Vidunderbarna Alexander Isak (19) og Martin Ødegaard (20)

Sverige-helten forbauset over Martin Ødegaard

Sveriges tomålsscorer Robin Quaison sier både at Norge var flere hakk svakere enn svenskene, men også at Norge var betydelig bedre teknisk enn han trodde.

FIKK SJANSEN: Martin Ødegaard fikk fullføre hele kampen av Lars Lagerbäck under EM-kvalifiseringskampen mellom Norge og Sverige på Ullevaal Stadion.
Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix
FIKK SJANSEN: Martin Ødegaard fikk fullføre hele kampen av Lars Lagerbäck under EM-kvalifiseringskampen mellom Norge og Sverige på Ullevaal Stadion. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpixVis mer

ULLEVAAL STADION (Dagbladet): Så skulle det til slutt skje: Martin Ødegaard (20) fikk 90 minutter under Lars Lagerbäck - og det i naboduellen og 3-3-kampen mot Sverige.

Det kom overraskende på mange at Ødegaard - i en kamp Norge ledet og det elementære var å stenge buret og forsvare seg - fikk fullføre nabodramaet.

20-åringen hadde noen stygge og kritiske ballmiss, men var samtidig meget god offensivt - spesielt i kontringsfasen - når han uredd satte fart i lengderetning, gjerne inn i mellomrommet og slo de perfekte stikkerne til Joshua King.

Med Ødegaard og Kamara på kantene på tidspunktet hvor Norge ledet og skulle forsvare seg, valgte Lagerbäck et overraskende offensivt mannskap i sluttminuttene da Sverige hentet opp Norges tomålsledelse.

De offensive byttene gjorde i svensken i stedet for å sette inn et midtbaneanker og stenge eget mellomrom hvor Viktor Claesson herjet når han gang på gnag snek seg inn fra kanten.

- Norge var bedre teknisk enn jeg trodde

Robin Quaison sto for to av Sveriges mål og mener svenskene var mange hakk bedre enn Norge.

Samtidig sier han nå til Dagbladet at de norske spillerne var bedre enn han hadde trodd, rent teknisk, med Ødegaard i spissen.

- Norge var et bedre teknisk lag enn jeg trodde, sier tomålsscorer og Bundesliga-proff Quaison til Dagbladet - rett etter å ua sagt at Sverige var mange hakk bedre.

20190326.
Robin Quaison scorer det tredje svenske målet i EM-kvalifiseringskampen mellom Norge og Sverige på Ullevaal stadion i Oslo tirsdag.
Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
20190326. Robin Quaison scorer det tredje svenske målet i EM-kvalifiseringskampen mellom Norge og Sverige på Ullevaal stadion i Oslo tirsdag. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix Vis mer

- Hva trodde du egentlig om de norske spillernes tekniske nivå?

- Jeg vet ikke; jeg trodde i hvert fall ikke at de var så gode tekniske. Norge overrasket positivt på det tekniske plant. Det må jeg si, sier tomålsscoreren.

- Hvem imponerte deg mest da?

- Målvakten imponerte meg aller mest. Han var veldig god.

Trekker fram Ødegaard

- Men rent teknisk, der du ble mest overrasket, hvem imponerte deg med ball?

- Ødegaard var veldig god med ball. En strålende teknisk spiller med stor framtid. Den andre kanten var også kvikk. Og King selvfølgelig er veldig bra. De fleste var bedre teknisk enn jeg trodde. Ødegaard skilte seg ut på det rent tekniske, men keeperen deres var best i denne kampen, sier Mainz-angriper Quaison til Dagbladet.

- Er Ødegaard et større talent enn Isak?

- Jeg vet ikke. Hva synes du? sier Sveriges tomålsscorer og lar spørsmålet henge åpent i lufta.

Selv sa Ødegaard etter kampen at han var brukbart fornøyd med sin egen forestilling, som hadde både klare plusser og minuser.

- Jeg synes jeg gjør en helt grei kamp, sier 20-åringen.

Sveriges vidunderbarn om Ødegaard-parallell

Werder Bremen-backen Ludwig Augustinsson ser på Ødegaard og Isak som Skandinavias to største talenter.

