Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Svenskene vil stjele norsk langrennstrener etter den store fiaskoen

Spår oppvask. Ønsker Arild Monsen velkommen.

ØNSKET I SVERIGE: Arild Monsen har hatt suksess som sprinttrener for de norske langrennsherrene. Nå lanseres han som redningsmann i Sverige. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
ØNSKET I SVERIGE: Arild Monsen har hatt suksess som sprinttrener for de norske langrennsherrene. Nå lanseres han som redningsmann i Sverige. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

(Dagbladet): Svensk langrenn har hatt en tung sesong og nå spekuleres det i en oppvask blant landslagstrenerne - og flere sikler etter en norsk redningsmann i Arild Monsen.

- Jeg har ikke hørt noe, og har kontrakt med det norske skiforbundet, sier Monsen selv til Dagbladet.

Sveriges langrennssjef Johan Sares sier at ingen av trenerne er fredet. I verste fall kan alle ryke etter en skuffende vinter. Expressens langrennsreporter Tomas Pettersson omtaler norske Monsen som en het kandidat.

Andre langrennseksperter er enige:

- Arild Monsen har gjort en bra jobb i Sverige tidligere og kan være aktuell, sier Aftonbladets langrennsekspert, Petra Thorén til Dagbladet.

- Jeg tror mange norske trenere kan være interessert, men vil ikke nevne navn, sier NRKs langrennsekspert Fredrik Aukland.

Spår opptur Stort sett hele den svenske trenerstaben fikk før denne sesongen kontrakter som strekker seg til etter OL 2018. Men kontraktene har en klausul: I de neste par ukene fram til 31. mars kan de enkelt sies opp av begge parter.

EKSPERT: Aftonbladets Petra Thorén. Foto: Aftonbladet
EKSPERT: Aftonbladets Petra Thorén. Foto: Aftonbladet Vis mer

Til tross for en svak vinter, mener Aukland det ikke er grunn til å krisemaksimere.

- Jeg tenker at den viktigste årsaken til at Norge gjør det bra, er det gode arbeidet som gjøres på klubbnivå. Nå ser vi også at juniorresultater i Sverige er blitt bedre, sier Aukland.

NRKs ekspert fortsetter:

- Jeg synes framtida til Sverige ser lys ut og det er flere unge, gode løpere som blant andre Stina Nilsson. Jeg er overbevist om at de kommer sterkere tilbake, kanskje allerede neste sesong. Det er ikke trenerne som er problemet, sier Aukland.

- Sikler svenskene etter noen norske trenere?

- Det kan hende. Det finnes mange gode norske kandidater, sier Aukland, uten å ville gå nærmere inn på navn.

- Hva kan redde svensk langrenn?

- Gode resultater. De må ha trua på det de driver med. Det er ingen tvil om at de har underprestert i vinter, men samtidig har de vært uheldige med sykdom. Jeg spår en mye bedre svensk vinter neste sesong, sier Aukland.

Vil ha nordmann Aftonbladets Petra Thorén forteller at hun tror på få endringer:

- Jeg tror ikke at Rikard Grip slutter, men blant resten av trenerne er det usikkerhet, sier Thorén.

Spesielt herresprinterne har skuffet. Mats Larsson er ansvarlig, men resultatene er uteblitt. Emil Jönsson og Teodor Peterson har ikke prestert.

- Hvem ser du for deg som perfekt trener for det svenske langrennslandslaget?

- Rikard Grip fortsetter om han selv vil og han er rett mann for dette laget til VM i Lahti. Dersom han ikke vil fortsette, er det perfekt med en nordmann. Dere er jo så gode på langrenn...

EKSPERT: Expressens Tomas Pettersson.
Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
EKSPERT: Expressens Tomas Pettersson. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Vis mer

- Hva må bli bedre til neste sesong?

- Sprintsatsingen blant herrene og Charlotte Kalla må få svar på hva som er feil. Det medisinske apparatet må også bli bedre. Altfor mange har vært sjuke denne sesongen, sier Thorén.

Arild Monsen har vært trener for svenskene med suksess før. Han er også blant kandidatene til å ta over som norsk landslagstrener etter Trond Nystad denne sesongen.

- Akkurat nå er det uaktuelt med Sverige, og jeg har ikke fått noen henvendelser. Jeg har gode venner på det svenske laget og kjenner jo Rikard Grip godt. Jeg har kontrakt med Norge og forholder meg til det, sier Monsen.