EM-kvalifisering: Norge - Sverige 3-3

Sverige-sjef ut mot norsk scoring

Det ble 3-3 etter vanvittige sluttminutter i nabodramaet på Ullevaal. Sveriges landslagssjef Janne Andersson og veteranen Sebastian Larsson reagerer.

IKKE GODT NOK: Martin Ødegaard mener Norge etter hvert ble for baktunge, og må lære av feilene under kampen mot Sverige. Reporter: Fredrik N. Filtvedt. Video: Kristoffer Løkås / Dagbladet Vis mer
  • Norge - Sverige 3-3 (1-0)

ULLEVAAL STADION (Dagbladet): Norge og Sverige tok ett poeng hver i duellen på Ullevaal stadion. Kampen svingte fra 2-0 til 2-3 til 3-3. Sverige var i harnisk etter Norges første mål. En strålende Joshua King doblet den norske ledelsen. Likevel klarte Sverige å slå tilbake med tre raske scoringer. Men de jublet for tidlig. Ola Kamara utliknet til 3-3 på overtid.

- Det var ekstremt viktig å score det målet, sier Kamara til Dagbladet.

- Vi burde greid å ro det i land, men når situasjonen ble som den ble, er det deilig å score 3-3-målet, legger han til.

SKUFFET: Joshua King var tydelig skuffet etter at landskampen mellom Norge og Sverige endte 3-3. Video: Kristoffer Løkås / Dagbladet Vis mer

Landslagssjef Lars Lagerbäck oppsummerer:

- Jeg hadde aldri sett for meg en slik kamp. På 2-0 skal vi kontrollere inn kampen. Vi skal likevel være takknemlige som får 3-3 på kampens siste berøring, sier Lagerbäck.

- Samhandlingen i laget fungerte ikke. Det ble en åpen match, med lite kontroll og mye «rock'n'roll», sier Norges landslagssjef.

Sveriges landslagssjef Janne Andersson satt med blandede følelser etter kampen.

- Norge var som forventet, sier Andersson til pressen.

Han trakk fram Norges første scoring, der Bjørn Maars Johnsen satte inn 1-0 fra offsideposisjon, men som dommerne ikke fikk med seg.

Andersson var tydelig i røsten.

- Dessverre teller det første norske målet. I min bok teller det ikke, sier han.

Det samme sier de svenske spillerne til Dagbladet, deriblant veteranen Sebastian Larsson.

- Det er klar offside. Egentlig er det ikke så mye å diskutere. Dommeren gjorde en feil, og det skjønte han tidlig, sier Sebastian Larsson til Dagbladet.

- Men da var det for sent å endre det. Dessverre. Det skulle så klart aldri ha blitt godkjent det målet.

Tett start

Etter en vinter preget av norsk dominans i den evige naboeduellen mellom Norge og Sverige, kom det svenske fotballandslaget til Ullevaal for å vise at de fortsatt er storebrødre i verdens største idrett.

Det klarte de nesten.

Dette så lenge ut til å være historien om at Norge banket Sverige også på fotballarenaen, på en kveld hvor marginene lenge gikk hjemmelagets vei og Lars Lagerbäcks norske gutter ledet 2-0 på Ullevaal helt fram til det 70. minutt.

Så raknet det fullstendig.

Og den svenske fansen jublet hemningsløst da Sverige gikk fra 0-2 til 3-2 på 20 minutter, en snuoperasjonen av den helt sjeldne sorten.

Spesielt Viktor Claesson var strålende for svenskene.

Det var et aldri så lite skandinavisk fotballeventyr å skrive hjem om for de svenske fotballheltene.

Men det spektakulære hendelsesforløpet var ikke over.

På overtid - i kampens aller siste spilleminutt - ble dramaet fullbyrdet. Innbytter Ola Kamara headet inn Martin Ødegaards corner og utliknet til 3-3. Ullevaal eksploderte.

Det ble altså seks mål og poengdeling i en av norsk fotballhistories mest innholdsrike landskamper på dette nivået, hvor Joshua King var strålende på topp for Norge og keeper Rune Jarstein faktisk hadde nok av strålende redninger, selv i en kamp med tre baklengs.

JUBEL: Joshua King og Martin Ødegaard fant tonen offensivt. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix
JUBEL: Joshua King og Martin Ødegaard fant tonen offensivt. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix Vis mer

Nesten for King

Den første store målsjansen var norsk og kom etter en nydelig og effektiv kontring da Joshua King satte fart like utenfor egen 16-meter.

Martin Ødegaard tok over kula og førte ballen i fullt firsprang mot et ryggende svensk forsvar i 50-60 meter, før han slapp ballen videre på rett tidspunkt og spilte fri King på 10 meter. Forsøket på å skru ballen i hjørnet med utsida av foten, lyktes imidlertid ikke for Premier League-spissen.

