Svenskespøkelset forsvant med hvite duker og høflige kelnere

Nabokomplekset i idrett er bare noe for oss bestefedre.

SELVSAGT NORSK SEIER:  Petter Northug slår Calle Halfvarsson i Falun-VM. Akkurat slik har bildet vært mellom norsk og svensk olympisk idrett i over tjue år.. Det preger oss mer enn gamle minner om Sverige som en stormakt i idrett. FOTO: Terje Pedersen / NTB scanpix
SELVSAGT NORSK SEIER: Petter Northug slår Calle Halfvarsson i Falun-VM. Akkurat slik har bildet vært mellom norsk og svensk olympisk idrett i over tjue år.. Det preger oss mer enn gamle minner om Sverige som en stormakt i idrett. FOTO: Terje Pedersen / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert
ol-logo

OL Tokyo

2020

DET blir vel gammelmodig når den svenske TV-profilen Patrick Ekwall med en kronikk i Expressen, ber oss sportsinteresserte nordmenn bli kvitt det svenske spøkelset; altså forestillingen om at alt vi gjør i idrett skal måles opp mot det store nabofolket i øst.

Vi eldre skjønner riktignok hva han mener. Vi har jo lært historien om hvordan norsk idrett på siste halvdel av 1800-tallet stadig tettere ble organisert i «Centralforeningen for Udbredelse af Legemsøvelser og Vaabenbrug,», forløperen til Norges Idrettsforbund, nettopp for å krige mot svenskene i håp om å komme ut av Unionen.

Selv stod vi langs skisporet tidlig på 1960-tallet og ble oppfostret til å erkjenne at Sixten Jernberg og de andre senete gutta i helhvite drakter med flekker av blåbærsaft over startnummeret, var selveste merket på kvalitet. Så kom gigantene Ingemar Stenmark i alpint og Bjørn Borg i tennis og åpnet den store sportsverdenen utenfor granskogen, slik at ikke lenger var noen tvil:

•• Det var naboen som kunne det med idrett.

Ja; for dengang var det svensk overalt. I boksing, fotball, håndball, ishockey, motorsport, bordtennis, riding og friidrett; alt formidlet av stødige kommentatorer på nabolandets TV-kanaler med den trygge selvfølgeligheten som følger med det å stamme fra en idrettsnasjon som er vant til å vinne.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer