Sverige ser én mulighet til å slå Norge: Heidi Weng

- Det kan bli en mental kollaps.

VAL DI FIEMME (Dagbladet): Det sender egentlig tankene litt tilbake til VM i Liberec for fire år siden, der 19 år gamle Marthe Kristoffersen ikke maktet å sikre stafettgullet for Norge i duell mot Finland.

Aino-Kaisa Saarinen var nådeløs mot ungjenta etter løpet:

- Sånne småpiker spiser jeg til kveldsmat hver dag, sa finnen om den utrøstelige Kristoffersen, som også så Sverige og Tyskland passere på vei mot mål.

Ung
Fire år senere er Norge megafavoritter i kvinnestafetten i Val di Fiemme. De fire jentene som går for Norge ble nummer en, to, tre og firefellesstart med skibytte for fem dager siden.

Men Sverige ser en svakhet i det norske laget. Muligheten til seier ligger i kampen mot bronsevinner fra lørdagen, Heidi Weng.

- Det handler ikke om at Weng er en dårlig løper, men hun er ung, sier Anna Haag til Expressen, og får støtte av Ida Ingemarsdotter:

- Er du uvant med en sånn situasjon kan det bli tøft.

Heidi Weng har overbevist med den nevnte bronsen på fellesstart, og var heller ikke langt unna å klare pallen på 10 kilometer fristil tirsdag.

21-åringen takler åpenbart sitt første store mesterskap med like mengder ydmykhet og nervøsitet, og har måttet ty til tårene flere ganger, spesielt når temaer som familien er blitt brakt på banen av reaksjonshungrige journalister.

Norge var favoritter i 2009 også. Men ansvaret ble for tungt for Marthe Kristoffersen, som fikk dele skylden med lite hjelpsomme ski.

PRESSET FRA SVERIGE: Heidi Weng har vist sitt følelsesregister under ski-VM. Nå forsøker svenske langrennsløpere og -ledere å legge press på VM-debutanten før dagens stafett. Foto: Bjørn Langsem
PRESSET FRA SVERIGE: Heidi Weng har vist sitt følelsesregister under ski-VM. Nå forsøker svenske langrennsløpere og -ledere å legge press på VM-debutanten før dagens stafett. Foto: Bjørn Langsem Vis mer

Nå håper kanskje Sverige på en reprise. Til og med Pål Golbergs kollaps på lagsprinten for herrer er med på å øke presset på Heidi Weng, mener støtabror.

- Det er det absolutt. Det er klart at hun ble minnet om hva som kan skje, sier landslagstrener Rikard Grip til Expressen.

- En VM-stafett er en enorm psykisk belastning for en ung løper. Og spesielt på Wengs første etappe. Det kan bli en mental kollaps, sier Grip.

Går med heltinnen
Norge har ikke bekreftet rekkefølgen på dagens stafettlag, bare at laget består av Heidi Weng, Therese Johaug, Kristin Størmer Steira og Marit Bjørgen. Det vil imidlertid være en overraskelse dersom rekkefølgen er noen annen enn Weng, Johaug, Steira, Bjørgen.

Etter 10-kilometeren tirsdag gjorde Weng det klart at hun har veldig lyst til å gå for Norge.

- Det å være på et stafettlag for Norge, det er drømmen. Å gå på et stafettlag med Marit (Bjørgen) har vært en drøm siden jeg var liten og så henne gå på TV. Jeg gleder meg, sa Weng.

Sverige har ikke slått Norge i en damestafett på snart fire år, det var i verdenscup på Beitostølen. Landslagstrener Egil Kristiansen takker vennlig nei til å kommentere Expressens artikkel.

• Stafetten starter 12.45 i dag.