SVERIGES SKREKKSCENARIO: Kim Källström og Sverige har kampstart et kvarter tidligere enn Danmark - Portugal i gruppa til Norge. Nå frykter de at det ekstra kvarteret skal gir de to rivalene et fortrinn i kampen om å bli beste gruppetoer. Foto:   AFP PHOTO/ JONATHAN NACKSTRAND
SVERIGES SKREKKSCENARIO: Kim Källström og Sverige har kampstart et kvarter tidligere enn Danmark - Portugal i gruppa til Norge. Nå frykter de at det ekstra kvarteret skal gir de to rivalene et fortrinn i kampen om å bli beste gruppetoer. Foto: AFP PHOTO/ JONATHAN NACKSTRANDVis mer

Svenskene frykter kompiskjøring i Norges gruppe

Nå vil de endre kamptidspunkt.

(Dagbladet): Sverige er sjanseløse på å vinne sin EM-kvalifiseringsgruppe, men har et berettiget håp om å kvalifisere seg direkte til sluttspillet i Polen og Ukraina neste sommer som beste toerlag.

De argeste utfordrerne finnes for øyeblikket i Norges gruppe - der Portugal og Danmark ser ut til å gjøre opp om de første to plassene.

Alt skal avgjøres i løpet av de neste seks dagene, og slik situasjonen er nå er svenskene avgitt ett poeng mer i kvaliken enn Portugal og Danmark.

Fredag har Sverige bortekamp mot Finland, Portugal møter Island hjemme mens Danmark drar til Kypros. Blir det favorittseirer i alle tre oppgjørene kan det oppstå en kinkig situasjon i den siste runden.

15 minutter på etterskudd
Da har Sverige en tøff hjemmekamp mot Nederland, mens Danmark og Portugal barker sammen i København. Så lenge svenskene avgir poeng, lever både Danmark og Portugal fint med uavgjort.

Lagene i Parken nyter i tillegg godt av at kampen deres starter et kvarter seinere seinere enn kampen i Stockholm. Dermed kan de fint spille på et uavgjort resultat, ta null sjanser og trille ballen uinteressert mellom seg i sluttfasen, om det skulle ende med poengtap for Sverige.

UEFAs regler sier nemlig bare at kampene i samme gruppe skal spilles samtidig - selv om det er nasjoner som kjemper mot hverandre på tvers av gruppene også.

Femten minutter høres kanskje ikke mye ut, men det er nok til at svenskene ønsker å utsette sin egen kampstart.

- Det optimale ville vært om alle kampene begynte samtidig, eller i hvert fall alle kampene der det står noe på spill, sier landslagsadministrator Lars Richt til Aftonbladet.

Avtalt spill?
Sverige og Danmark har selv blitt beskyldt for «kompiskjøring», da de sendte Italia ut av EM i 2004. Før den siste kampen visste Sverige og Danmark at resultatet 2-2 ville holde for begge to, da ville det ikke hjelpe Italia om de så slo Bulgaria 10-0 i sin siste kamp.

Kampen endte da også 2-2, og etterpå raste italienerne mot avtalt spill.

Denne gangen er det altså svenskene som frykter å bli sittende igjen med svarteper, men de kan i det minste avgjøre selv med seier mot Nederland.

Det ekstra kvarteret Danmark og Portugal får med tanke på å spille på resultatet i Stockholm, kan i verste fall koste Sverige dyrt.

- Det er mange «hvis», men den situasjonen er mulig. Det enkleste for oss er å sørge for seier mot Finland og Nederland. Da er vi i EM som det beste toerlaget, sier Richt.

Forhåpentligvis for Norge blir ikke svenskenes skrekkscenario en realitet. Vårt EM-håp avhenger hovedsaklig av at Danmark snubler i sin bortekamp mot Kypros til fredag.

GRUPPEFINALE: Om både Danmark og Portugal vinner sine kamper på fredag, blir det en ren gruppefinale i Parken neste tirsdag. Foto: (AP Photo/Paulo Duarte)
GRUPPEFINALE: Om både Danmark og Portugal vinner sine kamper på fredag, blir det en ren gruppefinale i Parken neste tirsdag. Foto: (AP Photo/Paulo Duarte) Vis mer