Svenskene føler seg som nordmenn

Til og med svenskene tar av seg hatten etter gårsdagens mirakel i Marseille. Den største avisen i Sverige spanderer hele førstesiden og utbryter på kommentatorplass: «I dag er vi alle nordmenn».

Det er bare en uke siden svenskene øste ut sin galle i en meningsmåling: Håper du at Norge vinner mot Skottland i morgen?, spurte Aftonbladet. 62 prosent av svenskene svarte nei.

Hvor var Ronaldo?

I dag skryter den samme avisen de norske spillerne opp i skyene:

«Ronaldo - var han med? Norges egen Flonaldo var flere klasser bedre. Hele tiden farlig med sine raske løsninger og med sin teknikk på små flater», skriver Aftonbladets sportskommentator Lasse Sandin.

Selv om kommentatoren fortsatt er skeptisk til den norske spillestilen, innrømmer han gjerne at han må bite i seg noe av kritikken. For i går var den norske forsvarsmuren fast som et fjell:

«Glem Denilsons forarbeide til Bebetos mål og Roberto Carlos innlegg som Rivaldo nikket i bakken - resten ble stoppet av den norske muren.»

Og den svenske sportskommentatoren er ikke snauere enn at han avslutter med:

«For oss nordmenn venter nå Italia i åttendedelsfinalen her i Marseille lørdag.»

Heroisk innsats

Svenska Dagbladet kaller kampen en historisk begivenhet og sier:

«De to norske målene kommer til å leve videre i minnet til alle som var til stede. Utrolig, men sant.»

Dagens Nyheter gir seg også over. «Det utrolige har skjedd. Norge er klar for åttendedelsfinalen i VM mot Italia, etter en heroisk innsats mot Brasil der nordmennene snudde 0-1 til 2-1-seier de siste åtte minuttene.» Avisen skryter også over Norges forsvarsspill, som de karakteriserer som «stabilt og kompakt».

Flo-skryt

Den engelske avisen Guardian, sammenlignet Drillos med «frosne trær» etter kampen mot Skottland. - En kolossal individuell prestasjon av Tore André Flo, skriver avisen. - Flo herjet med det brasilianske forsvaret, nektet å la dem i fred helt til siste pust, og vant kampen på det.

Det tyske fotballbladet Kicker skriver i sitt internettmagasin at den norske seieren var fortjent, og kritiserer Brasil for et fantasiløst angrepsspill som utelukkende ble ført frem i sentrum.

Over i fotballhistorien

Like hyggelig lesning er svenske TTs rapport. «Syv lykkeminutter ga norsk VM-mirakel, skriver Henrik Skiöld. - De siste 12 minuttene kommer til å gå over i fotballhistorien, mener han.

Daily Telegraphs Christopher Davies skryter av den norske kampviljen, og fremhever spesielt Tore André Flo, Dan Eggen og Kjetil Rekdal. Men han var ikke spesielt imponert over spillet den første timen.

- Det så ut til å gå mot et kjedelig uavgjort resultat da Bebeto headet inn ledermålet for Brasil. Men fem minutter senere løp Tore André Flo på en langpasning - tilsynelatende Norges eneste taktikk - og løp forbi Junior Baiano før han satte ballen bak Taffarel, skriver han.

- Norges taktikk er aldri overraskende og som vanlig satset Egil Olsen på en 4-5-1-formasjon med en kvelende midtbane, skriver Davies.

- Brasil vant gruppen med seks poeng, men Norge var det eneste laget som ikke tapte noen av sine kamper, skriver Christopher Clarey i New York Times.

Fotballmakt

- Olsen har brukt sine taktiske og psykologiske talenter til å forvandle Norge fra en bakgårdsnasjon til en fotballmakt. Nordmennene er blitt like opptatt av sitt fotballag som de er av vinteridrett, skriver den amerikanske avisen.

Også den japanske kveldsavisen Asahi Evening News har brukt spalteplass på den overraskende seieren. - Det er VMs største bombe hittil, slår Taro Karasaki fast.