IKKE GODT NOK: Martin Ødegaard mener Norge etter hvert ble for baktunge, og må lære av feilene under kampen mot Sverige. Reporter: Fredrik N. Filtvedt. Video: Kristoffer Løkås / Dagbladet Vis mer

- Du ser at Ødegaard er et stort talent med en lys framtid. Han kommer til å bli en stor spiller og er det største talentet i Skandinavia sammen med Isak, sier Augustinsson til Dagbladet.

Dagbladet har selv snakket med Alexander Isak, som er Sveriges svar på Martin Ødegaard, i kraft av talentet og bakgrunnen deres.

Isak slo gjennom i Allsvenskan for AIK som 16-åringen, ble tidenes yngste målscorer i den svenske toppdivisjonen og ble tidlig utpekt som den nye Zlatan Ibrahimovic.

17 år gammel debuterte han for det svenske A-landslaget, ble tidenes yngste målscorer der og ble solgt til Borussia Dortmund etter å ha hatt stort sett alle gigantklubbene etter seg.

Det samme gjelder Ødegaard, som slo gjennom i Eliteserien som 15-åring, ble tidenes yngste norsk A-landslagsspiller som 15-åring, tidenes yngste spiller i EM-kvalifisering uansett nasjon og fikk hele Fotball-Europa etter seg.

Valget falt på Real Madrid, hvor det norske vidunderbarnet debuterte som 16-åring, som tidenes yngste Real Madrid-spiller.

- Angrer ingenting

PRESS: Alexander Isak lever fint med å ha et enormt press på seg. Foto: Jonathan NACKSTRAND / AFP
PRESS: Alexander Isak lever fint med å ha et enormt press på seg. Foto: Jonathan NACKSTRAND / AFP Vis mer

I dag er både Ødegaard og Isak utlånt til nederlandsk fotball, henholdsvis Vitesse og Willem II. Begge har blomstret de siste månedene.

- Jeg angrer ingenting på klubbvalget. Nå er jeg i Nederland, gjør det bra og trives. Jeg er også på landslaget, så jeg ser ikke noe problem med tilværelsen min, sier Alexander Isak.

- Jeg tenker at det største presset har jeg på meg selv. Selvtilliten min er god. Alt annet er uviktig.

- Martin synes det har vært i overkant mye oppmerksomhet rundt han. Hva tenker du?

- Presset er ikke noe problem for meg. Det skal være press i toppfotball. Det er helt normalt, sier Isak til Dagbladet

- Ødegaard er en dyktig spiller som gjør en god jobb mot oss. Jeg håper begge klarer å nå så langt som mulig.

- Hvem er verdens største talent?

- Jadon Sancho, svarer Isak og sikter til Borussia Dortmunds 19 år gamle vidunderbarnet, som startet i England-angrepet sammen med Harry Kane og Raheem Sterling da Tsjekkia ble slått 5-0 forrige uke.

Overrasket

Ole Selnæs er ikke overrasket over at Robin Quaison undervurderte Norges tekniske nivå.

- Det er ikke nytt at svensk fotball ser ned på norsk fotball. Vi er helt klart gode nok til å slå og slå ut Sverige, sier Ole Selnæs til Dagbladet.

Der de svenske landslagsherrene ble positivt overrasket over Norges tekniske ferdigheter, synes de også at Norge var svakere og åpnere defensivt enn hva de hadde antatt på forhånd.

- Jeg er overrasket over at vi skaper så mye mot et Lars Lagerbäck-lag, sier Sebastian Larsson til Dagbladet.

- Det er uventet at vi skaper så utrolig mange sjanser mot et lag som styres av Lars Lagerbäck, spesielt på bortebane. Vi vet hvilken fotball han ønsker å spille, så det var mer åpent enn det vi trodde, sier Augustinsson til Dagbladet.

- Norge valgte ganske offensive bytter mot slutten. Det var overraskende da de ledet. De truet oss bakover med de byttene, men vi fikk bra med rom offensivt.

Les mer om det her: