Svenskene satser millioner på alpint fartslag

VM på hjemmebane i 2019.

 ENSOM:  Kajsa Kling er svenskenes eneste representant i fartsdisiplinene.
Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix
ENSOM: Kajsa Kling er svenskenes eneste representant i fartsdisiplinene. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpixVis mer

Aksel Lund Svindal og Kjetil Jansrud kommer til å få tøff konkurranse fra svenskene fram mot VM i Åre i 2019. Svenskene skal tilbake på fartstoppen.

- Vi skal bli en nasjon som skal lede utviklingen innen fartsøvelsene i alpint, og ikke bare følge den, sier alpinsjef Tommy Eliasson Winter til Aftonbladet.

Han legger til at det første store målet for den nye satsingen er VM på hjemmebane i Åre om fire år, og totalt regner svenskene med å bruke mellom 15 og 20 millioner kroner på å komme tilbake på fartstoppen i alpint.

- Takket være nye sponsorer har vi mulighet til å gjøre en bred satsing med VM på hjemmebane som det første delmålet, men vi har veldig tydelige mål også etter Åre-VM, sier Winter.

- Utfor er alpinsportens formel 1. Det fineste vi har innen vår idrett er totalseieren i verdenscupen, men i den kampen er vi ikke med. Vi har funnet ut at det ikke er noen grunn for at vi svensker ikke kan være med å slåss i toppen. Der skal vi være om fem til sju år, sier alpinsjefen.

Kajsa Kling er den eneste svenske fartsløperen av en viss kvalitet i øyeblikket. Bak henne er det et stort tomrom. Derfor skal alpinistene ta ut 20-30 løpere i april neste år. De skal innlemmes i det svenskene skal kalle «Team Åre 2019».

- Målet er at vi skal ha fire startende for både kvinner og menn i fartsøvelsene i VM om fire år, og de skal ta i alle fall én medalje. Det klarte Patrick Järbyn i 2007-VM nettopp i Åre med sine bronsemedalje i utfor.

Järbyn, Hans Olsson og Jessica Lindell Vikarby, tidligere svenske fartsspesialister, har sagt seg villige til å bidra med sin kunnskap og erfaring i den nye satsingen.

(NTB)

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram