HISTORISK ØYEBLIKK: Slik så det ut da Anders Södergren vant den hittil siste internasjonale femmila med intervallstart, i Holmenkollen i 2008. Foto: Stian Lysberg Solum/NTB Scanpix
HISTORISK ØYEBLIKK: Slik så det ut da Anders Södergren vant den hittil siste internasjonale femmila med intervallstart, i Holmenkollen i 2008. Foto: Stian Lysberg Solum/NTB ScanpixVis mer

Svenskene vil endre femmila til Falun-VM

Lei av fellesstart.

(Dagbladet): Siden Salt Lake City-OL i 2002 har femmila i alle internasjonale langrennsmesterskap blitt avviklet som fellesstart.

Slik blir det også i vinterens VM i Val di Fiemme og neste års OL i Sotsji. Men til VM i Falun i 2015 kan intervallstarten være tilbake.

Ifølge Expressen jobber nemlig det svenske skiforbundet knallhardt med å få endret programmet. Det bekrefter Niklas Jonsson, som sitter i langrennskomiteen i Det internasjonale skiforbundet (FIS).

- Vi kommer til å legge inn et forslag om dette ved FIS-kongressen i Kroatia til våren, sier Jonsson.

- Ikke bare svensker Forslaget får, ikke overraskende, bred støtte fra svenske løpere,

- Dette kan avgjøre om jeg fortsetter å satse, sier veteranen Anders Södergren, som er den hittil siste vinneren av en internasjonale femmil med intervallstart. Det skjedde i Holmenkollen i 2008.

Södergren mener å ha bred støtte blant løperne, som ønsker å holde fast ved den tradisjonelle intervallstarten og den ensomme kampen med seg selv gjennom skogen. FIS har aldri lagt skjul på at det er komersielle årsaker til at fellesstarten ble innført. Intensjonen har vært å øke undeholdningsverdien både for TV-seere og publikum på stadion.

- Det er ikke bare svensker som er imot fellesstart. I alle år har løperne i verdenscupen vært samstemte, men det virker ikke som budskapet når fra, sier Södergren.

Fellesstart i Kollen Petter Northug har tidligere uttalt at han ønsker intervallstart på den årlige femmila i Holmenkollen, men at distansen i mesterskap bør avvikles som fellesstart. I Holmenkollen har imidlertid arrangørene valgt å holde fast på fellesstart etter VM i 2011.

Nå kan det altså i stedet bli gjensyn med intervallstart på den lengste distansen i VM.