REDDET SVERIGE: Emil Forsberg har slitt på landslaget den siste tida. I dag reddet han laget og sørget for Sveriges første kvartfinale siden 1994. Foto:         REUTERS/Lee Smith
REDDET SVERIGE: Emil Forsberg har slitt på landslaget den siste tida. I dag reddet han laget og sørget for Sveriges første kvartfinale siden 1994. Foto: REUTERS/Lee SmithVis mer

- Sverige behøvde meg i dag, og jeg var der

Emil Forsberg har slitt på landslaget den siste tida. I dag reddet han Sverige.

Etter å ha slitt med å få ballen i det sveitsiske målet gjennom hele kampen, løsnet det til slutt 20 minutter ut i andreomgangen for Sverige under kveldens åttedelsfinale mot Sveits.

Emil Forsberg trakk seg inn foran mål og forsøkte seg på en markkryper mot Yann Sommer i Sveits sitt mål. Manuel Akanji strakk ut foten i håp om å stoppe skuddet fra svensken, men endte isteden opp med å «hjelpe» ballen opp i venstre hjørne.

Svenskene jublet som gale etter å ha tatt ledelsen, garantert lettet over å endelig ha fått i gang målkontoen for kvelden.

Scoringen ble den eneste i kampen, og da dommeren blåste av kunne svenskene puste lettet ut. Men en som trolig pustet litt lettere ut enn de andre, var målscorer Emil Forsberg.

Saken fortsetter under videoen.

VM-STUDIO: Langrennsstjerna Petter Northug, Allsvenskan-legende Dulee Johnson og komiker Håvard Lilleheie gjester Dagbladets VM-sending i dag når Sverige møter Sveits. Programleder: Øyvind Godø. Foto: Stian Pedersen Vis mer

- Ikke overrasket

Han har slitt på landslaget den siste tida, noe mange mener er på grunn av en langvarig skade han har hatt, som igjen har gjort at det har gått ekstra trått på klubblaget RB Leipzig.

Før VM hadde svenskene likevel store forventninger til Forsberg, men ikke et eneste av de 13 første skuddene hans har gått i mål. Men det 14. skuddet var det viktigste så langt, og ikke overraskende var Forsberg en lettet og glad mann etter kampslutt.

- Jeg er ikke overrasket, vi er et fantastisk lag og gjør det sammen. Det kjennes kjempebra ut. Dette er det største øyeblikket i mitt liv så langt. Man drømmer om det som liten. Sverige behøvde meg i dag, og jeg var der, sa Forsberg til svenske TV4 etter kampen ifølge avisa Expressen.

Etter scoringen feiret han med å forme et hjerte med hendene, men grunnen kan vi foreløpig bare spekulere i.

Saken fortsetter under videoen.

VM-STUDIO: Langrennsstjerna Petter Northug, Allsvenskan-legende Dulee Johnson og komiker Håvard Lilleheie gjester Dagbladets VM-sending i dag når Sverige møter Sveits. Programleder: Øyvind Godø. Foto: Stian Pedersen Vis mer

Ville framprovosere rødt kort

En som har fått en liten demper på festen er Forsbergs lagkamerat Mikael Lustig. Det hele startet på søndag, to dager før kveldens kamp, da Lustig sa noe som nå slår tilbake på ham.

- Ser man på Premier League, har Granit Xhaka fått noen røde kort. Det gjelder bare å holde hodet kaldt og forsøke å få ham utvist, sa Lustig til svenske SportExpressen da.

Sveitseren hadde fått med seg planen til svensken før sin pressekonferanse, men mente han ikke ville gå på en «smell» mot Sverige.

- Jeg har hørt kommentarene fra vennene mine. Det er ikke mitt problem. Jeg vil ikke la meg bli presset ut (av kampen, journ. anm.), svarte Xhaka.

Saken fortsetter under bildet.

MISTER NESTE KAMP: Mikael Lustig får smake sin egen medisin etter å ha pådratt seg sitt tredje gule under årets VM. Her med den slovenske dommeren Damir Skomina som gir han kortet. Foto: AP Photo/Dmitri Lovetsky
MISTER NESTE KAMP: Mikael Lustig får smake sin egen medisin etter å ha pådratt seg sitt tredje gule under årets VM. Her med den slovenske dommeren Damir Skomina som gir han kortet. Foto: AP Photo/Dmitri Lovetsky Vis mer

- Deilige, deilige karma

Og under kveldens kamp var det definitivt ikke Xhaka som fikk problemer med kort, men den tidligere Rosenborg-spilleren Lustig.

Svensken pådro seg sitt tredje gule kort under turneringa, noe som gjør at han da må stå over kvartfinalen. Det går ikke upåaktet hen i sosiale medier.

- Sveriges Mikael Lustig, som før kampen sverget på å få Xhaka sendt av banen, er den første spilleren som får gult kort og mister neste kamp om Sverige tar seg videre. Deilige, deilige karma, skriver Evening Standard-journalisten Dan Kilpatrick på Twitter.

Også DPA-journalisten Rik Sharma håner Lustig som mister kvartfinalen.

- Alle utpsykningsforsøk fra Lustig som skulle få Xhaka utvist, og så går det første kortet til ... Lustig, skriver Sharma på Twitter.

Ba om unnskyldning

Etter kampen i kveld ga Mikael Lustig om unnskyldning til Granit Xhaka.

- Han kom til meg rett etter kampen og sa unnskyld. Det var en stor gest og jeg godtok den med en gang. Slik er det i fotball, man krangler ofte litt på forhånd, sa Xhaka etter kampen.

Han synes ikke det var en glede at Lustig pådro seg et gult kort så han mister kampen mot vinneren av England og Colombia.

- Det gir meg ingen glede, tvert om. Jeg synes synd på ham som ikke får spille.

Saken fortsetter under videoen.

VM-STUDIO: Tidligere Vålerenga-spiller Tina Wulf og Eurosport-programleder Jonas Bergh-Johnsen gjester Dagbladets VM-sending fra Prindsens Hage i kveld. Programleder: Øyvind Godø. Video: Stian Pedersen. Vis mer

- Elleve IKEA-skap i veien

Sveriges 1-0-seier over Sveits sendte våre kjære naboer til sin første VM-kvartfinale siden 1994. I 1998 kvalifiserte de seg ikke, mens i 2002 og 2006 røk de ut i åttedelsfinalen. Heller ikke i 2010 og 2014 maktet de å kvalifisere seg til mesterskapet.

Sveits på sin side har ikke spilt en VM-kvartfinale siden 1954, og nå ødela altså Sverige for et historisk avansement for motstanderne.

Kveldens kamp har skapt overskrifter allerede, og i Sveits har avisa Blick skrevet at det var elleve svenske IKEA-skap som sto i veien for avansement.

Danske BT mente seieren var fortjent, og konstaterte at Sverige på sine fire VM-kamper bare slapp inn mål mot de regjerende verdensmesterne Tyskland