LANDSLAGET: Jonas Svensson er på landslagssamling denne uka. Nylig ble det klart at kompisen Fredrik Midsjø blir lagkamerat med han i nederlandske AZ. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
LANDSLAGET: Jonas Svensson er på landslagssamling denne uka. Nylig ble det klart at kompisen Fredrik Midsjø blir lagkamerat med han i nederlandske AZ. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpixVis mer

Jonas Svensson

Svensson om AZ-hierarkiet som venter Midtsjø: - Han bør ikke gå ut for høyt

Kommer med råd til kompisen.

SANDVIKA (Dagbladet): Jonas Svensson har spilt seg til fast plass i nederlandske AZ Alkmaar etter overgangen fra Rosenborg tidligere i år.

Da hadde 24-åringen vært i RBK i åtte år - nesten hele sitt profesjonelle fotballiv. Som for de fleste andre trøndere hadde verdalingen alltid drømt om å spille i fylkets storlag, men backen følte at han trengte å prøve noe nytt.

Derfor var ikke valget så altfor vanskelig da AZ banket på døren og trengte en ny forsvarsspiller. På kort tid har Svensson funnet seg til rette i det store utland, og nå får han selskap av en ny trønder. Forrige søndag ble det klart at Rosenborg-spiller Fredrik Midtsjø også skal spille for AZ i de kommende årene.

- Det er deilig. Jeg hadde det veldig bra i AZ fra før, og har trivdes superbra siden jeg kom, men det er klart at det blir enda bedre og enda lettere når jeg får en såpass god kompis hit, forteller Svensson, som er på landslagssamling denne uka.

OVERGANG: Fredrik Midtsjø ble klar for nederlandske AZ søndag. Foto: Ole Martin Wold / NTB scanpix
OVERGANG: Fredrik Midtsjø ble klar for nederlandske AZ søndag. Foto: Ole Martin Wold / NTB scanpix Vis mer

Kjent hverandre lenge

For Svenssons og Midtsjøs felles historie strekker seg lenger enn tilbake til Rosenborg-tiden.

De to har kjent hverandre fra tidlig ungdomsalder, og sammen har de kjempet seg til topps med Rosenborg, og nå også til Nederland.

- Vi er ikke bare tidligere lagkamerater, men har kjent hverandre siden vi var 13 år gamle. Jeg tror det blir bra for oss begge og at det hjelper oss til å prestere enda bedre, mener Svensson.

- Det er en annen kultur

Svensson har klart å finne seg til rette i Nederland, og lover å hjelpe kompisen med det samme. Det er imidlertid en rekke sosiale normer man må følge skal man få den nødvendige respekten i spillergruppa.

- Man må finne litt ut av det, hierarkiet og sosiale greier og slikt. Det er alltid mye nytt når man kommer til en ny klubb. Det er en annen kultur, men jeg skal hjelpe han med alt det der, forteller han.

Ydmykhet og spilletid er resepten på en god mottakelse, ifølge Svensson.

- Det er ikke lurt å gå ut for høyt, for å si det sånn. Det er bedre å starte litt lavt og prestere. Ikke at det blir et problem for Midtsjø da. Så lenge man spiller er det lettere å komme inn i gruppa, og jeg tipper han kommer til å få en del spilletid, spår han.

- De kommer til å like han

I tillegg til de to trønderne, spiller blant annet Martin Ødegaard, Morten Thorsby og Bjørn Maars Johnsen fotballen sin i Nederland.

Svensson mener det tradisjonsrike fotballandet er en fin utviklingsarena for unge, norske fotballspillere.

- Det er offensiv fotball, en offensiv tankegang, og alle lagene vil spille fotball. Man vil holde ballen langs bakken og stort sett angripe. Det er artige kamper å spille, for det er mange sjanser og det skjer mye, forteller han.

Svensson tror også at Midtsjø vil gli rett inn i den nederlandske spillestilen.

- Jeg tror det passer han bra. Løpskapasiteten og intensiteten hans kommer de til å like, og i tillegg er han god med ballen. Slike ting kommer naturlig for han, mener Midtsjøs nye lagkamerat.