INGREN PRISER: Zlatan Ibrahimovic fikk ikke en eneste pris på den svenske idrettsgallaen. Foto: REUTERS/Regis Duvignau
INGREN PRISER: Zlatan Ibrahimovic fikk ikke en eneste pris på den svenske idrettsgallaen. Foto: REUTERS/Regis Duvignau Vis mer

Svenskene raser etter sjokkåringen. Zlatan ydmyket av syk skiløper

- Så pinlig. Det er en skam.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

(Dagbladet): Sveriges største idrettstjerne er Zlatan Ibrahimovic. Det kan ingen bestride. Det skulle man i hvert fall tro.

Det gjorde likevel juryen ved den svenske idrettsgallaen, oppsiktsvekkende nok. PSG-stjernen har vunnet en rekke priser tidligere i sin karriere, men vant ikke en eneste pris under utdelingen i Globen i Stockholm mandag kveld.

- Det er direkte pinlig at Zlatan ikke blir kåret til årets mannlige idrettsutøver. Det er en skam, skriver Expressens kommentator Daniel Kristoffersen.

Den prisen vant i stedet en svensk langrennsløper som havnet fullstendig i skyggen av Petter Northug under ski-VM i Falun. Johan Olsson vant gullet på 15 kilometer skøyting og tok bronse på femmila, mens Northug stakk av med hele fire gull.

Olssons svake statistikk slo Zlatan En fjerdedel av Northugs gullfangst var imidlertid nok til å slå mannen som skjøt PSG til tre titler og Sverige til EM på egenhånd gjennom playoffkampene mot Danmark.

Det skjedde endatil i et år hvor Olsson slet særdeles mye med sykdom og knapt gikk noen renn. Faktisk gikk 35-åringen bare ett verdenscuprenn i 2015, da han ble nr. 5 i Östersund rett før VM.

Langrennsyndlingen gikk også noen nasjonale renn i året som gikk, men vant ikke noen av rennene med bare svenske konkurrenter. Likevel slo han altså Zlatan i gårsdagens kåring.

Olssons sykdomsplager har fortsatt inn i 2016. Derfor går han heller ikke denne ukas svenske mesterskap.

Zlatan vant heller ikke prisen for årets prestasjon til tross for sine tre mål i de altavgjørende kampene mot Danmark. Den prisen vant i stedet det svenske U21-landslaget for triumfen i U21-EM i sommer.

VANT: 
Johan Olsson fikk prisen som årets mannlige utøver i Sverige på den svenske idrettsgallaen i Globen i Stockholm.
Foto Maja Suslin / TT / Kod 10300
VANT: Johan Olsson fikk prisen som årets mannlige utøver i Sverige på den svenske idrettsgallaen i Globen i Stockholm. Foto Maja Suslin / TT / Kod 10300 Vis mer

I Jerringprisen, altså folkets pris, ble PSG-stjernen nr. 3 og nærmest ydmyket av sine konkurrenter. Vinneren Sarah Sjöstrom fikk tre ganger så mange stemmer og Olsson dobbelt så mange stemmer som Zlatan.

Playoffmålene teller ikke Ignoreringen av fotballvidunderet, som symptomatisk nok ikke møtte opp under idrettsgallaen, har skapt både forundring og sinne blant det svenske folk.

Nå forklarer idrettsgallaens general, Lasse Granqvist, hvorfor Zlatan er oversett.

- Vi har bare vurdert prestasjonene fra 1. november 2014 til 31. oktober 2015, forteller Granquist til Aftonbladet.

Det betyr at Zlatans avgjørende bidrag i playoffkampene mot Danmark ikke er tatt med i årets vurdering.

Forklaringen høres kanskje mest ut som en svenskevits når det er «årets» idrettsutøvere som kåres.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer