Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Svenskene raser: Tre av fire dommere i OL-finalen kommer fra Canada

- Skal vi ha en canadier i mål også?

DOMMERDRAMA: NHL-dommer Kelly Sutherland skal ha store deler av ansvaret i OL-finalen mellom Sverige og Canada. Han er fra Canada. Her med Henrik Zetterberg i Detroit Red Wings-drakt i bakgrunnen. Foto: SCANPIX/REUTERS/Jessica Rinaldi
DOMMERDRAMA: NHL-dommer Kelly Sutherland skal ha store deler av ansvaret i OL-finalen mellom Sverige og Canada. Han er fra Canada. Her med Henrik Zetterberg i Detroit Red Wings-drakt i bakgrunnen. Foto: SCANPIX/REUTERS/Jessica Rinaldi Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

SOTSJI (Dagbladet): Det hadde i hvert fall blitt en sak her i Norge, om dommerne i en finale mellom oss og Sverige skulle dømmes av tre svensker.

Nå er det Sverige som raser: tre av dommerne som skal ha ansvaret for morgendagens OL-finale mot Canada, er fra Canada.

- Komedie Duoen Kelly Sutherland (Canada) og Brad Meier (USA) har hovedansvaret. Linjedommerne Derek Amell og Greg Devorski kommer også fra Canada. Meier har dessuten canadisk statsborgerskap.

«Om jeg har forstått dette rett: Tre canadiske dommere dømmer finalen mellom Canada og Sverige. Heia. Skal vi ha canadisk keeper også», spurte SVTs OL-kommentator Jonas Karlsson på Twitter, ifølge Expressen.

Og den tidligere hockeystjernen Peter Forsberg reagerte slik i en sms til Aftonbladet:

- Canadiske dommere i finalen, hoveddommer pluss reserver. Komedie på høyeste nivå.

Ikke uvanlig Poenget er (dessverre for svenskene?) at dette ikke er uvanlig i OL i det hele tatt. Selv om det er helt umulig for fotballdommere å få dømme sitt eget land, er det ikke like strengt i OL-hockeyen. Under gruppespillet dømte for eksempel Brad Meier sitt eget hjemland mot Russland, påpeker NTB.

Dommere som er tilknyttet det internasjonale hockeyforbundet dømmer ikke sine egne forbund i landskamper, men i OL kommer NHL-dommerne sammen med NHL-spillerne for å delta.

Det har blitt regnet som greit, NHL-dommerne har høy status, og regnes rett og slett for å være de beste i jobben sin.

- Dommerne er så profesjonelle at de ikke lar seg påvirke, sier hjemmesittende NHL-stjerne Henrik Sedin til Expressen.

Også svenskenes dommersjef Peter Andersson mener det er helt greit at canadiere dømmer Canada.

- Det er ikke uvanlig i det hele tatt, sånn har det vært i all tid. Det har aldri vært oppe til diskusjon, sier Andersson til Expressen.

Hele Norges coronakart