SVENSKEJUBEL: Rickard Rakell holder det synlige beviset på at 31 års venting på juniorgull er over for Sverige.Foto: SCANPIX/AP/The Canadian Press, Jeff McIntosh
SVENSKEJUBEL: Rickard Rakell holder det synlige beviset på at 31 års venting på juniorgull er over for Sverige.Foto: SCANPIX/AP/The Canadian Press, Jeff McIntoshVis mer

Sverige endte 31 års gullengsel 10.09 inn i forlengning

- Det er ikke til å tro.

Klokken viste 10.09 inn i forlengningen da den svenske gulljubelen brøt ut i Calgary. Mika Zibanejad senket Russland og sikret Sverige det første gullet i ishockeyens junior-VM siden 1981.

- Det er ikke til å tro. Det er så deilig. Det er helt fantastisk å få jobbe med disse spillerne, skrek trener Roger Rönnberg da SVT intervjuet ham etter at gullet var i boks.

«Juniorkronorna» kom ikke bakpå i finalen, slik de har gjort flere ganger tidligere i årets VM. Det sto målløst etter 60 minutter. Etter 10.09 minutters forlengning måtte Russland gi tap. Zibanejad fikk tak i pucken i midtsonen, kom seg fri og med en backhand løftet han inn kampens eneste mål - gullmålet.

Generasjon etter generasjon av svenske ishockeytalenter har sviktet i jakten på å kopiere VM-gullet fra 1981. Under torsdagens finale var det til tider bare spill mot et mål - det russiske. Fortvilet måtte svenskene se at det sto 0-0 i mål, selv om «Juniorkronorna» etter ti minutter ledet skuddstatistikken 12-0 og etter to perioder utrolige 39-4.

- Fantastisk Men «puckuslingen», som svenskene kalte den, ville ikke inn bak den umulige Andrej Makarov i Russlands bur. Så våknet russerne i den siste perioden, hvor de tok over kampen, traff innsiden av stolpen før Johan Gustafsson vartet opp med en kjemperedning helt mot slutten. Så nær var den svenske VM-drømmen døden nok en gang. Men Mika Zibanejad ville det annerledes. 18-åringen fra Huddinge innledet sesongen i Ottawa, men fikk ikke fast plass i NHL-laget og reiste hjem til Djurgården. Igjen må han ta veien fra Canada og hjem til Sverige, men denne gangen som nybakt juniorverdensmester.

- Det er umulig å beskrive dette. Det er en fantastisk god følelse. Jeg rakk ikke å tenke så mye, men det var en enorm glede da pucken gikk inn, sa Zibanejad til SVT.

Deretter ventet svensk gullfest i Canada. Det var en perfekt kveld å være gul og blå i Calgary.

Nerver To av de svenske spillerne fikk plass på VMs stjernelag, toppscorer Max Friberg og backen Oskar Klefbom. Ingen scoret flere mål enn Timrå-løperen Friberg, som riktignok var målløs i finalen.

- Turneringen har vært veldig bra. Jeg er fornøyd. Vi vant og det er det eneste som teller. Dette er stort for svensk ishockey, sa Friberg.

Klefbom innrømmer at svenskene var nervøse ute på isen. Han var tydelig lettet etter at det etterlengtede gullet var i boks.

- Jeg var så jævlig nervøs. Det er 31 år siden Sverige vant og det ligger langt bak i hodet, selv om man prøver å fortrenge det. Dette er det største jeg har vært med på, sa Klefbom til svensk fjernsyn.

(NTB)