HEKTET: Marcus Hellner klarte ikke å komme til 1,3 kilometer sprint finale under Tour de Ski i dag, etter å ha hektet i den ene bakken. Nå håper han så vidt på en pallplass.
Foto: Lise Åserud / Scanpix
HEKTET: Marcus Hellner klarte ikke å komme til 1,3 kilometer sprint finale under Tour de Ski i dag, etter å ha hektet i den ene bakken. Nå håper han så vidt på en pallplass. Foto: Lise Åserud / ScanpixVis mer

Svenskene døper om Tour de Ski til «Tour de Skit»

Nå håper de snøvær kan redde stumpene.

(Dagbladet): Heller ikke dagens fristilsprint i Toblach ble noen opptur for Sverige, som har hatt en tung Tour de Ski så langt.

Hanna Brodins tredjeplass på prologen den førstedagen er høydepunktet så langt, og i sammendragene er det tungt:

Marcus Hellner er beste svenske herre nesten tre minutter bak teten på en åttendeplass, blant kvinnene er femteplasserte Charlott Kalla over fire minutter bak ledende Justyna Kowalczyk.

Anders Södergren, Johan Olsson og Calle Halfvarsson trakk seg allerede før Touren, Daniel Rickardsson gikk i feil spor første nyttårsdag og ble dømt helt sist. I går brakk han staven.

Etter gårsdagens smørefiasko på fem kilometer klassisk håpet nok Sverige på en opptur i dag, men fikk det ikke. Ingen av sprintfinalene i Italia inneholdt en eneste svenske.

Det får Aftonbladet til å døpe om Tour de Ski til «Tour de Skit».

TOUR DE SKIT: Aftonbladet i ettermiddag.
TOUR DE SKIT: Aftonbladet i ettermiddag. Vis mer

«Nattsvart for Sverige», skriver avisa, og oppsummerer så langt:

- De har gått feil. De har smørt seg bort. De har klappet sammen.

Stang ut, stang ut
Marcus Hellner så veldig frisk ut på dagens fristilsprint, men så var han uheldig og uklok da han forsøkte å avansere på innsiden i bakken, og hektet i brøytekanten.

- Jeg snurret rundt en halv runde. Da fikk jeg slite på oppløpet, men det var en dårlig avslutning, og jeg fikk ikke til spurten i det hele tatt. Det har vært litt stolpe ut, sier Hellner.

Stang ut, stang ut nesten hele tida, det er TV 2s langrennsekspert Odd Bjørn Hjelmeset enig med svensken i.

- Daniel Rickardson går litt feil og får sju minutter i tidsstraff, i tillegg til at han har bomma litt på formen. Kalla har vært litt sjuk, og ventet jo i det lengste på å ta avgjørelsen om å være med, sier Hjelmeset til Dagbladet.

- Hellner har kanskje hatt mest utur, for han er nok i samme form som i fjor. Men i dag fikk han den hekten, og gikk på en smell etter et litt taktisk dårlig valg ved å bruke alle de kreftene på å komme opp igjen. Det startet bra med Brodins tredjeplass på prologen, men deretter har det gått nedover, sier han.

Savner Olsson
NRK-ekspert Torgeir Bjørn påpeker også at svenskene ble hardt rammet allerede før Touren.

STANG UT: Odd-Bjørn Hjelmeset er enig i at svenskene har bommet med formen, skiene og også hatt masse uflaks.Foto: Thomas Rasmus Skaug  / Dagbladet
STANG UT: Odd-Bjørn Hjelmeset er enig i at svenskene har bommet med formen, skiene og også hatt masse uflaks.Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet Vis mer

- Hovedtrekkene med svenskene er jo at Johan Olsson ikke tør å gå pga ryggen. Anders Sødergren ble syk før konkurransen, og da er jo laget halvert før start, omtrent, sier Bjørn til Dagbladet.

- Marcus Hellner er nok i god form, men for hans del er problemet først og fremst at svenskene sliter med å få gode ski til de klassiske løpene når temperaturen er rundt null, sier han.

Odd-Bjørn Hjelmeset er enig i at smøreproblemene har rammet Sverige i Tour de Ski.

- De har ikke truffet som de har planlagt, men her snakker vi om veldig, veldig små nyanser, jeg tror ikke det forklarer alt. Emil Jönsson burde vært på pallen, Daniel Rickardsson burde vært i bedre form. Sverige startet bra med Johan Olsson som vant med halvminuttet på Sjusjøen, men han er jo ikke med her, sier Hjelmeset.

- Det minner litt om Norge i OL i 2006, stang ut hele veien, sier han.

Håper på snø
Marcus Hellner har fortsatt et lite håp om en pallplass, men da setter han også sin lit til høyere makter. Det vil si værgudene, som må levere all snøen Petter Northug og Dario Cologna frykter i morgen.

- Det er klart, det ville vært synd for konkurransen om det ble sånn, men for meg er det kanskje bra. Det vil kanskje bety litt flaks, for en gangs skyld, sier Hellner, ifølge Expressen.

HÅPER PÅ SEINT SNØVÆR: Mye snø kan ødelegge for Dario Cologna og Petter Northug i morgen, men hjelpe de som kommer bak, som Marcus Hellner. NRKs Torgeir Bjørn håper været lar vente på seg.
Foto: ARNT E. FOLVIK
HÅPER PÅ SEINT SNØVÆR: Mye snø kan ødelegge for Dario Cologna og Petter Northug i morgen, men hjelpe de som kommer bak, som Marcus Hellner. NRKs Torgeir Bjørn håper været lar vente på seg. Foto: ARNT E. FOLVIK Vis mer

Hjelmeset deler den oppfatningen, og håper i det lengste at snøen venter med å falle til langt utpå dagen.

- Hvis det begynner som det er sagt, rundt kl. 13, så kan det bety helt vanvittig mye. Jeg håper inderlig at den snøen lar vente på seg. Noen sier at «alle får snøværet», men de to alene framme i forhold til en gruppe på ti mann bak - som kan rullere hele tida - de får det det mye, mye lettere, sier han.

I verste fall er det meldt 6-7 centimeter snø i Toblach i morgen, men selv 2-3 kan ødelegge mye for Northug og Cologna, sier Hjelmeset.

- I fjor gikk Dario Cologna et kjempeløp alene foran, men fikk likevel omtrent samme tid som folk som ble nummer 40. De to foran, både i herreklassen og kvinneklassen, er så mye bedre enn de andre nå, at det ville vært veldig flott om ikke en ting som snø avgjør dette, sier han til Dagbladet.

Tre trekker seg
- Hellner kan klare en bra plassering, han går i et veldig fint beite i morgen, med andre gode løpere. Han kan hevde seg i teten i den gruppa, og fort få en fjerdeplass, det kan berge stumpene for Sverige, sier Torgeir Bjørn, som sier den siste værmeldinga i Italia er at snøen kanskje kommer litt senere.

- Det kan virke som den kommer mer mot slutten av løpet. Slår det til, så skal Dario og Petter kunne holde mot, mener Bjørn.

Daniel Rickardsson, Hanna Brodin og Teodor Peterson har forøvrig fått nok, og bryter Tour de Ski i dag.

- Han føler vel ikke at han har den energien som skal til. Motivasjonen er ikke på topp. Han har forsøkt, men kroppen har ikke respondert. Dessuten har han fått vondt i halsen, dermed var det ingen vits å bli her, sier pressesjef Torbjörn Norvall om Rickardsson, og legger til at Brodin og Petersons avhopp var mer etter planen.