- Svenskene er ikke ydmyke

Thomas Alsgaard synes svenskenes sjølskryt skyter høyt over mål, og råder nå både langrennssjef Magnar Dalen og svenske journalister til å dempe seg litt. - Man får litt avsmak, sier Alsgaard til Dagbladet.

«Vintern är inte vit i år. Den er gul och blå. Och Sverige er hetast i hela skivärlden. Per Elofsson visade alla norrmän och resten av välden vem som er snabbast på längdskidor...»

Dette skrev den svenske avisa Expressen lørdag etter Per Elofssons seier på 15 km fri fredag.

- Svenskene er ikke ydmyke nok. Det skjønner du når du leser sånt som dette, sier Thomas Alsgaard.

- Komisk

Han og lagkameratene har moret seg stort over de svenske tabloidene Aftonbladet og Expressens himmelropende hyllest til Per Elofsson, landslagssjef Magnar Dalen og svensk vintersport generelt de siste dagene.

- Det blir litt komisk.

Alsgaard understreker at han ønsker svenskene velkommen tilbake i skisporet etter ti svarte år.

- Det er gledelig. Elofsson suksess kan kanskje dra andre svenske løpere opp i toppen også, sier han.

Men han synes det går over styr i feiringa:

- Det er spesielt svensk presse og Magnar Dalens uttalelser dette gjelder. Det finnes ikke ydmykhet, sier Alsgaard, som innrømmer at sjølskrytet smaker vondt:

- Man får litt avsmak. Det blir litt voldsomt på en måte. Da unner man dem det ikke likevel. Det er synd, sier Alsgaard.

- Overvurderer svenskene sin egen suksess?

- Ja, det er typisk. Nå har de venta i ti år.

Om svenskene er flinke til å skryte nå, har de nemlig vært flinke til å svartmale før.

Liker Per

  • Etter fiaskoen i Albertville-OL brukte Expressen to hvite sider der det sto med liten skrift: - Her skulle vi skrevet om den svenske suksessen i ski-OL. Det ble ingen.
  • I Ramsau-VM i 1999 reddet Niklas Jonssons fjerdeplass svenskene fra den verste mesterskapsinnsatsen siden 1928. Da gjorde Aftonbladet en meningsmåling og fant ut at 67 prosent av svenskene skammet seg over innsatsen. De svenske løperne gikk offentlig ut og ba om unnskyldning.

Alsgaard presiserer at han har et kjempeforhold til Elofsson og de andre svenske løperne.

- Per er en fin type. Jeg snakker mye med ham, men ikke så mye langrenn. Mest om bil. Hele det svenske laget består av fine typer. Vi har fin kontakt med både Niklas Jonsson og Mathias Fredriksson.

- Bråkjekke

Men Alsgaard er krystallklar:

- Elofsson er ikke skikongen enda.

Fordi vinteren er lang:

- Det gjelder å ha litt is i magen og ligge litt lavt i terrenget. Eller skaper man bare problemer for seg sjøl. Svenskene kommer overhode ikke til å dominere hele sesongen. Og den dagen det går dårlig da får de alt dette i retur.

- Svenskene ville stått seg på å snakke og skrive med litt mer ydmykhet. Jeg synes de er bråkjekke for tidlig.

<B>SMAKER VONDT:</B> - Det finnes ikke ydmykhet, sier Thomas Alsgaard, som innrømmer at svenskenes sjølskryt smaker vondt.