Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Svenskene raste mot Norge, men resten av verden klapper for smøresamarbeidet

Britene slår tilbake mot juksepåstanden.

PÅ GOD GLID: Den største krisen for en langrennsløper i verdenscupen er å smøres bort. Storbritannia håper det utskjelte samarbeidet med Norge skal gi de britiske løperne bedre ski gjennom sesongen i år.Foto: NTB Scanpix
PÅ GOD GLID: Den største krisen for en langrennsløper i verdenscupen er å smøres bort. Storbritannia håper det utskjelte samarbeidet med Norge skal gi de britiske løperne bedre ski gjennom sesongen i år.Foto: NTB Scanpix Vis mer

(Dagbladet): Sveriges Televisjon, rikskringkastingen hos våre naboer i øst, gikk skyhøyt ut da de så Norges smøresjef i langrenn, Knut Nystad, iført en britisk lagvest under skitesting i Finland. 

- Det der er juks. De utnytter systemet for å oppnå en fordel, sa SVT-programleder André Pops, og fikk med seg både den svenske landslagssjefen og smøresjefen på at det både var urimelig og urettferdig at stormakten Norge tilranet seg fordeler i skitestingsøyemed. 

Før årets sesong ble det innført begrensninger på antallet servicepersoner som kunne gå i løypene morgenen før skirenn i verdenscupen. Der Norge tidligere kunne ha opptil 35 mennesker til skitesting, er det nå maksimalt 22 personer som kan skli rundt på norske ski. 

Lovlighet mot motiv
I Kuusamo fikk Nystad og Norge tre vester av Storbritannia, i Davos til helgen får han sannsynligvis to. I retur får britene tilgang til testresultatene de norske smørerne samler inn. 

- Motivet til Norge er ikke å hjelpe Storbritannia. Motivet er å få en fordel, sa FIS-sjef og langrennslegende Vegard Ulvang til VG da SVT gikk i strupen på Norge. 

Likevel er det altså Ulvang og det internasjonale skiforbundet som har åpnet opp for at landene kan samarbeide på denne måten.

- Det er fullt lovlig ifølge regelverket, kontret Nystad oppi all viraken. 

Får støtte
I dag får han full støtte fra flere av de mindre nasjonene i langrennssirkuset. Deriblant Storbritannia.

- Jeg syns det er en fornuftig avtale. Jobben min er å skape en så god konkurransesituasjon for løperne mine som jeg kan. Når jeg da får muligheten til å samarbeide med Norge og får mer informasjon gjennom det, er det en god avtale for oss, sier Storbritannias landslagssjef, Roy Young, til Dagbladet.

Young og Stobritannia har, som følge av de gode prestasjonene til Andrew Musgrave og Andrew Young, en kvote på inntil åtte personer i støtteapparatet. I virkeligheten rår Young over tre stykker, inkludert seg selv.

Dermed vil Storbritannia aldri bruke alle vestene de har rett på. Ulempen er at de da heller ikke har ressurser til å teste skiene slik de gjerne skulle før konkurransene.

- Vi får ikke testet like mye som de store lagene, men gjennom samarbeidet med Norge får vi brukt tida vår på å teste utøvernes ski i stedet for å bruke tid på å teste forholdene. Men vi både smører og tester skiene våre selv, det er bare testinformasjonen vi deler, sier Young til Dagbladet.

- Og jeg vet at flere nasjoner ser på et sånt type samarbeid nå. Det er bra for sporten og jevner ut konkurransen. 

Sportslig bra
Der svenskene raste mot samarbeidsmodellen, syns flere av de andre mindre lagene at samarbeidet mellom Norge og Storbritannia var bra.

Både for britene og sporten.

- Ja, dette gir Norge flere service-vester, men det gir dem også flere ski å smøre. Sannsynligvis er ikke det en stor fordel for dem i det store bildet, men det er en veldig hjelpsom situasjon for Storbritannia, sier USAs hovedtrener, Chris Grover, til Fasterskier.com

Også Canadas landslagssjef Justin Wadswirth er positiv til samarbeidsavtalen, og forteller at de har luftet tanken om å slå sammen egne ressurser med USA for å få en mer slagkraftig smøreenhet. 

- Jeg tror det er bra for mindre nasjoner å få kunnskap og støtte fra de større og mer erfarne nasjonene, sier Wadsworth til Fasterskier.  

Full åpenhet
Der er han helt på linje med Young, som forteller Dagbladet at de etter Sotsji-OL evaluerte seg fram til at de ideelt sett skulle hatt fem personer i støtteapparatet sitt for å ivareta Musgrave og lagkameratene hans på best mulig måte. 

- Det fikk vi til i Falun-VM, men i verdenscupen har vi ikke mulighet til å ha med flere enn tre. Vi er et lag i utvikling med et par løpere som har ambisjoner om å være med i topp ti i verdenscupen, så vi prøver å lære så mye vi kan for å få et varig opplegg rundt langrenn i Storbritannia på beina, sier Young.

Også Young understreker at de fikk godkjenning fra FIS i forkant av verdenscupen i Kuusamo før de gikk i gang med samarbeidet med Norge.

- Vi er briter, vi hater å bryte regler. Jeg ville ikke gjort dette om vi ikke kunne være åpne om det, og jeg får heller ikke betalt for å gi bort vestene. Mitt eneste mål er å gjøre oss mer konkurransedyktige, sier han.

Evalueres før jul
Selv om Norge har hatt et par spektakulære smørebommer er realitene slik at de norske løperne veldig ofte også har de beste skiene. Youngs håp er at samarbeidet med de norske smørerne skal gjøre at også britenes smørebommer blir så få som mulig.

Da kan også de norskbaserte løperne Musgrave og Young få ut hele potensialet sitt i konkurransene de trener endeløse timer mot året gjennom. Og så skal de evaluere samarbeidet sammen med Norge etter verdenscuphelgen i italienske Toblach siste helgen før jul. 

- Hadde dette samarbeidet kommet i stand uten de nye reglene? Kanskje ikke, men det betyr ikke at samarbeidet ikke er bra. Hvis det ikke er vinn-vinn kommer vi ikke til å videreføre det når vi evaluerer det i Toblach, sier Roy Young til Dagbladet. 

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media