GRYNENDE FORM: Etter en dårlig sesongstart, er formen til Marcus Hellner og Charlotte Kalla på vei opp. Nå roper svenskene varsku foran VM på hjemmebane i Falun om tre uker.
Photo: Maja Suslin / TT
GRYNENDE FORM: Etter en dårlig sesongstart, er formen til Marcus Hellner og Charlotte Kalla på vei opp. Nå roper svenskene varsku foran VM på hjemmebane i Falun om tre uker. Photo: Maja Suslin / TTVis mer

Svenskenes varsku: - En ny tid begynner nå. Og den tilhører ikke bare dere

- Vi skal aldri avskrive svenskene, sier TV2-ekspert Aukland.

(Dagbladet): Naborivaleriet mellom Norge og Sverige står fortsatt på for fullt, tre uker før VM i Falun. Norge har dominert denne sesongen (81 pallplasser, 29 førsteplasser), som skal krones med VM i nettopp Sverige om en tre ukers tid.

For svenskene har det ikke gått like bra. Tidligere i sesongen har vi sett deres store VM-håp Charlotte Kalla oppløst i tårer etter et skuffende renn, og Expressen-kommentator Tomas Pettersson innrømmet at det begynte å haste.

Nå har det imidlertid snudd, og svenskene roper for alvor varsku foran VM på hjemmebane i februar.

- En ny tid - Med nøyaktig tre uker igjen til VM, ser det annerledes ut. Det her kommer til å bli bra. Så la meg sende et lite tips til Norge: Glem alt som har vært. En ny tid begynner nå. Og den tilhører ikke bare dere, skriver Pettersson i en kommentar i Expressen i dag.

Charlotte Kalla slo nemlig tilbake med en suveren seier i 15 km med skibytte i SM onsdag. I tillegg til Calle Halfvarsson, har også Marcus Hellner og Johan Olsson begynt å vise takter til storform.

Også landslagssjef Rikard Grip sender et varsel over grensa:

- Jeg tror de skal forberede seg på en overraskelse i Falun, sier Grip til Expressen.

Skal ikke avskrives TV2s langrennsekspert Fredrik Aukland mener vi aldri skal avskrive svenskene.

- Nei, det skal vi ikke. De hadde et fantastisk OL i fjor blant annet, og de er alltid med når det er mesterskap. Men i år har de kanskje hatt en av sine dårligste sesonger på mange år, og det er de store stjernene som har skuffet, sier Aukland til Dagbladet.

Forventningene til et VM på hjemmebane er uten tvil enorme. Det fikk de norske stjernene oppleve under VM i Holmenkollen i 2011, og de innfridde.

HARD Å SLÅ: Marit Bjørgen.
Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
HARD Å SLÅ: Marit Bjørgen. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix Vis mer

- Jeg mener at Sverige kommer med et sterkt lag, og det å ha et VM på hjemmebane har flere ganger vist seg å gi en ekstra drive og energi, som er en fordel.

Gullsjanser? Likevel tror Aukland svenskene må slå seg virkelig harde dersom de skal ha sjans på for eksempel langrennsdronninga Marit Bjørgen.

- Jeg tror Marit blir helt suveren i VM. Hun har vært så bra i hele år, at jeg tror hun blir vanskelig å slå på noen som helst distanse. Uansett har vi et sterkt damelag. Men jeg håper Kalla kommer opp, det ville være bra for mesterskapet, sier Aukland til Dagbladet.

Men han tror Sverige har desto større sjanser til suksess på herresiden.

- Johan Olsson, Daniel Richardsson og Marcus Hellner, sammen med Calle Halfvarsson, er fire stykker som kommer til å markere seg i Falun. Det er jeg ganske sikker på, sier TV2-eksperten.

Aukland mener det er medaljesjanser på samtlige distanser for nordmennene.