LEI: Svenskene er lei å bli slått av Petter Northug og co. Selv om det er VM i Falun om en uke, er det i 2018 de først og fremst sikter seg inn på å slå de norske essene. Foto: Sara Johannessen / Scanpix
LEI: Svenskene er lei å bli slått av Petter Northug og co. Selv om det er VM i Falun om en uke, er det i 2018 de først og fremst sikter seg inn på å slå de norske essene. Foto: Sara Johannessen / ScanpixVis mer

Sverige skal bli best i 2018: Øyner håp når Northug og Bjørgen legger opp

- Sverige stusset nok enda mer over det da vi sa det samme på 80-tallet, sier Thomas Alsgaard.

(Dagbladet): Det er kun en knapp uke til Sverige inviterer langrennsverden til ski-VM i Falun.

Der drømmer de om en massiv gullfangst, men innerst inne innser de at Norge sannsynligvis vil stikke av med majoriteten av gullmedaljene i deres lekegrind.

Derfor kommer svenskene, anført av landslagstrener Rikard Grip, nå med en langsiktig målsetning som kan være med på å utsette forventingspresset før VM på hjemmebane neste uke:

Sverige skal bli verdens beste langrennsnasjon i 2018.

I så fall har de en god jobb å gjøre. I de to siste VM-ene har Norge tatt til sammen 15 VM-gull, mens den svenske nasjonalsangen kun har blitt avspilt tre ganger.

Selv i Sotsji-OL i fjor hvor Norge smørte seg vekk, tok Norge med sine fem triumfer tre OL-gull mer enn «Söta Bror».

100 prosent sikker Alsgaard Svenskene har ingen uttalt målsetning om å være beste nasjon i VM på hjemmebane, men de tror de kan være det om tre år.

Da har trolig gullgrossistene Petter Northug og Marit Bjørgen lagt opp.

- Jeg vet ikke hvorfor de skal bli best akkurat i 2018, men at årsaken er at de da trolig slipper å konkurrere mot Bjørgen og Northug? Det tviler jeg på, sier langrennslegenden Thomas Alsgaard til Dagbladet.

- Det er i hvert fall ingen grunn til å være bekymret med norske øyne. Er det en ting som er 100 prosent sikkert, er det at Norge får nye langrennsenere.

SLUTT: Dette håper svenskene at det skal bli en slutt på i 2018. Foto: Gorm Kallestad / Scanpix
SLUTT: Dette håper svenskene at det skal bli en slutt på i 2018. Foto: Gorm Kallestad / Scanpix Vis mer

100 prosent sikkert kan høres i overkant kategorisk ut, men Alsgaard holder på påstanden når vi spør om han virkelig mener det.

- Ja, det er 100 prosent sikkert. Bredden i Norge er enorm. Det kommer alltid nye enere, mener 43-åringen.

- Det var krise Han var selv en ener, som tok imot stafettpinnen fra Vegard Ulvang og Bjørn Dæhlie og ga den etter hvert videre til Petter Northug.

- Det var krise da Pål Gunnar Mikkelsplass la opp. Det var krise da Vegard Ulvang la opp, og det var krise da Bjørn Dæhlie la opp, men ingen er uerstattelige. Kanskje kommer noen som er enda bedre, mener Alsgaard, som var i det illustrerende hjørnet da vi pratet med han.

- Hvis du slutter i Dagbladet, er det heller ingen krise. Da kommer det noen og erstatter deg.

Alsgaard trekker frem Bente Skari som kanskje det beste eksemplet.

- Skari var eneren som dro norsk kvinnelangrenn frem. Hun skulle være uerstattelig, men så kom Marit Bjørgen og ble enda bedre.

- Men å bli enda bedre enn Bjørgen går vel ikke?

- Si ikke det. Vi sa jo det samme om Skari, svarer Alsgaard.

Ingen trodde på Norge på 80-tallet Men Norge har ikke alltid vært verdens beste langrennasjon. På 80-tallet var det svenskene som dominerte fullstendig.

- De har vært best før, og kan bli det igjen. Alt er mulig, mener Alsgaard.

IKKE BEKYMRET: Thomas Alsgaard er ikke bekymret for norsk langrenn når Bjørgen og Northug legger opp, men gir Sverige en realistisk mulighet til å gjenerobre langrennstronen. Foto: Kristin Svorte/Dagbladet
IKKE BEKYMRET: Thomas Alsgaard er ikke bekymret for norsk langrenn når Bjørgen og Northug legger opp, men gir Sverige en realistisk mulighet til å gjenerobre langrennstronen. Foto: Kristin Svorte/Dagbladet Vis mer

Etter Norges gulløse fiasko i Calgary-OL i 1988, tok Norge grep og satt seg en ny målsetning om å bli verdens beste langrennasjon.

Det virket helt utenkelig den gang.

- Sverige stusset nok mer over den uttalelsen da enn det vi gjør over svenskenes uttalelse i dag, tror Alsgaard.

Men Norge klarte målsetningen mot alle odds. Fire år senere lekte Dæhlie, Ulvang og herreløperne seg med konkurrentene i OL i Albertville.

- Det ble gjort grep og satt i gang mange prosesser, slik at man klarte å snu det. Det handler om å innse realiteten og stikke fingeren i jorda. Man må være kritisk og finne ut hva som skal til for å bli best, sier 43-åringen.

Nå håper Sverige å kopiere bragden som Norge klarte i overgangen til 90-tallet: å ta over langrennshegemoniet.

- Langrennsmodellen i Sverige og Norge er i teorien veldig like. Sverige har det samme apparatet rundt laget, samme antall treningssamlinger og like store langrennstalent. Men Norge har en annen kultur, flere som satser på heltid og sånn sett bedre forutsetninger, mener Alsgaard.

Gjorde Sverige til verdens beste i 2006 Han vet hva han snakker om i kraft hans sjeldne bakgrunn fra begge leire.

For sist gang Sverige var verdens beste langrennasjon, var Thomas Alsgaard svensk landslagstrener.

Da Norge sviktet i Torino-OL i 2006, ble Sverige beste langrennasjon.

- Vi må ikke glemme at det ikke er mange år siden Sverige var best. Det er mesterskap som betyr noe, og når Sverige var best der, er det riktig å si at de var beste langrennasjon den sesongen, mener Alsgaard.

- Hvorfor var Sverige best i 2006?

- Fordi de hadde de beste trenerne, spøker daværende svensk landslagstrener Alsgaard og ler.

Men han er klar på at det er en hard jobb som må gjøres om Sverige skal ta igjen Norges forsprang.

- Sverige kan klare det. Det er mulig. De har mange gode talent, men det krever knallhard jobbing.

RIVALERISERING: Det er alltid litt ekstra kniving mellom de norske og svenske langrennsløperne. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
RIVALERISERING: Det er alltid litt ekstra kniving mellom de norske og svenske langrennsløperne. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix Vis mer