeg prøver å rykke, og han kjenner seg sterk, så kommer han sannsynligvis til å være med inn, sier Olsson.

Svensken pratet mye om den mentale biten da han møtte pressen i morges. Han trekker fram at den blir helt avgjørende på femmila.

- 15 kilometeren tar 33-34 minutter, mens femmila tar over to timer, så det er en forskjell hva som kreves av skallen. Femmila er det siste som skjer i VM. Det er mange som er på vei hjem. Bagene står pakket i lobbyen når man går til start. Det handler om ikke å skulle være på vei hjem. Man må vite med seg selv at nå skal jeg presse det meste ut av kroppen som jeg noensinne har gjort, sier han.

- Skal jeg ta medalje på femmila, så kreves det mer av skallen, og det kreves at jeg går helt ned i kjelleren. Jeg kan ikke gå i 49 kilometer og vente på en spurt. Da tar ikke Johan Olsson så mange medaljer, legger han til.

Olsson håper at gutta kommer til å gå ut med «snø til knærne» på søndag, og krysser fingra for at det blir «krigeføre».

Han vet nemlig at frykten kommer uansett.

- Før man starter så har man frykten. Man må være forberedt på smerten, og så innser man at det ikke er så ille likevel.

- Det herlige i denne idretten er at man kan blande glede og frykt. Det er ikke sånn at beina skjelver, som om man har truffet på en bjørn inne i skogen. Det er mer en frykt for smerte, at man vet at dette kommer til å bli sykt krevende. Det gjør meg skjerpet, sier Olsson.

• Dagens 15-kilometer for gutta starter klokka 13.30. Femmila går på søndag, med samme tidspunkt.