Svenskene ødela for Norge

Sverige slo Brasil 2-1 i VM-kvartfinalen, og det ble Norges bane i kampen om OL-tur.

Victoria Svenssons tredje VM-mål og Malin Anderssons frispark fra nesten 25 meter, samt en dommertabbe på overtid, sendte svenskene til deres første semifinale i et FIFA-mesterskap for kvinner siden VM i 1991.

Brasil skulle hatt sin annen straffe for kvelden da innbytter Sara Call felte Katia bakfra etter 92 minutters spill, men dommeren så en annen vei.

Med minst to europeiske lag i semifinale ble lista dermed lagt enda høyere for de norske før kvartfinalen mot USA. Alt annet enn norsk avansement ville bety farvel til drømmen om å forsvare OL-tittelen i Aten.

Oppgaven ble som ventet for stor. Dermed er Sverige OL-klar, mens Norge er ute av dansen. Torsdag blir Tyskland eller Russland nemlig Europas annen semifinalist i VM og kniper den andre OL-billetten. Hadde Sverige tapt, ville det blitt omspill om OL-plass mellom de europeiske semifinaletaperne.

Den 21-årige reservekeeperen Sofia Lundgren ble kastet inn i målet da svenskene en halvtime før kampstart ble klar over at rutinerte Caroline Jönsson har fått en medisin som kan inneholde et ulovlig stoff. Lundgren lagde straffe da hun kastet seg i beina på Marta rett før pause, og fikk se det gule kortet før hun så ballen forbi seg til 1-1 for Brasil fra Martas fot.

Men flere mål slapp ikke Lundgren inn. Hun behøvde ikke å gjøre så veldig mange redninger, fordi Sverige gjorde en rutinert og grundig defensiv jobb og sørget for at Brasil var en blek skygge av laget som rullet over Norge i Washington tidligere i VM.

Godt gjort

Brasil fikk aldri ro til å få fart i pasningsspillet sitt, de fikk sjelden slå sine livsfarlige bakromspasninger, og ble for det meste henvist til sololøp som innimellom kunne være farlige nok.

Sverige kombinerte bra og utnyttet rommene godt. De trykket på i det meste av kampen, skapte ikke veldig mange sjanser men utnytte t de som kom.

Ledermålet kom i det 23. minutt da lagkaptein Malin Moström slo et perfekt innlegg fra høyre og Svensson levde opp til sitt storspill så langt i VM. Hun nikket ballen utagbart i lengste hjørne.

Brasil yppet seg noen ganger før laget utlignet i det 44. minutt. Marta ble pent spilt gjennom forsvaret, Lundgren bommet på ballen og tok beina hennes. Dermed straffe, som Marta sendte i mål under keeperen.

Vinnermålet kom i det 53. minutt, da Svensson fikk frispark 25 meter fra mål. Andersson brukte lang tid på å få dommeren til å kommandere muren noen skritt lenger unna. Så skrudde hun ballen rett over muren og inn i hjørnet.

Gøy for Sverige, men ikke så hyggelig for de norske fotballjentene.

(NTB)>/i>