Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Svenskene lengter etter å sette Drillo på plass

Kaller Fifa-rankingen en vits.

FULL KONTROLL: Bare fjorårets VM-finalister Spania og Nederland befinner seg over Drillos Norge på lista over verdens beste landslag i privatkamper de siste fire år. Det er en sentral del av forklaringen på hvorfor Norge er førsteseedet før VM-kvalifiseringen. Foto: Bjørn Langsem
FULL KONTROLL: Bare fjorårets VM-finalister Spania og Nederland befinner seg over Drillos Norge på lista over verdens beste landslag i privatkamper de siste fire år. Det er en sentral del av forklaringen på hvorfor Norge er førsteseedet før VM-kvalifiseringen. Foto: Bjørn Langsem Vis mer

Norge har det 11. beste fotballandslaget i verden, ifølge den siste Fifa-rankingen. Det holder som kjent til å bli toppseedet når VM-kvalifiseringsgruppene trekkes om halvannen måned.

- Fifa-rankingen er ikke rettferdig, mener fotballkommentator i svenske Aftonbladet, Robert Laul.

- Den er allment ansett som en vits siden den ble gjort om for noen år siden. Det er ikke rettferdig å få massevis av poeng for betydningsløse treningskamper, sier Laul.

Seedingoppsettet har ikke fått særlig med oppmerksomhet i Sverige, melder spaltisten, men han er ikke i tvil om hvem som er ønskemotstanderen fra øverste nivå:

- Selvsagt vil alle andre land ha Norge derifra. I Sverige tar vi gjerne Norge i vår kvalifiseringsgruppe. Da skal vi sette dem på plass på samme måte som vi akkurat satte Finland på plass (5-0). Det kan få bli et bevis på at seedinggruppene er latterlige.

- Naturligvis er noe galt
Også i Danmark reagerte man på oppsettet med hoderystende latter.

- Da jeg så Norge på første nivå, snudde jeg tabellen opp ned. Jeg trodde jeg hadde startet fra bunnen, sier fotballkommentator i BT, Morten Crone Sejersbøl.

- Nei, ærlig talt, det er ikke noe vi har debattert voldsomt mye her i Danmark. Men det er naturligvis noe galt med seedingen når Norge kan være i den øverste potten, sier Crone Sejersbøl.

- Seedingen er ekstremt viktig for hvem som går videre til VM. Problemet er vel at resultater i privatkamper teller for mye, mener han.

Likevel, bortsett fra tilfellet Norge mener Crone at fordelingen av de seks nivåene ser grei ut.

- Eksempelvis er det vel akseptabelt at Frankrike er havnet på nivå to etter mange dårlige resultater. Deres lag er langt unna den standard det hadde i 2006 og åra før det. Det tar jo modellen høyde for. I motsatt fall har du Montenegro, som aldri har prestert noe som helst i et historisk perspektiv, men som nå ligger høyt på bakgrunn av det de står for nå.

Crone mener det er åpenbart hvilket land som står på den mest ønskede ballen i bolle 1:

EGEN KLASSE: Andres Iniesta sørget for å gi Spania VM-tittelen i finalen mot Nederland. De to er fortsatt verdens suverent beste landslag, Norge lukter på topp 10. Foto: Dylan Martinez/Reuters/Scanpix
EGEN KLASSE: Andres Iniesta sørget for å gi Spania VM-tittelen i finalen mot Nederland. De to er fortsatt verdens suverent beste landslag, Norge lukter på topp 10. Foto: Dylan Martinez/Reuters/Scanpix Vis mer

- Ja, mon om ikke alle håper på Norge fra det nivået, mens de frykter Frankrike fra det neste og Tsjekkia fra nivå 3? Det gjør i hvert fall jeg som danske, sier Crone.

For ordens skyld: Danmark kan selvsagt ikke trekke Frankrike, da de befinner seg på samme nivå.

- Veldig heldige
Få fotballfamilier, om noen, har vært mer opptatt av Fifa-rankingen enn den norske. I det siste har samtalene dreid seg om at Egil Drillo Olsens menn vil være seedet på øverste nivå under trekningen til VM-kvalifiseringen.

På nivået under finner vi blant annet Frankrike. De har vunnet EM og tapt én VM-finale siden Norge sist spilte en sluttspillkamp. Vi finner også Sverige, som var med i alle sluttspill fra 2000-2008, og nå følger Nederland tett i sin EM-gruppe. Og vi finner Danmark, som var med i VM i fjor, og nå er foran Norge i kvalikpulja.

Hvordan i all fotballverden kan det være mulig at Norge er havnet så nær toppen på Fifas offisielle liste?

Svaret er todelt:

Den ene delen handler om fem svært gunstige kvalifiseringsseirer under Egil Drillo Olsens ledelse. Den andre om Norges imponerende verdensklassestabilitet i privatlandskamper de siste fire åra.

- Dere har vært veldig heldige, sier rankingekspert Eduard Ranghiuc.

Bare fire år
Han driver analysenettstedet football-rankings.info. Fifa-rankingen regnes ut med mange innfløkte variabler, men Ranghuic har oversikten. Han publiserer jevnlige oppdateringer av hvordan lagene beveger seg.

- Hvordan kan et lag som har vært så lenge borte fra sluttspill, og i tillegg ligger på tredjeplass i kvalifiseringen, være toppseedet i Europa?

- For det første er det bare de siste fire åra som teller på Fifa-rankingen. Dernest, hvis vi ser på de 972 poengene Norge kommer til å ha på rankingen i juni/juli, stammer hele 503 fra fem av kampene deres, forklarer rumeneren.

VM-finalistene - og Norge
Han sikter til de tre seirene i den pågående kvalifiseringen - mot Portugal hjemme og Island og Kypros borte i fjor - samt triumfene mot Skottland og Makedonia på Ullevaal høsten 2009.

Fifa tar nemlig motstanderens styrke med i betraktningen, og triumfer i kvalifisering teller mer enn privatkamper. Fire år gamle resultater vektlegges også langt mindre enn de aller ferskeste.

- Portugal var nummer åtte da dere slo dem, Kypros 43, Island 79, Skottland 24 og Makedonia 59. Dere har vært veldig heldige, siden dere møtte - og slo - disse lagene da de var på et nærmest historisk høyt nivå, sier Ranghiuc.

- Norge har også prestert svært bra i privatlandskamper de siste fire åra, sier han.

Bloggeren har selv publisert lista over hvor bra Norge kommer ut sammenliknet med resten av verdenseliten i vennskapsoppjør. Spania er best, Nederland er nummer to - akkurat som på den reelle Fifa-rankingen, og akkurat som under VM i fjor.

På plassen bak følger Norge.

Andre rankinger
Kriteriene bak selve Fifa-rankingen er blitt justert flere ganger. Ranghiuc mener, i likhet med Robert Laul i Aftonbladet og Morten Crone Sejersbøl i BT, at den slett ikke er fullkommen, og peker på et par andre lister han mener er mer presise. Blant annet SPI Ranking.

- Det jeg liker mest ved den er at den tar hensyn til lagoppstillinger. For eksempel får ikke Polen fullt utbytte for sin seier over Argentina 5. juni, siden det var et C-lag Argentina stilte med, sier Ranghiuc.

På SPI Ranking er Norge helt nede på 30. plass, og ville så vidt fått plass på seedingnivå to i Europa.

• 29. juni kommer neste oppdatering av Fifa-rankingen.