Like etter kom King til en ny og enda større målsjanse. Et flott angrep og tilsvarende godt innlegg endte opp hos den formsterke Bournemouth-spissen, som headet i tverrliggeren bak en utspilt Robin Olsen. Nærmere kommer man ikke.

Sveriges første mulighet kom ved Viktor Claesson etter en halvtime, men skuddet fra 13 meter gikk rett i klypende på en godt plassert Rune Jarstein. En langt større sjanse kom tre minutter seinere da Norge ble helt utspilt og Sebastian Larsson havnet omtrent helt alene med Jarstein, men skuddet ble blokkert i siste sekund.

Sveriges neste store sjanse fikk de i en gavepakke levert mange måneder for tidlig av Kristoffer Ajer, da han forsøkte seg på et Erik Hoftun-raid framover i banen, men mistet ballen nesten som bakerste mann. Den svenske gigasjansen ble imidlertid blokkert til corner. Norge slapp med skrekken.

Johnsen pirket inn 1-0

Og så var det i stedet Norge som scoret i Sveriges beste periode av omgangen, like før pause.

Markus Henriksen og Omar Elabdellaoui kombinerte nydelig på høyrekanten. Norges høyreback og kaptein slo et hardt innlegg foran mål, som havnet i beina til Mohamed Elyounoussi. Avslutningen ble ikke kraftfull nok, men snek seg videre til Bjørn Maars Johnsen, som fra to meter ekspederte ballen i mål. 1-0 i Norge.

Reprisene viser imidlertid at Johnsens ledermål burde ha blitt avblåst for offside.

- Det er soleklar offside. Robin Olsen er foran Maars Johnsen. Det skal være to spillere mellom. Det er egentlig ingenting å diskutere, sier trenerlegenden Hans Back, med fortid som trener for blant andre F.C. København, Finland, Red Bull Salzburg, Stabæk, Molde og Panathinaikos.

King doblet etter superkontring

Etter 59 minutter doblet imidlertid Norge ledelsen etter en strålende kontring igangsatt og avsluttet av Joshua King.

Norges stjernespiss jobbet knallhardt og vant ballen høyt i banen, satte fart, driblet seg forbi et par svensker og dyttet ballen perfekt videre til Ødegaard, som ble satt opp i drømmeposisjon.

Det norske supertalentet mislykkes i sitt dribleforsøk inn i 16-meteren, men det gjorde svært lite da Markus Henriksen snappet opp ballen, dro seg fri og slo et perfekt innlegg til King, som headet inn 2-0 til Norge.

Ullevaal eksploderte av norsk fotballglede.

Tre raske svenske scoringer

Ti minutter seinere slo imidlertid Sverige tilbake. Ajer felte Claesson. Dommeren pekte på straffemerket. Andreas Granqvist steg fram, men straffesparket ble mesterlig reddet av Rune Jarstein.

Det hjalp imidlertid lite, all den tid Viktor Claesson satte inn returen og reduserte til 1-2.

Ødegaard satte i gang flere gode norske kontringer det siste kvarteret, og selv om hadde noen stygge balltap, veide de perfekte stikkerne til King opp så mye i det offensive at Lagerbäck lot 20-åringen bli værende på banen selv da det elementære for Norge var å forsvare seg.

Mentil slutt klarte ikke Norge å stå imot lenger. Robin Quaison banket inn 2-2 og utlikning med en suser like utenfor 16-meteren.

Vondt ble til verre og verst for Norge på overtid. Sverige fullbyrdet snuoperasjonen da Claesson skjøt et innlegg i Quiason og i mål.

Da var svenskene sikre på at de hadde gjort de tstore, at den ekstraordinære snuoperasjonen var et faktum.

Men dramaet var ikke over. På overtid headet innbytter Ola Kamara inn Martin Ødegaards innlegg og utliknet til 3-3.

For en forestilling på Ullevaal stadion, denne tirsdagskvelden, 26. mars 2019.

EM-kvalifisering fotball menn tirsdag, 2. kampdag, gruppe F:

Malta – Spania 0-2 (0-1)

Mål: 0-1 Álvaro Morata (31), 0-2 Morata (73).

Norge – Sverige 3-3 (1-0)

Mål: 1-0 Bjørn Maars Johnsen (41), 2-0 Joshua King (59), 2-1 Viktor Claesson (70), 2-2 Robin Quaison (86), 2-3 Quaison (90), 3-3 Ola Kamara (90).

23.459 tilskuere på Ullevaal stadion.

Romania – Færøyene 4-1 (3-1)

Mål: 1-0 Ciprian Deac (26), 2-0 Claudiu Keseru (29), 3-0 Keseru (33), 3-1 Viljamur Davidsen (str. 40), 4-1 George Puscas (63).