Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Svenskene anklager Norge for juks: - Det er urimelig og urettferdig

Mener samarbeidet med Storbritannia burde være ulovlig.

SUVERENE: Svenskene er ikke veldig glad i å se Norge dominere. Nå er de lei av at nordmennene går rundt regelverket.
Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
SUVERENE: Svenskene er ikke veldig glad i å se Norge dominere. Nå er de lei av at nordmennene går rundt regelverket. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Norge har de siste årene dominert langrenn bare mer og mer. I dag fortsatte det med Therese Johaugs utklassingsseier og tredobbelt norsk i herreklassen.

Mange mener det er skadelig for idretten, all den tid interessen i andre land forsvinner i mangelen på resultater.

FRUSTRERT: Sveriges landslagssjef Rikard Grip liker ikke at Norge unngår de nye reglene.
Foto: Fredrik Sandberg / TT / Kod 10080
FRUSTRERT: Sveriges landslagssjef Rikard Grip liker ikke at Norge unngår de nye reglene. Foto: Fredrik Sandberg / TT / Kod 10080 Vis mer

Derfor har FIS innført flere nye regler i et forsøk på å tone ned den norske dominansen, som Dagbladet har omtalt tidligere. Et av tiltakene er å sette begrensninger for hvor mange skitestere man kan ha ute i løypa i forkant av en konkurranse.

For at Norge kan bruke sitt store støtteapparat og fortsette den massive skitestingen som tidligere, har Norge svart med å inngå et samarbeid med Storbritannia for å bruke deres vester og dermed få flere inn på konkurranseområdet.

LOVLIG: Norges smøresjef Knut Nystad er tydelig på at Norge ikke gjør noe ulovlig.
Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix
LOVLIG: Norges smøresjef Knut Nystad er tydelig på at Norge ikke gjør noe ulovlig. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix Vis mer

Det har svenskene nå lagt merke til - illustrert med et bilde av Knut Nystad med britisk vest. SVT har i dag laget flere saker hvor Norge anklages for juks, noe som vekker engasjement blant svenske langrennstilhengere.

- Det der er juks. De utnytter systemet for å oppnå en fordel, sier SVT-programleder André Pops under deres langrennssending.

- Urettferdig
Han får støtte av tidligere langrennsløper og nåværende langrennekspert Mathias Fredriksson.

- Det er litt merkelig å gjøre det bare for å unngå regelen. Det er klart at Norge kan få en fordel av å få ut flere testere, i alle fall når de har så mange løpere. Dette er noe som kan avgjøre renn, sier Fredriksson.

- Jeg vet ikke om det er juks, men de går rundt regelverket på en måte som jeg ikke liker, fortsetter SVTs langrennsekspert.

Sveriges smøresjef Urban Nilsson sier følgende til SVT:

- Vi har ni vester, mens Norge har elleve. Det er ikke rettferdig. Det sier seg selv, sier Nilsson og får støtte av landslagssjef Rikard Grip.

- Det er urimelig. Man setter regler, og det første de norske gjør er å unngå dem. Det blir veldig merkelig, supplerer Grip.

- Dette er lovlig Den norske leiren tar imidlertid ikke selvkritikk. De er tydelige på at de følger regelverket.

- Vi jobber sammen med Storbritannia. Vi tester ski sammen og deler informasjon med dem. Det er fullt lovlig ifølge regelverket, sier smøresjef Knut Nystad.

Det samme er landslagssjef Vidar Løfshus tydelig på.

- De nye reglene gjorde at vi måtte se etter nye løsninger. Nå samarbeider vi med Storbritannia. Samarbeidet går begge veier. Vi hjelper dem med skismøring, og vi får lånt noen ekstra vester. Vi fikk vite på informasjonsmøte på torsdag at dette er lov, tydeliggjør Løfshus.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!