BLE GRATULERT AV LAGVENNINNENE: Therese Johaug og de mer rutinerte norske gulljentene sørget for å si fine ting til Heidi Weng før stafetten. 21-åringen svarte med å parkere konkurrentene på sin førsteetappe. 
Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
BLE GRATULERT AV LAGVENNINNENE: Therese Johaug og de mer rutinerte norske gulljentene sørget for å si fine ting til Heidi Weng før stafetten. 21-åringen svarte med å parkere konkurrentene på sin førsteetappe. Foto: Lise Åserud / NTB scanpixVis mer

Svenskene spiser ordene sine etter Wengs superetappe

- Weng slår alltid tilbake, sier Heidi Weng.

VAL DI FIEMME (Dagbladet): Heidi Weng ble pekt ut som det usikre norske kortet før dagens VM-stafett.

Sveriges kvinnetrener Richard Grip minnet om at det var en enorm psykisk belastning for en så ung løper - og antydet at det kunne ende med mental kollaps.

Også Anna Haag og Ida Ingemarsdotter trodde Wengs manglende rutine og unge alder kunne slå uheldig ut for det norske laget.

Men snakk om å gi svar på tiltale - for Heidi Weng slo knockout på konkurrentene og ikke minst Ingemarsdotter på førsteetappen.

Tidlig på andrerunden, etter passering 2,5 kilometer, klinket hun til i en motbakke og fikk umiddelbart luke.

Ved veksling var hun ni og ti sekunder foran Frankrike og Russland. Sverige og Ingemarsdotter? De vekslet på 8. plass, 35 sekunder bak Weng. Der og da var kvinnestafetten nesten avgjort allerede.

På søndagstur
Ingemarsdotter ble liggende utmattet i tre minutter etterpå. Weng tok bare av seg skiene og gikk temmelig uberørt av sted.

Etterpå viste Weng at hun har det i snakketøyet også, og omtalte seg selv i tredjeperson da hun ble konfrontert med hva svenskene hadde sagt på forhånd.

- Det var morsomt at de sa det. Det viser bare at Weng alltid slår tilbake!

Svenske journalister så konturene av en ny «hån» da de fikk høre at Weng hadde sagt på TV at det hele var som en søndagstur.

Overfor Dagbladet røper hun at beskjeden fra landslagsledelsen før etappen egentlig bare var å henge med inn til veksling. Men Weng hadde andre planer.

- Jeg følte meg veldig sterk i dag. Vi gikk jo søndagstur foran der, og jeg syntes det var kjedelig på førsterunden. Men så fikk jeg beskjed om å ligge bak. «Du skal bare være med inn, bare cruise inn». Men det er lov å prøve seg. Jeg følte meg pigg, og jeg visste at det ikke er noen som holder følge med meg når jeg først setter inn et rykk. Kanskje Finland med Kyllönen, jeg var litt redd for henne, men hun gikk visst på trynet.

- Jeg holdt på å tryne selv i starten der, og tenkte at Heidi må ligge foran, det er der hun har noe å gjøre. Jeg blir stresset av å ligge i felt og være langt bak, så det var bare å gå forbi. Da jeg gjorde rykket ble jeg faktisk stiv, men jeg klarte å holde trykket oppe og holde samme avstand inn til mål, sier Weng.

Hun sier hun hadde enda et lite gir dersom konkurrentene hadde tatt henne igjen, men medgir at beina var stive på slutten.

- Jeg var glad da Therese (Johaug) overtok «pinnen», sier hun.

Tar av seg hatten
Richard Grip begynner å flire når Dagbladet minner om uttalelsene han kom med før start.

SUVERENE: Marit Bjørgen, Kristin Størmer Steira, Therese Johaug og Heidi Weng. 
Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
SUVERENE: Marit Bjørgen, Kristin Størmer Steira, Therese Johaug og Heidi Weng. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix Vis mer

- Det var fantastisk imponerende, for det er tøft å stille på startstreken i en stafett og vite hva hun har av lagkamerater. Men Weng gjorde det fantastisk bra, det er bare å ta av seg hatten og la seg imponere av den etappen. Hun er den som imponerte meg absolutt mest i dag, sier han.

Grip understreker at han ikke hadde noe ønske om mental kollaps for Weng.

- Vi visste at ingen kunne ta Norge om det ikke var noen fadese med utstyret, eller noen gikk i veggen. Det er virkelig ikke noe jeg unner noen å oppleve, jeg vil at det skal være fair og at alle skal prestere som de kan.

Ida Ingemarsdotter hevder hun ikke ble overrasket da Weng stakk - bare over at det ikke skjedde tidligere.

- Hvorfor det?

- Jeg hadde bare en følelse.

- Weng sier at det var som en søndagstur på førsterunden?

- Det var kanskje ikke maks, men det gikk ganske fort. Hun er i superform. Om hun synes det var en søndagstur, er det bare å ønske lykke til på lørdagens tremil. For hun er i bra form, sier Ingemarsdotter til Dagbladet.

Anna Haag - som gikk en god tredjeetappe for de svenske sølvjentene - lot seg også imponere av Weng.

- Om noen skulle være et usikkert kort var det henne, for hun er ny på gullaget. Men jeg tvilte aldri på henne. Jeg er ikke overrasket, bare imponert.

Weng har nå en individuell sølvmedalje og et stafettgull i dette verdensmesterskapet. Det er sterkt av en 21-åring, og hun forteller at de andre norske jentene hjalp henne med nervene på forhånd.

- I går hadde vi en liten peptalk der jentene sa mye fint til meg. Det gjorde at jeg fikk mye selvtillit. De sa at jeg hadde et rykk som kunne gjøre de andre slitne, og det stemte i dag. Jeg er veldig glad, sier Weng.