Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Svenskene anklaget Norge for juks. I dag ble vi slått av skotten vi har hjulpet

Overraskende resultater i Toblach.

SLÅTT AV BRITE: De norske langrennsløperne ble slått av både en italiener, amerikaner og skotte.
Foto: Anders Wiklund/TT / NTB scanpix
SLÅTT AV BRITE: De norske langrennsløperne ble slått av både en italiener, amerikaner og skotte. Foto: Anders Wiklund/TT / NTB scanpix Vis mer

(Dagbladet): Det ble mye styr da svenskene anklaget Norge for juks i sesongåpningen i Kuusamo. Årsaken var at Norge ikke forholdt seg til de begrensningene FIS hadde satt til hvor mange skitestere man kan ha ute i løypa i forkant av en konkurranse.

For at Norge kan bruke sitt store støtteapparat og fortsette den massive skitestingen som tidligere, svarte Norge med å inngå et samarbeid med Storbritannia for å bruke deres vester og dermed få flere inn på konkurranseområdet.

- Det der er juks. De utnytter systemet for å oppnå en fordel, uttalte SVT-programleder André Pops.

- Det er urimelig. Man setter regler, og det første de norske gjør er å unngå dem. Det blir veldig merkelig, supplerte landslagssjef Rikard Grip.

Svar på tiltale Svenskene mente at Norge utelukkende gjorde det etter eget forgodtbefinnende og omtalte samarbeidet som juks. Den norske leiren hevdet at det var et symbiotisk samarbeid som også britene hadde stor nytte av.

I dag så det ut som at den norske leiren hadde rett. Og kanskje har de norske støtteapparatet hjulpet de britiske løperne litt for mye. For i dag slo skotten Andrew Young samtlige nordmenn i sprinten i Toblach.

- Nå blir det kanskje slutt på kritikken av samarbeidet. Dette viser at begge parter drar nytte av det, sier landslagssjef Vidar Løfshus til Dagbladet.

VANT IGJEN: Federico Pellegrino tok sin andre strake verdenscupseier i sprint. Foto: AP Photo/Keystone, Gian Ehrenzeller
VANT IGJEN: Federico Pellegrino tok sin andre strake verdenscupseier i sprint. Foto: AP Photo/Keystone, Gian Ehrenzeller Vis mer

- Dere må passe på slik at britene ikke slår dere hver gang da?

- Haha, det er sant. Men nå har vi valgt dette samarbeidet. Vi hjelper gledelig britene til pallplassering vi, hvis de er gode nok, hevder Løfshus.

Young er 23 år gammel og hele 193 centimeter høy. Han utgjør sammen med halvt norske Andrew Musgrave et oppsiktsvekkende godt britisk lag.

- Han er et veldig stort talent som har trent meget godt. Det er først og fremst Andrews kvaliteter som fikk ham på pallen, men der skiene kanskje kan utgjøre det lille ekstra, mener Norges landslagssjef.

Men dagens pallplassering var likevel langt over det Young tidligere har vist. Musgrave derimot har blant annet stilt opp i NM og slo hele norgeseliten i sprint i forkant av OL i Sotsji da Ola Vigen Hattestad senere tok OL-gull.

Italiensk triumf på hjemmebane Federico Pellegrino gjorde som i Davos og vant også i dag. Dermed kunne den italieneren juble på hjemmebane i italienske Toblach.

Simeon Hamilton tok en overraskende 2. plass, mens Young 3. plass heller ikke var helt forenlig med forhåndstipsene.

Jovian Hediger tok 4. plassen, også det smått sjokkerende, mens den norske duoen Finn-Haagen Krogh og Sondre Turvoll Fossli skuffet stort og endte sist i finalen.

- Det var ingen stor norsk dag for våre herrer, men det er bra for langrennssporten at flere nasjoner melder seg på. Pellegrino har vært god lenge nå og blir knallhard å slå i kampen om sprintcupen sammenlagt, sier Løfshus.

Petter Northug så lenge frisk ut, men røk ut så vidt i semifinalen. Det samme gjorde verdenscupleder Martin Johnsrud Sundby, som bør være meget godt fornøyd med sin sprintprestasjon.

Maiken Caspersen Falla vant kvinnesprinten foran Ingvild Flugstad Østberg og Stina Nilsson.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media