Sverige forbereder seg på hat

Les hva som venter svenskene.

(Dagbladet.no): Klokka 16.30 i morgen ettermiddag møter løper de svenske landslagsspillerne ut på Vassil Levski stadion i Sofia. Da står et av Europas mest spennende og talentfulle lag på motsatt banehalvdel.

Og på tribunen venter et lurveleven og et hat få har sett maken til. En som har gjort det, er Martin Dahlin. VM-helten til Sverige fra 1994 scoret utlikningsmålet da Sverige spilte 1-1 i kvalifiseringen til USA-VM. På nettopp Vassil Levski stadion.

- Ville storme banen

- Den kampen glemmer jeg aldri. Det var en uhyggelig stemning. Fanatisk under kampen og bare hat etterpå, sier Dahlin til Aftonbladet.

Fordi de 35 000 tilskuerne på tribunen var overbevist om at de hadde mistet VM-billetten etter poengtapet mot Sverige.

- Tilskuerne kastet ting på banen, mange forsøkte å komme ut på banen for å ta oss. Jeg ble eskorert ut av stormpoliti, sier Dahlin om kampen for elleve år siden, og konkluderer: - Det er en av de aller verste kampene jeg har spilt.

Bulgaria tok seg forøvrig til VM i 1994 etter å ha slått Frankrike i en dramatisk avslutningskamp i kvalifiseringen. Frankrike måtte bli hjemme. Bulgaria dro til USA der de tok seg fram til en sensasjonell bronsefinale mot nettopp Sverige, som Hristo Stoijtkov og de andre bulgarerne tapte 4-0.

Nå er den tidligere verdensstjernen Stoijtkov landslagstrener for Bulgaria, og nok en gang møtes de to landene i mesterskapssammenheng. Som de gjorde i fjorårets EM-sluttspill.

RØYKLAGT: Bulgarsk fotball har slitt med tribunevold og uroligheter i mange år. Her fra en kamp mellom Levski Sofia og Litex Lovech som ble stoppet - på grunn av røyk på banen. Foto: EPA
RØYKLAGT: Bulgarsk fotball har slitt med tribunevold og uroligheter i mange år. Her fra en kamp mellom Levski Sofia og Litex Lovech som ble stoppet - på grunn av røyk på banen. Foto: EPA Vis mer

1200 politimenn

Vassil Levski stadion er oppkalt etter den bulgarske nasjonalhelten som var sentral i det bulgarske opprøret mot det ottomanske riket i 1860 -og 70-årene. Levski ble hengt av de tyrkiske myndighetene i 1873.

Stadionanlegget ble totalrenovert i 2001 for å møte UEFAs sikkerhetskrav. Siden den gang har Bulgaria spilt ni kamper uten tap på hjemmebane. Med en målforskjell på 20-9.

I morgen vil 1200 politifolk og 200 frivillige ha ansvaret for sikkerheten til söta bror.

- Jeg har aldri opplevd noe liknende. Idretten favner det meste, men ikke det her. Dette var en krig, sa Sveriges landslagstrener Tommy Svensson etter kampen for elleve år siden.

I morgen kan det oppleves igjen.

SIKKERHET: Freddy Ljungberg og de svenske gutta landet i Sofia i formiddag. Det tok ikke lang tid før politiet fikk eskortert dem bort.
HATSTEMNING: Derbykampene mellom Levski Sofia og CSKA Sofia går sjelden rolig for seg. Landskampene har imidlertid ikke den samme historien med uroligheter. Heldigvis.