Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Svenskenes trener om IOCs snuoperasjon. - Det er historie, jeg har lagt det bak meg

Wolfgang Pichler (63) ble først nektet å lede de svenske skiskytterne i OL. Så kom kontrabeskjeden.

FØRST NEI - SÅ JA: Sveriges landslagstrener i skiskyting, tyske Wolfgang Pichler (t.v) ble først utestengt av OL fordi han tidligere har vært trener for nå utestengte russiske utøvere. IOC snudde i saken, og lot til slutt Pichler og andre trenere som ikke jobber i eller for Russland til likevel å jobbe i OL. Foto: Anders Wiklund / TT / NTB Scanpix
FØRST NEI - SÅ JA: Sveriges landslagstrener i skiskyting, tyske Wolfgang Pichler (t.v) ble først utestengt av OL fordi han tidligere har vært trener for nå utestengte russiske utøvere. IOC snudde i saken, og lot til slutt Pichler og andre trenere som ikke jobber i eller for Russland til likevel å jobbe i OL. Foto: Anders Wiklund / TT / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

PYEONGCHANG (Dagbladet): Svenskenes tyske landslagstrener i skiskyting, Wolfgang Pichler, var blant de rammede da den internasjonale olympiske komité (IOC) 20 desember i fjor besluttet at utestengelsen av russiske utøvere også gjaldt trenere og ledere som har hatt befatning med de utøverne som er ikke får delta i OL.

Pichler var landslagstrener for det russiske damelandslaget i 2011, hvor han også hadde ansvaret for utøvere som nå er utestengt av IOC.

Ordlyden fra IOC var knallhard: «Hovedtrenere, leger og personlige trenere for enhver utøver som er blitt utestengt som følge av Osvald-rapporten vil ikke få akkreditering til OL i Pyeongchang».

- Respekt for IOCs beslutning

28 russiske utøvere er nektet deltakelse i vinterlekene i Sør-Korea, etter at CAS avviste anken som ble lagt ned etter IOCs beslutning om utestengelse - mens 169 russiske utøvere får delta som uavhengige utøvere under fanen Olympic Athletes from Russia (OAR).

Både Pichler og det svenske skiskytterforbundet hadde bestemt seg for å respektere IOCs beslutning - men i slutten av januar kom kontrabeskjeden om en oppmykning overfor ledere som ikke lenger arbeider i eller for Russland.

- Vi hadde stor respekt for IOCs beslutning, for ett sted må de sette en strek. Wolfgang Pichler aksepterte at han måtte bli igjen hjemme, og lede laget hjemmefra. Vi hadde en plan for hvordan det skulle løses.

- Samtidig hadde vi en beredskap for at han kanskje ville få lov til å reise likevel, sier svenskenes presseattaché Lars Markusson til Dagbladet.

- Men da IOC snudde og opphevet sanksjonen mot Wolfgang, så inviterte vi han med. Han skal lede det svenske laget under OL, sier Markusson.

- Vil bare se framover

Dagbladet vekslet noen ord med Wolfgang Pichler etter damesprinten, som Laura Dahmeier vant i suveren stil, men tyskeren var ikke spesielt pratsom om det såre temaet.

- Det der er over, det er historie, så jeg vil ikke snakke om det. Jeg vil bare se framover, sier Pichler til Dagbladet.

- Han er veldig velkommen inn i troppen vår, sier sier sjefen for den svenske OL-troppen, Peter Reinebo, på hjemmesiden til den svenske olympiske komité.

Både Reinebo og Pichler selv er klare på at det ikke vil bli gitt ytterligere kommentarer i forhold til «russlandspørsmålet».

Svenskene har fostret mange gode skiskyttere på damesiden, med Magdalena Forsberg, Helena Ekholm og Anna Carin Olofsson-Zidek som de fremste, og Wolfgang Pichler har fått oppgaven med å bygge opp laget fra bunnen av.

* På OL-sprinten for damer var Hanna Öberg (22) et svensk lyspunkt med sin sjuendeplass. Det er hennes nest beste plassering - bare slått av femteplass på jaktstart i verdenscuprennet i Ruhpolding tidligere i vinter.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!