BEST: Petter Northug var igjen best, og tok sin tredje verdenscupseier i Rogla. Dario Cologna og Alexej Poltoranin kom på henholdsvis 2. og 3. plass. Foto: EPA / Antonio Bat / Scanpix
BEST: Petter Northug var igjen best, og tok sin tredje verdenscupseier i Rogla. Dario Cologna og Alexej Poltoranin kom på henholdsvis 2. og 3. plass. Foto: EPA / Antonio Bat / ScanpixVis mer

Svenskene irritert etter ny Northug-seier

Mener Northug skøytet og bytta spor for ofte. - Det var i grenseland, sier NRK-ekspert.

(Dagbladet): Petter Northug tok sin 13. verdenscupseier i Rogla i dag, og tangerte med det Thomas Alsgaards verdenscupfangst.

Men i Sverige ble seieren omdiskutert.

- Han gjør flere sportskifter og tar flere skøytetak for å bytte spor, og det er mulig å diskutere hvorfor han skal gjøre det og om han får en fartøkning av å gjøre det slik, sa SVT-ekspert Anders Blomquist på tv-kanalen ifølge Expressen.

- I grenseland NRK-ekspert Torgeir Bjørn la også merke til at Northug skiftet spor ofte mot slutten av løpet, men mener at 25-åringen ikke gjorde noe ureglementert.

- Slik jeg så det var det litt i grenseland med antall sporskifter, men jeg reager ikke noe negativt på det. Jeg trodde aldri at han kom til å bli diska, sier Bjørn til Dagbladet.

Han presiserer at Northug ofte gikk utenfor det løse sporet i Rogla.

RÅ SPURT: Petter Northug var suveren i spurten mot Dario Cologna. Foto: AP Photo / Darko Bandic / Scanpix
RÅ SPURT: Petter Northug var suveren i spurten mot Dario Cologna. Foto: AP Photo / Darko Bandic / Scanpix Vis mer

- Han var ofte utenfor sporet, og når man går der kan skia gli litt ut og gjøre at det ser ut som et skøytetak uten at det er det, sier Bjørn.

Dagens løp var et godt bevis på hvordan Northug går skiløp, mener eksperten.

- Petter er jo en løper som evner å skifte mellom teknikker, bytte spor og endre fart ofte. Han går mye i rykk og napp, det er litt hans måte å gå på. Han gjorde ikke noe ureglementert i dag, og slik jeg så det burde han ikke vært disket, sier Bjørn.

I kanonform Northug vant altså sin tredje verdenscupseier, og viser god form bare uker før sesongens store mål: Tour de Ski.

- Han er i god form, helt oppunder toppformen, sier Bjørn som ble veldig imponert forrige helg da Northug vant tremila i Davos.

- Det var kanskje hans største bragd, synes jeg. Løpet i dag var mer en bekreftelse på at han er i veldig god form, veldig nær toppformen, sier NRK-eksperten.

Også Dario Cologna viste gryende form, og tok sin første pallplass denne sesongen med sin andreplass.

- Han viste at han var i rute, og det gjorde også Legkov og Vylegsjhanin som var offensive og gode, sier Bjørn til Dagbladet.