Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Svenskene føler seg snytt etter dopingkaos

Jevgenij Ustjugov utestenges i to år. Det gir trolig norsk OL-bronse og sender samtidig Norge til toppen av medaljestatistikken. Svenskene reagerer med sinne.

- BEDRØVELIG: Dagbladet møter svenske Carl Johan Bergman, som var en del av stafettlaget både i OL i 2010 og VM i 2011, i forkant av dagens sprint. Han er klar på at svenskene føler seg snytt. Video: Kristoffer Løkås Vis mer

ANTERSELVA / OSLO (Dagbladet): Den russiske skiskytteren Jevgenij Ustjugov er utestengt fra idretten i to år. Det melder russiske medier.

Ustjugov tok gullmedalje på stafetten under OL på hjemmebane i 2014, men blir nå fratatt denne som følge av dopingdommen. Skiskytteren er funnet skyldig for bruk av det anabole steroide oxandrolone. Saken dreier seg om blodpasset til utøveren.

Alexej Volkov, Anton Sjipulin og Dmitrij Malysjko gikk på staffetlaget sammen med Ustjugov, og mister også sine gullmedaljer, ifølge russiske medier. Norge endte på 4.-plass i rennet, men rykker nå opp på pallen. Det betyr at Tarjei Bø, Johannes Thingnes Bø, Ole Einar Bjørndalen og Emil Hegle Svendsen trolig vil motta en bronsemedalje seks år etter løpet.

- Vi får håpe det. Om dette blir en realitet får vi sikkert mange spørsmål om det framover, sa Tarjei Bø til Dagbladet i går. Da var ikke dommen mot Ustjugov klar ennå.

Tyskland kan nå juble for gull, mens Østerrike får sølv.

Landslagstrener Egil Kristiansen var klokkeklar på at det burde bli norsk medalje om Ustjugov ble felt.

- Det spørs når han ble tatt hvordan etterspillet av dette blir. Om det var i forbindelse med OL, må jo russerne miste gullet. Etter mitt syn er det ingen tvil om det, sa Kristiansen til Dagbladet i går.

GULLVINNER: Marte Olsbu Røiseland tok sin første individuelle gullmedalje på sprinten i Anterselva, og fikk sin velfortjente hyllest på utøverhotellet. Video/reporter: Kristoffer Løkås / Daniel Nerli Gussiås Vis mer

Øverst på statistikken

President i Det internasjonale skiskytingforbundet (IBU), Olle Dahlin, sa dette om saken i går:

- Det som nå har skjedd er at vi har en integritetskomité som har tatt dette steget. De har gjort dette offentlig for å unngå spekulasjoner. Man har et grunnlag for å ta dette steget, sa Dahlin til Dagbladet etter at det var blitt tatt ut tiltale mot Ustjugov. Dagen etter er altså dommen klar.

Russland gikk til topps på medaljestatistikken i Sotsji, men etter dopingdommen er det Norge som innehar førsteplassen. Norge står fremdeles med 11 gull-, fem sølv- og ti bronsemedaljer. Russland har nå «bare» ti gull-, ni sølv- og ni bronsemedaljer, og faller ned på 3.-plass i og med at Cananda (10-10-5) har flere sølvmedaljer.

Ustjugov har 21 dager på seg til å anke dommen.

Ustjugovs landskvinne, Svetlana Slaptsova, er også utestengt for doping, melder IBU.

Føler seg snytt: - Fryktelig

34 år gamle Ustjugov har allerede lagt skiene og rifla på hylla. Dommen har imidlertid tilbakevirkende effekt og alle hans resultater mellom 27. august 2013 og ut 2014-sesongen vil bli strøket fra historiebøkene.

Utøveren var mistenkt for dopingbrudd i årene 2010-2014, men han får derimot beholde medaljene fra OL 2010 og VM 2011.

Hadde han blitt dømt for alle årene, ville Sverige blitt tildelt en OL-bronse fra 2010.

Dagbladet møter svenske Carl Johan Bergman, som var en del av stafettlaget både i OL i 2010 og VM i 2011, i forkant av dagens sprint. Han er klar på at svenskene føler seg snytt.

- Det er fryktelig at det blir som det blir. Det går nesten ikke an å se for seg hvordan det hadde vært å få være på et podium under et OL. Det var jo det store karrieremålet, sier Bergman til Dagbladet.

Han forsetter:

- Vi føler oss snytt. Vi har også opplevd andre saker. Mitt siste løp i Holmenkollen ble jeg nummer fire, der dukket det opp en dopingsak i etterkant. Der skulle jeg vært nummer tre, og stått på pallen sammen med Björn (Ferry). Det er alltid veldig trist når det blir sånn, sier Bergman.

Samtidig som han er skuffet, velger han å fokusere på at det er positivt at utøvere blir tatt i etterkant.

- Vi må også være takknemlig over at vi kanskje får dem, selv om dette er en lang prosess som langt fra er over. Vi må glede oss over at dopingarbeidet går framover.

- Var dere noen gang mistenksomme?

- Vi kunne ikke være det. Vi kjente reglene og har fulgt dem i alle år, så det var enkelt. Men på den andre siden, begynte vi å mistenke at det kunne vært saker og ting, sier Bergman.

Hele Norges coronakart