OVERLEGEN: I Holmenkollen for to år siden var Petter Northug og Norge så overlegne på stafetten at Northug kunne stoppe på målstreken. Foto: Cornelius Poppe / SCANPIX
OVERLEGEN: I Holmenkollen for to år siden var Petter Northug og Norge så overlegne på stafetten at Northug kunne stoppe på målstreken. Foto: Cornelius Poppe / SCANPIXVis mer

Svenskene satser på en umerittert 23-åring

Disse kan Petter Northug møte i en spurt under dagens stafett.

Følg stafetten live fra 13:30 i vårt VM-studio.

Petter Northug går, som seg hør og bør, Norges ankeretappe i dagens stafett.

De norske herrene har vunnet VM-stafetten de siste seks gangene, og de har stått øverst på pallen i ti av de siste elleve verdensmesterskapene. Så når Sjur Røthe sender Northug avgårde til den fjerde og siste etappen i dag, er det ikke til å legge skjul på at Norge er blant favorittene til å hente hjem seieren.

Men de norske gutta får naturlig nok tøff mostand. Her er løperne som skal gå ankeretappene for de andre stornasjonene:

Sverige: Calle Halfvarsson.
23-åringen slo gjennom internasjonalt med en fjerdeplass på 15 km fristil under verdenscupåpningen i 2011. Siden den gang har det ikke blitt mange pallplasser på Falun-gutten, men han er stort sett med blant de ti beste. På 15-kilometeren tidligere i mesterskapet ble Halfvarsson nummer 6.

Tyskland: Axel Teichmann.
I motsetning til Halfvarsson er tyske Teichmann en rutinert herremann. Han har sølv fra stafettene både i 2003, 2005 og 2009, samt bronse fra forrige VM i Holmenkollen. Teichmann har også vunnet verdenscupen sammenlagt. Likevel skal han ikke ha noen særlig sjanse i et spurtoppgjør mot Petter Northug.

Finland: Matti Heikkinen.
Heikkinen ble knuste resten av konkurrentene da han ble finsk mester på 15 kilometer fristil tidligere i år. Han har derimot ikke noen voldsomme internasjonale resultater å vise til i fristil, annet enn en verdenscupseier i Davos for fire år siden.

Russland: Sergey Ustiugov.
Denne russiske 20-åringen er eksplosiv og har en god spurt, noe han viste da han ble juniorverdensmester i sprint for to år siden. I Sotsji tidligere i år ble han nummer fire på sprinten. Dersom Ustiugiov og Northug kommer sammen inn på oppløpet, kan vi få en meget spennende spurt.

Italia: David Hofer.
Hvis Italia fortsatt henger med når fjerde etappe braker løs, er det den rutinerte, men umeritterte David Hofer som skal representere vertsnasjonen. Ikke mye annet å si enn at han kan få det tøft.

Canada: Alex Harvey.
Canada skal ikke avskrives på denne stafetten. Klarer Len Valjas å henge med på førsteetappe, er det god navn som Devon Kershaw og Ivan Babikov på det neste to, før Harvey avslutter det hele. Harvey er først og fremst en sprinter, så hvis det gåes tøft fra starten av etappen, blir han nok ikke å regne med.