SVENSKEYNDLING: Therese Johaug går rett hjem i de svenske TV-stuene, ifølge langrennsreporter Tomas Pettersson. 
Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
SVENSKEYNDLING: Therese Johaug går rett hjem i de svenske TV-stuene, ifølge langrennsreporter Tomas Pettersson. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpixVis mer

Svenskene har fått øynene opp for Johaug

...og det er en myte at Northug er hatet.

Verdenscupåpninga i langrenn er overstått — og er fyldig dekket i norske medier. Sammenliknet med dekningen i svenske aviser, blir likevel stoffmengden i VG og Dagbladet en dråpe i havet.

Fra fredag til mandag hadde Aftonbladet åtte sider langrenn. Konkurrenten Expressen klinte de samme fire dagene til med totalt 23 sider.

Og godt over halvparten av de 31 svenske avissidene handler om norske utøvere.

Mer pop enn Zlatan - Den svenske interessen for langrenn har økt år for år. Man ser det på seertallene på TV, og ikke minst på klikktallene på nett. Folk får rett og slett ikke nok av langrenn. Og norske utøvere er veldig populære, sier Expressen-journalist Tomas Pettersson — som følger sirkuset svært tett.

Faktisk er norske langrennsløpere det heteste av alt på nett blant sportsinteresserte lesere i Sverige.

- I 2010 handlet seks av de 20 mest leste sportsartiklene på Expressen.se om Petter Northug. Til sammenligning var bare én artikkel om Zlatan Ibrahimovic inne på lista, forteller Pettersson.

Johaug øker Marit Bjørgen har også lenge vært populær hos broderfolket.

- Det nye er at Therese Johaug nå er nesten like populær som Northug. Der har vi sett en markant økning i løpet av det siste året, sier Pettersson.

- Hvordan er populariteten til de svenske utøverne?

- Den er også veldig bra. Og vi ser at Charlotte Kalla er mer populær enn Marcus Hellner.

BORTESEIER: Petter Northug gikk i mål med svensk flagg på stafettem i Gällivare. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
BORTESEIER: Petter Northug gikk i mål med svensk flagg på stafettem i Gällivare. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix Vis mer

Svenske medier dyrker enda mer den stadige ordkrigen mellom Petter Northug og Sverige, som nådde et tidlig sesongklimaks allerede etter søndagens stafett i Gällivare. Tomas Pettersson tror likevel Northug er vesentlig bedre likt enn det han selv gir uttrykk for.

Northug fascinerer - Det er en myte at Petter er hatet i Sverige. Det finnes nok noen som ikke liker ham. Men veldig mange er fascinert av ham, og ganske mange liker ham også veldig godt, sier Pettersson.

- Hvorfor er Bjørgen og Johaug så populære?

- De er jo totalt motsatt av Northug. De framstår som ydmyke og sier for eksempel veldig mye fint om Charlotte Kalla og de andre svenske jentene. Det er mange som gleder seg med Bjørgen og Johaug når de vinner. Når det gjelder popularitet på nett, skal man jo heller ikke stikke under en stol at utseendet har litt å si, poengterer Pettersson.

Samtidig erkjenner den rutinerte journalisten at manglende bredde i svensk vintersport bidrar til økt oppmerksomhet i langrenn.

- Vi hadde jo Anja Pärson i alpint og Helena Ekholm og Ann Carin Olofsson i skiskyting, som var veldig store profiler. Nå får langrenn mindre konkurranse fra de andre grenene, konstaterer han.

EKSPERT: Tomas Pettersson dekker langrenn for Expressen.
EKSPERT: Tomas Pettersson dekker langrenn for Expressen. Vis mer