Sveriges møter Mexico

Sverige ble reddet av VAR. Er likevel kritisk: - En vits

Får lykkønskning av Zlatan Ibrahimovic før VM-skjebnen skal avgjøres.

VAR: Dommer Joel Aguilar viser tegnet for VAR. Han ga like etterpå Sverige et straffespark. Svenskene er likevel kritisk til nyvinningen. Foto: AFP / Dimitar Dilkoff
VAR: Dommer Joel Aguilar viser tegnet for VAR. Han ga like etterpå Sverige et straffespark. Svenskene er likevel kritisk til nyvinningen. Foto: AFP / Dimitar Dilkoff Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert
  • Sverige - Mexico kl. 16.00

Årets VM er første gang videoverktøyet VAR blir brukt i verdens største fotballturnering.

Nyvinningen har både skapt raseri og glede, alt ettersom hvilket lag man holder med. Noen mener VAR bidrar til en bedre og mer rettferdig sport, mens andre mener at det tar for lang tid.

I Sveriges åpningskamp mot Sør-Korea var det en VAR-dømt straffe som reddet svenskene. Likevel er flere på laget kritisk til systemet.

VM-STUDIO: Tidligere Frankrike-proff og landslagsspiss Thorstein Helstad mener at folket i Frankrike har snudd seg mot laget, i forkant av kampen mot Danmark. Programleder: Øyvind Godø. Foto: Stian Pedersen Vis mer

Svensk VAR-kritikk

Blant dem er landslagskaptein, Andreas Granqvist. Det var han som tok straffesparket som ga Sverige tre poeng, men likevel er midtstopperen misfornøyd.

- Det er merkelig at fire-fem mannfolk som ikke er med i kampen og ikke har adrenalin, skal ta avgjørelser. Av og til velger dommeren å ikke ta en avgjørelse, selv om det er soleklare situasjoner, sier Granqvist til Expressen.

Heller ikke landslagstrener Janne Andersson er helt fornøyd. Han mener at Sverige skulle hatt straffe da Marcus Berg ble lagt i bakken mot Tyskland.

- Jeg var ekstremt overrasket etter straffesituasjonen mot Tyskland og enda mer da jeg så dommerens posisjon. Det er veldig rart at han ikke håndterte den via VAR. Variasjonen har vært litt for stor. Jeg håper vi får en litt tydeligere linje for når det skal brukes eller ikke, sier han til avisa.

- En vits

Også i forkant av mesterskapet var flere av de svenske spillerne kritiske til VAR.

- Det er mye dårlig, og for meg er det en vits. For meg er det en «no-brainer» å ikke ha det, sa midtstopper Pontus Jansson før VM.

Han fikk støtte av Ola Toivonen, som scoret Sveriges mål mot Tyskland.

- Det var horribelt. Det var stopp hele tiden. Dommeren bare pekte, hørte og dømte. Jeg liker det litt uærlige, sa spissen tidligere i år.

Zlatans lykkønskning

Onsdag kveld møter Sverige Mexico i kampen som skal avgjøre deres VM-skjebne. Gruppe F er fremdeles vidåpen, og tre av fire lag har fremdeles muligheten til å gå videre.

For Sverige er saken ganske enkel: De må vinne over meksikanerne for å gå videre. Mexico har allerede seks poeng, men er likevel ikke sikret avansement. Vinner Tyskland samtidig som Mexico taper mot Sverige, er plutselig tyskerne og svenskene i åttedelsfinalene.

Før den avgjørende kampen, har Sverige fått en støtteerklæring fra en gammel kjenning.

Zlatan Ibrahimovic var ikke med å kvalifisere Sverige til mesterskapet, og har heller ikke fått være med til Russland. Superspissen er likevel ute og ønsker lykke til.

- Vi kan og vi skal, skriver han på Instagram.

We can and We will #SwevsMex

A post shared by Zlatan Ibrahimović (@iamzlatanibrahimovic) on

Sverige - Mexico starter kl. 16.00. Tyskland - Sør-Korea spilles samtidig.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer