DUELLEN: I dag blir det Therese Johaug mot Charlotte Kalla på andreetappen. Her er jentene etter Kallas gull på 10 km. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
DUELLEN: I dag blir det Therese Johaug mot Charlotte Kalla på andreetappen. Her er jentene etter Kallas gull på 10 km. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpixVis mer

Svenskene slakter eget lag til dagens stafett etter overraskelsen: Kalla mot Johaug

- Var det ikke gull dere ville ha?

(Dagbladet:) De svenske landslagstrenerne ville ikke røpe på gårsdagens pressekonferanse hvem som skulle gå kvinnenes stafett i dag.

Da laget ble klart i går, overrasket svenskene med å vrake Charlotte Kalla på sin vante ankeretappe, og satte Kalla på andre etappe, mens Stina Nilsson får æren av å gå ankeretappen mot Marit Bjørgen.

Til svenskenes store fortvilelse.

Overrasket For Ida Ingemarsdotter er nemlig ikke tatt ut. Og Sofie Bleckur går den første etappen. På den tredje er Maria Rydqvist, som må gå sitt livs beste løp, ifølge Tomas Petterson i den svenske avisen Expressen.

Tidligere har de svenske trenerne Rikard Grip og Mattias Persson antydet at det ikke ville bli noen store overraskelser når stafettlaget ble tatt ut. Istedet ble svenskene nettopp det - overrasket.

Håpet til Sverige er, i likhet med Norge, å ta gull på dagens stafett. Derfor valgte begge landene å holde uttaket og hvem som skulle gå hvilken etappe hemmelig så lenge som mulig i går.

- Det er mange reaksjoner i sosiale medier på at uttaket er modig, at den viser at Sverige virkelig går for gullet. Jeg tror det motsatte, skriver Tomas Pettersson i sin kommentar i dag.

- Fornøyd med sølv Han skriver at det aller skarpeste angrepsvåpenet til Sverige er verdens beste fristilskjører, Charlotte Kalle.

- Nå skal hun brukes til forsvar. Landslagsledelsens tankegang er nok å sørge for at Therese Johaug ikke sprenger feltet på den andre, klassiske, etappen. At man derfor lar sin aller beste løper ta kampen, skriver Petterson.

Han mener det finnes en logikk der.

- Om man er fornøyd med sølv.

Mistet gullsjansen Petterson tror Kalla sikkert kan henge på Johaug hele veien, men han tror ikke svensken kan gå fra Johaug på en klassisk etappe.

- Kalla kunne svært godt klart å gå fra Astrid Uhrenholdt Jacobsen på den tredje etappen (fristil). Og dermed forsvant også Sveriges beste sjanse til et gull.

Han hadde heller sett Bleckur mot Johaug, som kunne klart å holde kontakten med den norske duracellkaninen i fem kilometer.

- Det kan fortsatt gå. Er Nilsson med Bjørgen inn på oppløpet er det til og med fullt mulig. Men veien dit kjennes veldig mye tyngre ut enn den hadde behøvd å være, skriver Petterson.