- Svenskene er primitive

Fredrik Winsnes (27) kommer fra «støttepasningsskolen» i Allsvenskan, og rett inn i varmen på den norske landslagsmidtbanen. Han vet hvor han trives best.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

WIEN (Dagbladet): Seongen i svenske Hammarby har nemlig gjort Winsnes bevisst i forhold til spillestil. Og hva han står for.

- Ikke for å være stygg. Jeg vil ikke brenne broer til Sverige, men svenskene er veldig opptatt av å fortelle at norsk fotball er primitiv. Å passe ballen, bare for pasningens del, fordi du er opptatt av pasningsspill, det er minst like primitiv som norsk spillestil. I Norge har vi ihvertfall en plan bak de pasningene vi slår, sier Winsnes til Dagbladet.

Slik snakker altså mannen som har gått 12 år i RBK-skole hos Nils Arne Eggen. Der hvert løp, og hver ball har en baktanke.

- Hvem som helst kan slå støttepasninger. I Norge har man et formål med å slå ballen framover. Sett i det lyset mener jeg at svensk fotball er mer primitiv enn den norske.

Med et slikt utgangspunkt, er det ikke rart Nils Johan Semb ønsker å teste ham i Eirik Bakkes rolle på midtbanen mot Østerrike i kveld.

Ny Bent

- Målet mitt på landslaget er å komme til EM i 2004, og på sikt bli fast på laget. Det blir for dumt å si at man er fornøyd bare med å være med, sier Fredrik.

Nå har også RBK-trener Åge Hareide nærmest erklært ham som offisiell arvtaker etter Bent Skammelsrud sentralt på midtbanen i Rosenborg. Slikt forplikter.

- Dette med at jeg overtar etter Bent føler jeg er medieskapt. Dere har behov for å sette merkelapper på oss. Jeg kan like godt havne som indreløper, der jeg stort sett har spilt i RBK. Men det er klart. Jeg føler meg mer enn god nok for Rosenborg, og tar uttalelsene fra Hareide som en voldsom tillitserklæring.

- Føler du press?

- Nei, for det presset er jeg vant til å ha på meg. Men jeg stiller høye krav til meg selv. Og jeg håper jeg kan bli stabil på et høyere nivå enn jeg har vært så langt. Jeg kjenner mine begrensninger, og er ganske sjølkritisk. Så jeg vet at jeg ikke er god nok til å spille på midtbanen i en europeisk toppklubb. Men jeg har tro på at jeg kan bli god i Rosenborg-systemet. Det er jeg trygg på.

Spaltekutt

Winsnes framstår som en annerledes fotballspiller. Han er ikke bare veltalende. Han er beviselig smart, selv om det gjenstår to og et halvt år på legestudiene. Sjøl misliker han utenomsnakket.

- Jeg føler det blir så stereotypt det bildet som skapes av meg, at jeg har bestemt meg for at jeg ikke vil si så mye om hobbyene mine. Jeg er i avisa fordi jeg spiller fotball, sier han.

Og utdyper:

- Dette med legestudiene. Jeg synes det blir feil i forhold til medstudentene mine. I klassen min har jeg en fyr som er verdensmester i skiorientering. Og han har ikke hatt samme mulighetene som meg til å strekke studietida over flere år. Jeg har hatt medstudenter som har spilt eliteserie håndball i Heimdal, som trener like mye, uten å få betalt for det. De gjør samme jobb som meg. Derfor blir det så feil at det skapes et bilde av meg som en supermann som kombinerer fotball med legestudier.

Fredrik føler seg nesten stigmatisert. Særlig i Trondheim.

- Ja, for det er en liten by. Og folk har dannet seg en mening om hvordan jeg er. Uten at de kjenner meg. Det er vanskelig å forholde seg til. Jeg kan jo ikke si til alle jeg møter. «Hva vet du egentlig om meg», sier han lakonisk.

- Men du har jo sjøl bidratt til det gjennom å ha en egen spalte i lokalavisa?

- Ja, og det skal jeg slutte med nå. Jeg ble alt for personlig. For når jeg skriver personlig, må det handle om meg sjøl. Nå er det slutt med det.

- Så da nytter det ikke for meg å spørre om du har spilt mye gitar i det siste?

- He, he, jo, da kan jeg si at jeg har spilt en god del. Men hvis gitarspillinga mi er interresant for dine lesere, så hadde det vært fint om det stod på kultursidene..

- Ja, er du så flink?

- Eh, nei, nei, he, he. Derfor trenger du ikke skrive mer om det.

<B>ØNSKER FAST PLASS: - Målet mitt er å komme til EM i 2004, og på sikt bli fast på landslaget. Det er for dumt å si at man er fornøyd bare med å være med, sier Fredrik Winsnes.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer