Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Svenskene får norsk slakt: - Katastrofalt

De norske landslagsstjernene skjønner ikke hva Sverige holder på med. Svenskenes oppsiktsvekkende valg kan skape trøbbel for Norge.

JUBEL: Det norske landslaget har fått en fenomenal start på mesterskapet. Her jubler de for seier over Frankrike. Et kontroversielt svensk valg kan skape trøbbel senere i mesterskapet. Foto: NTB scanpix
JUBEL: Det norske landslaget har fått en fenomenal start på mesterskapet. Her jubler de for seier over Frankrike. Et kontroversielt svensk valg kan skape trøbbel senere i mesterskapet. Foto: NTB scanpix Vis mer

TRONDHEIM (Dagbladet): Danmark, Norge og Sverige var tre av de fem beste lagene i VM i fjor. I EM har alle havnet på samme side av mesterskapet, det vil si at gigantene risikerer å møte hverandre i hovedrunden om alle går videre fra gruppespillet.

Konkurransen om en plass i semifinalene er med ord ord beintøff, men slik hadde det ikke trengt å være. Som arrangørland har Sverige makten til å plassere seg selv og ett annet land i den gruppa man ønsker.

Svenskene valgte noe oppsiktsvekkende å plassere Danmark i gruppe E i Malmö. Kun ei bro skiller den svenske byen fra dansk jord, og i deres åpningskamp mot Island var det hele 9500 dansker på tribunen.

At Sverige i praksis har gitt Danmark hjemmebane i sitt eget EM, vekker sterke reaksjoner både i Sverige og Norge.

- En skam

- Det er katastrofalt, hvis du tenker rent sportslig. Malmö ligger 12 minutter fra Danmark, så de får en stor hjemmebanefordel av å spille der. Jeg vet ikke hva svenskene har tenkt. De kunne lagt Danmark i Stockholm eller Göteborg eller Kiruna eller hvor som helst, bare ikke i Malmö. Økonomisk er det kanskje intelligent gjort, men rent sportslig er det idiotisk, sier den norske landslagsspilleren, Gøran Johannessen.

- Om svenskene føler at det er det beste for dem, får de stå for det. Det er vel ikke noe jeg selv ville gjort, sier Magnus Abelvik Rød.

GOD STEMNING: De norske håndballgutta er ikke i tvil om hvem som har mest sjans på damene. Video: Rødt Kort. Vis mer

Om Sverige møter Danmark i hovedrunden risikerer de å være i mindretall på tribunen i Malmö. Sander Sagosens lagkamerat i Paris, Kim Ekdahl du Rietz, er i harnisk over arrangørens beslutning.

- Når man spiller mesterskap på hjemmebane, er det en skam å gi et annet lag mer eller mindre en hjemmebanefordel, sier han til Aftonbladet.

Ekdahl du Rietz får støtte av Sveriges landslagstrener, Kritsjan Andresson.

- Når vi velger å plassere Danmark på vår side av mesterskapet, er det ikke av sportslige hensyn. Som trener ville jeg mye heller hatt Danmark på den andre siden. De kunne gjerne spilt i Wien for min del, sier han.

Sverige havnet i trøbbel i sin åpningskamp i EM, hvor det ble tap mot Slovenia. Det kan gi hjemmenasjonen et tøft utgangspunkt i en eventuell hovedrunde.

- Blir et bikkjeslagsmål

Sveriges valg kan også skape trøbbel for Norge, som er på samme side av mesterskapet. Danmark tapte åpningskampen mot Island, men bør likevel ha gode muligheter til å ta seg videre.

- Nå har vi samlet ganske mange av medaljefavorittene på en side, og det blir et bikkjeslagsmål å komme seg til semifinale, sier Abelvik Rød.

Danmark får både gruppespillet og hovedrunden i Malmö, og behøver ikke å flytte på seg før en eventuell finale. Også Gøran Johannessen mener svenskenes valg bidrar til å gjøre Norges oppgave tøffere.

- De var helt fantastiske da de spilte i Boxen med 16 000 tilskuere i fjor, nå solgte de 9500 billetter til kampen mot Island. Det er ikke optimalt, men ikke noe vi kan gjøre noe med. Det er en spesiell taktikk fra Sverige sin side.

- Det gjør det vanskeligere for oss å komme videre. Man tenker automatisk at man skal få en lettest mulig vei, men nå har vi muligheten til å ta revansje mot Danmark, sier Magnus Gullerud.

Frankrike var også i utgangspunktet på samme side i mesterskapet. Men etter tap mot Portugal og Norge er stormakten allerede slått ut av EM.