TAP: Sverige vant 1-0 etter scoring av Lisa Dahlkvist. Dermed fikk Norge en skrekkstart på OL-kvaliken.
Foto: Maja Suslin / TT /
TAP: Sverige vant 1-0 etter scoring av Lisa Dahlkvist. Dermed fikk Norge en skrekkstart på OL-kvaliken. Foto: Maja Suslin / TT /Vis mer

Svenskene fryder seg etter norsk smell: - Veien til Rio-OL er staket ut

Norge tapte 0-1.

Norge - Sverige 0-1 (0-1)

ROTTERDAM/OSLO (Dagbladet): De norske fotballjentene fikk en verst tenkelig start på OL-kvalifiseringen. Det ble 0-1-tap mot Sverige og dermed blir det knalltøft å vinne kvalifiseringsgruppa som gir OL-plass til sommeren.

- Vi klarer ikke å ta ned ballen og spille slik vi vil. Sverige er bedre enn oss i begge boksene, og det er der kampene avgjøres, sier landslagssjef Roger Finjord til Max.

Scoringa kom etter bare to minutter, og de norske jentene klarte aldri å slå tilbake til tross for gode sjanser for blant annet Ada Hegerberg og Emilie Haavi.

- Scoringa til Sverige preger oss resten av kampen. Vi slipper de for lett til sjanser, sier Finjord.

- Sløvt Norges spiss Ada Hegerberg deppet etter kampen.

- Det følges veldig unødvendig. Vi glapp i markeringa bakover, men vi må ikke grave oss ned og henge med hodet, sier Hegerberg til Dagbladet etter kampen.

Hun fortsetter:

- Vi kunne like gjerne tatt med oss ett poeng. Vi var for sløve fra start, sier Hegerberg til Dagbladet.

Svenskene fryder seg etter seieren:

- Sverige vinner den viktige kampen. Det var ikke finspill, men det holder, skriver Aftonbladets livedekning.

- Dette er favorittene og da Sverige vinner så er veien til Rio staket ut, skriver Expressen.

De siste ti minuttene jaget spillerne en norsk utlikning, men de stanget mot en solid, gul, svensk forsvarsmur.

Norge møter Nederland 5. mars og Sveits 9. mars. Bare vinneren av gruppa får OL-plass. Dermed er de norske jentene avhengig av at andre resultater går deres vei.

- Nå må vi slå Nederland, trolig med 2-0, og håpe at Nederland slår Sverige, sier Finjord, etter at Nederland slo Sveits 4-3 i kveld.

Bare tre lag fra Europa får være med i OL der 12 nasjoner deltar. Frankrike og Tyskland er allerede kvalifisert. Den siste plassen får vinneren av Norges gruppe.

Marerittstart Norge gikk ut i en 4-4-2 og møtte et svensk 4-3-3-system. Og det var ingen tvil om hvem som lykkes best i åpningsminuttene.

Sverige scoret på kampens første sjanse etter to minutter. Midtbanespilleren Lisa Dahlkvist headet ballen i mål etter innlegg fra venstre. Og det var svakt markeringsspill av Norge.

- En marerittstart, konstaterte Max-kommentator Asbjørn Myhre.

Norge sleit voldsomt i starten av kampen og var heldige som ikke slapp inn flere den første halvtimen.

Men etter 30 minutter våknet de norske jentene. Først fikk Emilie Haavi en kjempesjanse. Haavi vendte først vekk en forsvarsspiller og avsluttet i god posisjon, men dessverre rett på keeper.

Bare minutter seinere var det spissen Ada Hegerbergs tur. Hegerberg løp seg fri og avsluttet fra skrått hold, men også dette forsøket ble stoppet av målvakt Hedvig Lindahl.

Til pause gikk Norge med 0-1.

Sleit De norske jentene var gode i minuttene før pause - men etter hvilen var det Sverige som styrte det meste.

Norge skapte null, niks og nada framover. Ikke én eneste stor sjanse skapte de norske jentene før det var spilt i 73 minutter.

Ada Hegerberg dro seg fri, men kom for skrått på mål. Avslutningen ble for svak og keeper Hedvig Lindahl reddet.

Bare minutter seinere fikk Norge en ny mulighet. Isabell Herlovsen løp fra det svenske forsvaret, men kom for skrått på mål. Herlovsen spilte ballen på tvers mot Graham Hansen, men pasningen endte i en svenske og utenfor målet.

Europeisk OL-kvalifisering kvinner onsdag, 1. runde:

Norge — Sverige 0-1 (0-1), Sveits — Nederland 3-4 (1-1).