Svenskene får norsk slakt: - Katastrofalt

De norske landslagsstjernene skjønner ikke hva Sverige holder på med. Svenskenes oppsiktsvekkende valg kan skape trøbbel for Norge.

JUBEL: Det norske landslaget har fått en fenomenal start på mesterskapet. Her jubler de for seier over Frankrike. Et kontroversielt svensk valg kan skape trøbbel senere i mesterskapet. Foto: NTB scanpix
JUBEL: Det norske landslaget har fått en fenomenal start på mesterskapet. Her jubler de for seier over Frankrike. Et kontroversielt svensk valg kan skape trøbbel senere i mesterskapet. Foto: NTB scanpix Vis mer
Publisert

TRONDHEIM (Dagbladet): Danmark, Norge og Sverige var tre av de fem beste lagene i VM i fjor. I EM har alle havnet på samme side av mesterskapet, det vil si at gigantene risikerer å møte hverandre i hovedrunden om alle går videre fra gruppespillet.

Konkurransen om en plass i semifinalene er med ord ord beintøff, men slik hadde det ikke trengt å være. Som arrangørland har Sverige makten til å plassere seg selv og ett annet land i den gruppa man ønsker.

Svenskene valgte noe oppsiktsvekkende å plassere Danmark i gruppe E i Malmö. Kun ei bro skiller den svenske byen fra dansk jord, og i deres åpningskamp mot Island var det hele 9500 dansker på tribunen.

At Sverige i praksis har gitt Danmark hjemmebane i sitt eget EM, vekker sterke reaksjoner både i Sverige og Norge.

- En skam

- Det er katastrofalt, hvis du tenker rent sportslig. Malmö ligger 12 minutter fra Danmark, så de får en stor hjemmebanefordel av å spille der. Jeg vet ikke hva svenskene har tenkt. De kunne lagt Danmark i Stockholm eller Göteborg eller Kiruna eller hvor som helst, bare ikke i Malmö. Økonomisk er det kanskje intelligent gjort, men rent sportslig er det idiotisk, sier den norske landslagsspilleren, Gøran Johannessen.

- Om svenskene føler at det er det beste for dem, får de stå for det. Det er vel ikke noe jeg selv ville gjort, sier Magnus Abelvik Rød.

GOD STEMNING: De norske håndballgutta er ikke i tvil om hvem som har mest sjans på damene. Video: Rødt Kort. Vis mer

Om Sverige møter Danmark i hovedrunden risikerer de å være i mindretall på tribunen i Malmö. Sander Sagosens lagkamerat i Paris, Kim Ekdahl du Rietz, er i harnisk over arrangørens beslutning.

- Når man spiller mesterskap på hjemmebane, er det en skam å gi et annet lag mer eller mindre en hjemmebanefordel, sier han til Aftonbladet.

Ekdahl du Rietz får støtte av Sveriges landslagstrener, Kritsjan Andresson.

- Når vi velger å plassere Danmark på vår side av mesterskapet, er det ikke av sportslige hensyn. Som trener ville jeg mye heller hatt Danmark på den andre siden. De kunne gjerne spilt i Wien for min del, sier han.

Sverige havnet i trøbbel i sin åpningskamp i EM, hvor det ble tap mot Slovenia. Det kan gi hjemmenasjonen et tøft utgangspunkt i en eventuell hovedrunde.

- Blir et bikkjeslagsmål

Sveriges valg kan også skape trøbbel for Norge, som er på samme side av mesterskapet. Danmark tapte åpningskampen mot Island, men bør likevel ha gode muligheter til å ta seg videre.

- Nå har vi samlet ganske mange av medaljefavorittene på en side, og det blir et bikkjeslagsmål å komme seg til semifinale, sier Abelvik Rød.

Danmark får både gruppespillet og hovedrunden i Malmö, og behøver ikke å flytte på seg før en eventuell finale. Også Gøran Johannessen mener svenskenes valg bidrar til å gjøre Norges oppgave tøffere.

- De var helt fantastiske da de spilte i Boxen med 16 000 tilskuere i fjor, nå solgte de 9500 billetter til kampen mot Island. Det er ikke optimalt, men ikke noe vi kan gjøre noe med. Det er en spesiell taktikk fra Sverige sin side.

- Det gjør det vanskeligere for oss å komme videre. Man tenker automatisk at man skal få en lettest mulig vei, men nå har vi muligheten til å ta revansje mot Danmark, sier Magnus Gullerud.

Frankrike var også i utgangspunktet på samme side i mesterskapet. Men etter tap mot Portugal og Norge er stormakten allerede slått ut av EM.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer