Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

- Svenskene har en taperkultur

Psykolog og Sven-Göran Eriksson-partner Willi Railo vet hva broderfolket mangler under Salt Lake City-OL. Han mener taperkulturen er nedfelt i den svenske kulturarven.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Sverige har fortsatt ikke OL-gull i vinterlekene siden 1994 på Lillehammer. Psykolog og professor Willi Railo har jobbet med svensker siden 1970-tallet, og mener han vet hva som må gjøres for at de skal ha mulighet til å nå igjen Norge.

- De må heve kompetansenivået på trenerne, etablere en vinnerkultur gjennom sterkt lederskap og jobbe sammen i idretten. De må få bort gravalvoret, få tilbake gleden og humøret ved det å drive idrett, sier Railo.

Han mener de svenske OL-deltakerne er preget av prestasjonsangst. Derfor har for eksempel Per Elofsson og det svenske ishockeylandslaget mislyktes.

Borg og Svan

- Sverige tar for lite vare på suksessene de har, sier Railo, og forteller en historie fra da Gunde Svan deltok på forelesning med ham.

Svan ble spurt om hvorfor det kom så mange gode tennisspillere etter Björn Borg, men ingen gode langrennsløpere etter ham. Det hadde ikke Svan tenkt over før, men fasiten kom likevel:

- «Jeg tenkte bare på hvordan jeg skulle gå fort på ski, og alle rundt meg tenkte på akkurat det samme,» var svaret. Med Borg tenkte alle på hvordan kunne de utnytte denne muligheten til å skape noe mer, sier Railo.

Svenskene har lite av den norske idrettskulturen i sin egen.

- Vi lærer av hverandre, og beholder idrettsgleden sjøl om det går dårlig. Vi jobber tøffere i Norge med barrierebrytende mål, og vi har godt lagarbeid, sier Railo.

«Svennis»

- Men svensk langrenn har jo norsk trener (Magnar Dalen, red.anm.)?

- Det hjelper ikke bare å være norsk.

I tjue år har Railo jobbet med Sven-Göran Eriksson, som i dag er suksessrik trener for det engelske fotballandslaget.

- «Svennis» kombinerer stor fotballfaglig kunnskap med at han bryr seg. Han beholder gleden ved å drive idrett, og han kaster ut uønskete elementer. De som ikke tilfører laget noe. Han finner de 2- 3 han kan bruke som kulturelle arkitekter, forteller Railo om sin svenske venn.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!