Svenskene leter desperat etter svar: - Hvordan kunne dette skje?

Sliter voldsomt.

(Dagbladet): Den norske langrennsdominansen har vært tilnærmet total denne sesongen.

Martin Johnsrud Sundby og Therese Johaug er verdens - i særklasse - beste skiløpere, og bak dem går de fleste av de hvasseste utfordrerne i rødt, hvitt og blått de også.

Samtidig med at Norge bare har tatt ytterligere steg etter megasuksessen under VM i Falun i fjor, har de svenske løperne mislyktes gang etter gang.

Greit, Stina Nilsson er ikke bare en kommende stjerne lenger. Hun er en stjerne allerede nå, og kan fort stikke av med seieren i sprintcupen.

- Fra himmel til helvete Men ellers er det tilnærmet ribbet for svensker i toppen. Det tar Expressen opp i dag, nå som verdenscupsirkuset er tilbake i Falun.

Avisas dyktige kommentator Tomas Pettersson spør nemlig om hva som gikk galt i svensk langrenn.

«12 måneder på å gå fra medaljeregn til ingen resultater, fra himmel til helvete, fra gullfeber til sår hals. Nå er vi tilbake der festen pulserte de dagene i 2015. Og vi lurer vel på det samme alle sammen: Hvordan kunne dette skje?», spør Pettersson.

Sverige hadde et godt VM i fjor, og ble nest beste langrennsnasjon etter Norge med ni medaljer - to gull, fire sølv og tre bronse.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Men når verdenscuprennene starter i Falun i dag er Emil Jönsson den beste svenske løperen i herrenes verdenscup med en 33. plass (!). På kvinnesiden er det riktignok bedre. Charlotte Kalle og nevnte Nilsson er på henholdsvis 4.- og 5. plass i totalcupen.

Sykdomstrøbbel Det er på herresiden det altså står verst til for blågult. Marcus Hellner har slitt med sykdom og har ikke funnet formen, Calle Halfvarsson har hatt liknende problemer og Teodor Peterson har heller ikke fått det til.

Tomas Petterson drar samtidig fram at Sverige er inne i et generasjonsskifte. Han mener det svenske laget vil klart seg fint uten gode resultater fra veteraner som Johan Olsson, Daniel Richardsson og Lars Nelson i hvilken som helst annen sesong, men nå som det meste har gått galt, blir savnet av veteranene bare enda mer tydelig.

«Hva har vi egentlig igjen? En undring over hva som har skjedd med talentarbeidet i Sverige de siste fem-seks årene. Og en forhåpning om at svensk langrenn aldri lar det skje igjen», skriver Pettersson.

Kommentatoren mener uansett at ikke alt håp er ute. Han tror Charlotte Kalla kan være i brukbar form før i konkurranser i Falun, og at Hellner også kan ha ting på gang. Stina Nilsson har han alltid tro på.

Humor Han avslutter sin kommentar med en liten dose galgenhumor på Sverige vegne.

«Det jeg hadde sett aller mest fram til i helga var å se superjuniorene Ebba Andersson og Viktor Thorns starte. Og hva skjer? Begge blir forkjølet».

I et intervju med Dagbladet tidligere denne uka, forklarte Marcus Hellner litt av grunnen til at det har gått dårlig på hans vegne denne sesongen.

- Det har vært en tøff og frustrerende sesong med mye sykdom. Jeg har vært veldig frustrert på hjemmebane, men samtidig også sulten på å komme tilbake, sa Hellner til Dagbladet.

- Det har vært uvant for meg. Jeg er vant til å ha flyt og medgang. Sykdommene og skadene jeg har slitt med, har vært veldig tungt. Det har vært noe dritt, fortsatte Hellner.

Tror på comeback Som Dagbladet har skrevet tidligere, mener svenskene, til tross for motgangen, at disse fire punktene skal få dem minst like gode som Norge i framtida:

1. Halfvarsson og Hellner har begge fått sesongen spolert på grunn av sykdom. Om de blir kvitt sykdomsproblemene, vil disse to profilene trolig vise seg på et helt annet nivå neste sesong.

2. Daniel Richardsson og Johan Olsson valgte begge å gå over til langløp denne sesongen. Til Dagbladet forteller Richardsson at han - og kanskje også Olsson - vil satse mot VM i Lahti.

3. Sverige er spesialister til å toppe formen til mesterskap. Blant annet har de svenske langrennsherrene tatt dobbelt så mange medaljer som de norske i de tre siste OL-ene, selv om Norge har dominert de fleste andre renn.

4. Rikard Grip forteller til Dagbladet at Sverige har flere spennende juniorløpere som kan ta steget opp neste sesong.

• Dagens langrennsprogram: 11.30: 5 km kvinner. 13.15: 10 km menn. Begge rennene sendes direkte på NRK1.