GJØR SOM NORTHUG: Men Charlotte Kalla ønsker tross landslagsexiten å kunne benytte seg av deler av det svenske skiforbundets ressurser også i sesongforbederelsene. Det må hun i så fall forhandle om. Foto: Johan Eklund / NTB Scanpix
GJØR SOM NORTHUG: Men Charlotte Kalla ønsker tross landslagsexiten å kunne benytte seg av deler av det svenske skiforbundets ressurser også i sesongforbederelsene. Det må hun i så fall forhandle om. Foto: Johan Eklund / NTB ScanpixVis mer

Sverige kan nekte Kalla «Northug-unntak»: - Vi syns det er trist

Må forhandle med skiforbundet.

(Dagbladet): Drøye to uker er gått siden Charlotte Kalla overrasket svenskene med å fortelle at hun vil stå utenfor landslaget den kommende sesongen.

Nå er skisverige i den diskusjonen vi nordmenn kjenner svært godt etter Petter Northugs «av-og-på-skilsmisse» fra NSF de siste årene.

For selv om Kalla ikke har noen privatsponsor som kan havne i konflikt med det svenske skiforbundets egne, så har det dukket opp problemer som nå må løses.

Eksempelvis ønsker svenskenes største stjerne fortsatt å benytte seg av forbundets medisinske apparat og skitestere - men det er det ikke sikkert hun får, skriver Expressen.

- Nei, det er ingen selvfølge. Det er det ikke, sier langrennssjef Johan Sares.

- Vi må tenke oss om, dette er jo en helt ny situasjon for oss. Det er viktig at vi skaper tydelige retningslinjer for hva vi har av rettigheter og plikter mot hverandre under denne perioden. At vi får på plass et system som er holdbart over tid dersom noe liknende skulle skje igjen, sier han.

Krever motytelser Petter Northug får ikke benytte seg av det norske landslagets ressurser så lenge han ikke er en del av landslaget - altså fram til rundt sesongstart.

Dersom Kalla vil ha unntak fra en slik praksis, så må hun gi noe tilbake, mener det svenske forbundet. Ikke nødvendigvis penger, men andre motytelser.

- Det er vel det vi diskuterer nå, men vi er ikke i mål, sier Johan Sares til Expressen, og antyder at Kalla vil bli tvunget til å stille opp for forbundet på diverse oppdrag i denne perioden for å kunne utnytte ressurspersonene hun har jobbet med tidligere.

Bakteppet er selvsagt at Sveriges skiforbund ikke liker Kallas avgjørelse.

- Nei, vi syns at det er litt trist. Sånn er det jo, sier Sares.

Dumt for hele Sverige Det vakte oppsikt også i Norge da den svenske 28-åringen bestemte seg for å stå utenfor landslaget

- Hun gjør noe dumt for seg selv, noe dumt for hele Sverige, sa den norske sportssjefen Vidar Løfshus til Dagbladet, og la til at det var uaktuelt å la Kalla trene med Norge.

Kalla selv har gjentatt at hun med dette ønsker å prøve noe nytt i karrieren, for å reise seg igjen etter den skuffende sesongen vi nettopp har lagt bak oss.

Etter ti år på landslaget er jeg klar for å gjøre forandringer og følge et opplegg jeg har stor tro på, erklærte hun, og la til at hun synes kritikken er vanskelig:

- Jeg synes det er slitsomt med folk som skal mene og synes ting. Men det er en ganske enkel løsning på det, nemlig ikke å oppsøke stedene hvor det menes og synes ting, sa Kalla.