HJELP: Marit Bjørgen er tidenes mestvinnende kvinnelige vinterolympier og tar vare på både lagkamerater og konkurrenter. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
HJELP: Marit Bjørgen er tidenes mestvinnende kvinnelige vinterolympier og tar vare på både lagkamerater og konkurrenter. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpixVis mer

- Svenskene bør ta et mentalt kurs hos Marit Bjørgen

Latterliggjorde Norge for mental trening. Nå skjelver de før VM på hjemmebane.

(Dagbladet): Flere av Norges største idrettshelter har hatt stor suksess ved bruk av idrettspsykologer og mental hjelp.

Britt Tajet-Foxell var sentral da Marit Bjørgen klarte å snu motgang til medgang og ble OL-dronningen i Vancouver i 2010.

I Vancouver hadde Norge med fire idrettspsykologer, noe svenskene nærmest latterliggjorde.

- Psykolog? Nei, jeg går på ski. En psykolog kan man bruke om man har et problem, sa Marcus Hellner den gang.

Sverige har nedprioritert og latterliggjort mental trening, men få dager før ski-VM starter på hjemmebane, er det røster i den svenske leiren som håper på en endring.

Nå mener Expressens kommentator Anna Friberg at de svenske langrennsjentene bør søke mental hjelp.

Hos en idrettspsykolog? Nei, hos rivalen Marit Bjørgen.

- De svenske skijentene bør ta et mentalt intensivkurs hos Bjørgen og kompani, foreslår Friberg i Expressen i dag.

- Der de norske jentene utstråler ro og selvtillit, ser de svenske jentene usikre ut, mener hun.

- Bør heller ta et treningskurs Sportssjef i Norges Skiforbund, Åge Skinstad, sier at de gjerne vil hjelpe Charlotte Kalla og co.

- Vi deler gjerne på kompetansen vår på flere områder og har hatt med oss svensker på treningssamlinger tidligere, forteller Skinstad til Dagbladet.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Så hvis svenskene spør, gir dere gjerne råd om mental trening?

- Ja, det stemmer, bekrefter sportssjefen.

Tidligere landslagstrener Morten Aa Djupvik mener de svenskene langrennsjentene heller bør ta et annet kurs.

- Det er sikkert en god idé med mental trening hos Bjørgen, men de må ha et treningskurs først, sier Djupvik til Dagbladet.

- Bjørgen og co er bedre enn svenskene først og fremst for de trener best. Men det mentale er også utrolig viktig og handler om å perfeksjonere og optimalisere de siste prosentene.
 
- Stor forskjell på Bjørgen og Kalla Friberg kommer med dette litt oppsiktsvekkende forslaget i håp om at Kalla og de andre svenskene skal bli like åpne og offensive som verdens beste langrennsjenter.

- Mens Kalla så vidt setter av tid til pressen, går Bjørgen fra bord til bord og tar seg tid til å snakke med hver enkelt journalist. Hun er offensiv og sier at hun håper å ta medalje på alle VMs seks øvelser. Kalla derimot sier at hun er fornøyd bare hun gjør sitt beste, skriver Friberg.

- Jeg tror de har de samme drømmene og målene, men det er kun Bjørgen som tør å si det. Hun gir et ydmykt inntrykk, samtidig som hun utstråler pondus og selvsikkerhet, skryter Friberg.

Bjørgen har jevnlig kontakt med psykolog Britt Tajet-Foxell og tar med seg henne til VM.

- Det er en trygghet å vite at hun er der i tilfelle det skulle dukke opp noe som krever mental jobbing, sier Bjørgen til Expressen i dag.

- Selv om jeg er rutinert og føler meg sterk, er det viktig med litt mental hjelp. Det lille ekstra som avgjør gullkampen kan sitte i hodet, mener langrennsdronningen.

Bjørgen måtte slutte å være flink pike Samarbeidet med Tajet-Foxell startet før OL-sesongen 2010. Etter sterk motgang mellom OL i Torino og OL i Vancouver, snudde Bjørgen den vonde trenden og ble igjen verdens beste langrennsløper.

- Det første idrettspsykologen sa til meg, var at jeg må prioritere meg selv. Jeg måtte bli mer kynisk, kanskje ikke være så flink pike som sa ja til alt, sa Bjørgen til Dagbladet i 2011.

Hun måtte rett og slett finne igjen både seg selv og overskuddet.

- Jeg hadde opparbeidet mye aggresjon i forhold til enkelte journalister. Jeg måtte jobbe med meg selv for å tenke at de bare er her for å formidle idrettsnyheter til leserne.

Svenskene kryper til korset Selv om enkelte av de svenske langrennsløperne har latterliggjort Norges bruk av idrettspsykologer, har Anna Haag, Emil Jönsson og Johan Olsson begynt med mental trening.

- Det fysiske er naturligvis klart viktigste, men mental trening er også utrolig viktig, sier Djupvik.

Det virker som at svenskene nå begynner å dele denne oppfatningen. Kommende eller neste sommer inviterer Norges Skiforbund til trenerkonferanse.

- Der skal vi snakke om hva vi har gjort på landslaget fra 2006/07-sesongen og frem til i dag, avslører Skinstad.

Og ønsker svenskene hjertelig velkommen.

RIVALER OG VENNER: Kan Marit Bjørgen gi rivalen Charlotte Kalle mental hjelp? Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
RIVALER OG VENNER: Kan Marit Bjørgen gi rivalen Charlotte Kalle mental hjelp? Foto: Heiko Junge / NTB scanpix Vis mer