SMILER MER ENN NOEN GANG: Heidi Weng er midt i de dårlige resultatene i ferd med å gjøre en smittende flott sesong som en viktig del av det norske skilandslaget. FOTO: Bjørn Langsem / Dagbladet
SMILER MER ENN NOEN GANG: Heidi Weng er midt i de dårlige resultatene i ferd med å gjøre en smittende flott sesong som en viktig del av det norske skilandslaget. FOTO: Bjørn Langsem / DagbladetVis mer

Heidi Weng sliter med formen

Svensken tar feil. Heidi Weng er slett ingen fiasko

Utenfor løypa ligner hun mye mer på en suksess. Og snart går hun fort igjen på ski også.

HER om dagen hadde sportskommentatoren i svenske Expressen en kjapp studie i fenomenet Heidi Weng; eller «Dette er skiverdenens største gåte» som han eller gode hjelpere på desken beskrev forskjellen mellom det å være verdensener og det å være nummer nummer 42 fra første stavtak i Tour de Ski.

Og likevel være minst like blid:

- Dette dreier seg om en løper som har vært på pallen 82 ganger i verdenscupen, En løper som har fire VM-gull. En løper som har vunnet både verdenscupen sammenlagt og Tour de Ski to sesonger på rad, skrev Tomas Petterson; som til daglig følger norsk langrenn tettere enn de fleste utlendinger, og fortsatte:

- Nå sklir hun mest omkring og ser ut til å ikke bry seg så mye. Nummer en eller nummer åttien? Spiller mindre rolle. Heidi Weng ler fortsatt.

DET kan være greit å minne om denne kommentaren dagen etter at Heidi naturlig nok i noen sekunder gråt av smerte over en forstuet tommel. For er det virkelig like naturlig for en skistjerne å ta motgang vel så lett som år med suksess?

Absolutt ikke, og det gjør Heidis vinter interessant langt utover resultatlistenes bitte lille verden. I sesong etter sesong har hun utad overbevisende spilt rollen som det norske jentelagets snublefot. Den som roter seg bort i det meste, men fortsatt kommer seg flott igjennom på sjarmen.

Om det virkelig er sånn innad, vet jeg ingen ting om. Denne berg-og-dalbanen til langrennsløperen Heidi Weng har riktignok framstått som en høyst personlig opprydning i egne verdier, men foreløpig har hun ikke snakket så mye om det.

KANSKJE får hun en gang lyst til å gjøre akkurat det. Det er selvsagt spennende med en sportshelt som på toppen av karrieren ikke synes all denne suksessen er morsom nok. At seirene og pengene ikke er verdt alt strevet. At hun rett og slett ikke har mental ork til å presse seg så hardt lenger.

Og enda mer spennende er det med en utøver som på tross av alle disse negative tankene likevel velger å fortsette med idretten sin, og midt i den resultatmessige motgangen virker tilfreds med det valget.

Men hvor tilfreds Heidi egentlig har vært i vinter, kan hun gjerne få holde for seg selv. I en mediehverdag med stadig kjappere kamp om oppmerksomhet, må det fortsatt være idrettsutøvernes valg hva de forteller oss.

Den fine måten Heidi de siste månedene har taklet overgangen fra vinner til fast plass i køen, forteller uansett alt.

AKKURAT det ser de som er nærmere, enda tydeligere. Derfor kan nok gårsdagen stå igjen som ganske fin, bare smertene i tommelen slipper i tide til dagens 10km fellesstart i Tour de Ski i tyske Oberstdorf. For i går fikk Heidi Weng noen riktig varme ord hun skal ta med seg:

- Jeg tror ikke det er så veldig mange som kunne havnet i posisjonen hun har gjort nå, hvor hun har vunnet så mye og så presterer såpass mye dårligere, men fortsetter å gå skirenn og er i det store og hele ganske blid og positiv, og en ressursperson i laget, sa Astrid Uhrenholdt Jacobsen til Dagbladet, og la til:

- Det tror jeg mange kan lære av. Det er nok ikke så mange som trodde Heidi skulle takle dette så bra, men det har hun virkelig gjort.

MEN nå er det slett ikke sikkert at Heidi trenger å le vekk så mange svake resultater lenger:

  • Formstigningen er tydelig, og den er ventet.

For rent sportslig er jo ikke resultatene hennes noen gåte i det hele tatt. De reflekterer bare en helt annerledes treningssommer der det tok tid å finne tilbake til gleden ved å trene.

Underveis har Heidi trent mye mindre og enda roligere enn før. Slik har det rett og slett ikke vært meningen at hun skulle være i form allerede nå. Hvert renn har vært trening fram mot sesongens eneste mål; det å kunne bidra på det norske laget under VM i Seefeld seint i februar.

DET målet kommer hun til å klare. Eller enda klarere:

  • Det målet kan hun egentlig allerede kvittere ut ved å glede lagvenninnene sine i hverdagen utenfor løypa.

Derfor er Heidi Weng som idrettsstjerne slett ingen fiasko.

Faktisk ligner hun stadig mer på en suksess.