USIKKER: Mikael Dorsin er usikker på om Sverige kommer til EM.
Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
USIKKER: Mikael Dorsin er usikker på om Sverige kommer til EM. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpixVis mer

Sverige frykter Norge i eventuell EM-playoff: - Vil faktisk heller møte Nederland

Maktforholdet i Norden er i endring.

(Dagbladet): Sverige har etter hvert avfunnet seg med å bli banket av nordmenn i skisporet.

Petter Northugs herjing i Falun-VM kunne de leve med. Men om Norge skulle slå Sverige på fotballarenaen i en avgjørende kamp, vil det være svært tungt å svelge.

Kanskje til og med uutholdelig.

I mesterskap etter mesterskap har Norge vært hjemme, mens Sverige har deltatt. Slik situasjonen er nå, kan det fort bli motsatt.

Og som Dagbladet skrev i går, kommer Norge i tillegg til å passere Sverige på neste FIFA-ranking. Det overrasker ikke Rosenborgs svenske profil Mikael Dorsin.

- Sverige har vært jevnt over bedre enn Norge sett over lengre tid, men i øyeblikket føler jeg det er ganske jevnt, sier Dorsin til Dagbladet.

- Personlig håper jeg Norge gjør det bra, riktignok ikke bedre enn Sverige, men det er godt mulig at det er mange svensker som synes det er ekstra tungt om de skulle tape mot Norge, forteller den tidligere svenske landslagsspilleren.

Han håper inderlig ikke at Sverige møter Norge i en eventuell playoff til EM i Frankrike.

- Nei, det ville vært en dårlig trekning. Norsk fotball er i positiv utvikling, og de har vist gode taker i det siste. Akkurat slik det ser ut nå, vil Norge være verre å møte enn Nederland, sier Dorsin.

- Mener du virkelig det?

- I utgangspunktet er jo Nederland best på papiret, men Norge er i bedre form. Det kan jo endre seg, så ja, vi får se hva som er best. Men jeg håper ikke at Norge og Sverige møtes uansett. Jeg håper begge kommer til EM, sier venstrebacken.

- Altfor dårlig Island er klar for EM, mens både Danmark og Norge i øyeblikket har større sjanser for å kvalifisere seg enn svenskene.

- Det er litt uvant. Det er altfor dårlig om vi ikke klarer å kvalifisere oss nå som EM er utvidet, sier Dorsin.

- Vil det være ekstra kjipt om de andre nordiske landene klarer det og ikke Sverige?

- Tja, det er vanskelig å si. Personlig håper jeg Norge og nabolandene gjør det bra, selv om det er rivaler. Men det er sikkert noen svensker som føler det annerledes.

Han frykter ikke at Rosenborgs norske landslagsspillere vil erte ham fremover.

SKIFTE: Zlatan Ibrahimovic har væt Nordens største fotballstjerne i mange år og er det definitivt fortsatt. Men Martin Ødegaard og flere andre fra Norden er på full fart på vei opp. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
SKIFTE: Zlatan Ibrahimovic har væt Nordens største fotballstjerne i mange år og er det definitivt fortsatt. Men Martin Ødegaard og flere andre fra Norden er på full fart på vei opp. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

- Nei, det tror jeg ikke. De kommer sikkert til å si at det hadde vært bedre om jeg hadde spilt på det svenske landslaget, sier Dorsin.

- Er du enig i det?

- Hehe, nei, det er jeg ikke. Og jeg tror egentlig ikke de mener det heller, men de sier det likevel.

Mener det er jevnt Fotballekspert Mini Jakobsen tror en eventuell norsk-svensk playoff vil være vidåpent.

- Det er veldig jevnt mellom Norge og Sverige nå. Da Sverige slo Norge 4-2, var det merkbar forskjell, men nå er forspranget utjevnet, sier Mini til Dagbladet.

- Jeg tror Sverige håper å trekke Norge, hvis det blir playoff, og jeg tror Norge håper på Sverige, sier den tidligere landslagsspilleren.

Toppfotballsjef Nils Johan Semb synes utviklingen i de nordiske landene er spennende.

Den positive utviklingen henger sammen de gode generasjonene som er i ferd med å vokse frem.

For Islands del utgjør U21-landslaget som imponerte i U21-EM i 2011 stammen i dagens A-landslag. For Norges del er det bronselaget fra U21-mesterskape to år siden som dominerer.

Kanskje vil det samme skje med Sverige og Danmark, som imponerte i årets U21-EM.

- Parallellen mellom Norge og Island er veldig interessant, ettersom begge lagene har suksess med grunnstammen til de gode U21-landslagene som imponerte for noen år siden. Jeg tror det samme kommer til å skje med Sverige nå. Der kan det fort bli et generasjonsskifte snart, sier Semb til Dagbladet.

- Nå skal jeg være forsiktig med å si at de bør ha det. Men de har i hvert fall mange spennende talenter i Sverige, presiserer mannen som førte Norge til vårt eneste EM så langt i historien.

USIKKER: Mikael Dorsin er usikker på om Sverige kommer til EM.
Foto: Fredrik Sandberg / SCANPIX
USIKKER: Mikael Dorsin er usikker på om Sverige kommer til EM. Foto: Fredrik Sandberg / SCANPIX Vis mer