VILLE IKKE LAGT INN PROTEST: Om Sveriges norske trener Arild Monsen hadde vært til stede i La Clusaz i går, ville det neppe blitt lagt inn noen protest på spurten til Sjur Røthe. 
Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
VILLE IKKE LAGT INN PROTEST: Om Sveriges norske trener Arild Monsen hadde vært til stede i La Clusaz i går, ville det neppe blitt lagt inn noen protest på spurten til Sjur Røthe. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpixVis mer

Svenskenes trener klandrer FIS - ikke Røthe

- Det må bli slutt på dette, sier Monsen.

(Dagbladet): Sveriges norske landslagstrener, Arild Monsen, hadde en sjelden frihelg og var derfor ikke til stede under stafetten i La Clusaz i går.

Men om han hadde vært det, ville svenskene sannsynligvis aldri ha lagt inn protest på spurten til Sjur Røthe.

- Spurten er helt grei. Det er sånn det politisk er lagt opp til at det skal være, og da er det greit. Det er ingen tvil om at Sjur ser Marcus og presser ham, og han beveger seg i grenseland av det som er lov, men det er sånt som skjer hele tida, sier Monsen til Dagbladet.

Vil ha show
Da er han mer kritisk til Det internasjonale skiforbundet (FIS) og måten de, i samarbeid med arrangørene, designer oppløpene på.

- Det som det er mindre fokus på, og som det må bli en slutt på, er at løypedesignerne lager en 90 graders venstresving i høy hastighet inn på stadion. Dermed blir svingen sånn at man kan presses ut, og det strengt tatt bare er to av fire korridorer som kan brukes i en rettferdig spurt. Det går ikke å ta en av de to innerste korridorene uten å måtte senke farta og ta en krapp sving. Det er den største feilen. Vi har noen arenaer, for eksempel i Liberec sist helg, der løperne kommer rett ut på oppløpet. Det blir mye mer realt.

- Med en gang de lager disse jævla vinklene har vi det gående, og da får du sånne ting som i går. Det er vel så mye FIS og arrangørene sin feil, sier Monsen.

Lederen av FIS' langrennskomité, Vegard Ulvang, sier alle løypene i verdenscupen blir godkjent på sommerinspeksjon i august/september.

- Oppløpet i går var i hvert fall langt nok, så kan vi diskutere om det var bra eller dårlig. Alle slike ting blir evaluert. Såvidt jeg vet var oppløpet endret i år, for det har vært noe styr med Northug og Vylegsjanin tidligere, sier han til Dagbladet.

Jury fra ulike nasjoner
SVT-ekspert Anders Blomquist framsatte i går en påstand om at Norge favoriseres av FIS, og at det skal mer til for at juryen straffer nordmenn enn noen av de andre utøverne.

På det punktet har ikke Monsen noe å utsette på FIS.

- Nei, ikke som jeg har opplevd. Anders Blomquist får si hva han vil, jeg ønsker i grunn ikke å kommentere det. Men jeg deler ikke oppfatningen hans.

Ulvang opplyser at gårsdagens jury ikke inneholdt en eneste nordmann.

- Vi har et jurysystem hvor folk fra alle nasjoner er med. I går var det en slovener og en tysker som var meget kvalifisert. Vi hadde en formann i regelkomiteen i den juryen, og de dømmer selvsagt nordmenn hvis det er behov. Jeg deler overhodet ikke Blomquists vurdering. Men i kampens hete er det ofte mange som hevder det samme som ham.

- Marcus gjorde ingenting
Expressen-kommentator Tomas Petterson skriver i dag at han ikke skjønner den svenske klagingen på spurten til Røthe, og at det finnes andre ting som gir langt større grunn til uro.

Da sikter han særlig til at Marcus Hellner ikke greide å vinne ankeretappen selv med norsk vikar som konkurrent.

- Kan det være mentalt tøft for Hellner å tape mot en ankermann som ikke er Petter Northug?

MISLIKER OPPLØPENE: Arild Monsen mener den kontroversielle spurten i går er et resultat av FIS' ønske om dramatikk. Foto: Nisse Schmidt / SCANPIX
MISLIKER OPPLØPENE: Arild Monsen mener den kontroversielle spurten i går er et resultat av FIS' ønske om dramatikk. Foto: Nisse Schmidt / SCANPIX Vis mer

- Nei, hvert løp lever sitt liv. Det er sjelden blitt gått så seint på sisteetappen som i går. Marcus ville ikke gjøre noe han heller, det var treningsfart på 99 prosent av runden, og så ble det gått fort de siste 500 meterne.

- Han kjørte Northug-taktikken?

- Det var dine ord.

- Men var han litt for trygg på at han hadde den sterkeste spurten?

- Jeg vet ikke hvordan de tenkte. Marcus gjorde ingenting underveis på etappen. Skulle han gjort noe, måtte det vært å gå tidligere, sier Monsen.

Han utroper Norge til klare favoritter på VM-stafetten i Val di Fiemme neste måned, da er forhåpentligvis også Petter Northug tilbake i toppform.

- Vi har et ganske bra lag, selvfølgelig, og skal kunne være med og kjempe (om seieren). Men stafettene blir alltid avgjort på sisteetappen nå, og der har Norge Petter Northug. Vi må prøve å stå imot det, på et eller annet vis. Vi har en sjanse, vi også, som alle andre.

- Er Hellner bankers på sisteetappen?

- Det er stor sannnsynlighet for det, sier Arild Monsen.