TAR GREP: Det svenske kvinnelandslaget tar sine sikkerhetsgrep før de skal spille i Winnipeg. Her ved Malin Diaz och Amanda Ilestedt. Foto: NTB Scanpix
TAR GREP: Det svenske kvinnelandslaget tar sine sikkerhetsgrep før de skal spille i Winnipeg. Her ved Malin Diaz och Amanda Ilestedt. Foto: NTB ScanpixVis mer

Svenskene tvunget til å skjerpe sikkerheten før de skal spille i Canadas «drapshovedstad»

Advares mot å gå alene.

(Dagbladet): Neste helg braker fotball-VM for kvinner løs i Canada.

For det svenske landslaget byr rammene rundt de to første gruppespillskampene på mer fokus på sikkerhet enn vanlig.

Sverige åpner mot Nigeria i VM-byen Winnipeg neste mandag. Ifølge svenske Aftonbladet har politiet advart Pia Sundhages spillere om å ikke gå alene i den kanadiske byen.

Avisa skriver at Winnipeg, som er halvparten så stor som Stockholm, sliter med tung kriminalitet.

Ingen andre steder i Canada skjer det like mange ran, bilinnbrudd, overfall og mord - noe som gjør at byen omtales som «mordhovedstaden i Canada», med tilnavnet «Murderpeg».

I tillegg sliter byen med rasisme, og det skal være særlig urbefolkningen i byen som blir utsatt for angrep.

Statistikken har ført til at det svenske landslaget tar sine forbehold mens de er i Winnipeg.

Laget kommer til å bo på hotell ute ved flyplassen, hvor de også kommer til å oppholde seg når de ikke er ved arenaområdet som ligger langt fra sentrum i byen, skriver Aftonbladet.

- Vi har med oss en sikkerhetsansvarlig fra FIFA som skal være med oss hele tiden. Han eller hun kommer til å møte oss i Winnipeg, og ha en dialog med oss hele tiden. De forhåndsreglene personen setter opp, kommer vi selvfølgelig til å rette oss etter, sier landslagssjef Marika Domanski Lyfors.

Domanski Lyfors forteller at også sikkerhetsansvarlig hos det svenske fotballforbundet, Anders Sigurdsson, har vært involvert i planleggingen av det sikkerhetsopplegget.

- Jeg har forstått det slik at det finnes et problem, så derfor sjekker vi opp i alt. Anders sjekker først og fremst hvordan sikkerheten er rundt hotellet, forteller Domanski Lyfors.

Det svenske laget spilte i natt kamp mot Nederland i Toronto - på en bane som vanligvis brukes til noe helt annet. Det førte til slakt hos fotballekspertene hos naboene i øst.

- At en VM-generalprøve spilles på en på en bane med kraftfulle linjer og logoer for Canadian Football er en hån, skriver fotballekspert Patrick Ekwall på Twitter.

Norges første kamp i VM er neste søndag. Even Pelleruds kvinner skal spille i gruppe B og møter Tyskland, Elfenbenskysten og Thailand.