Sverige sliter før verdenscupen starter: - Vi trenger litt tid

Verken Hellner eller Halfvarsson er i konkurranseform.

NEDE FOR TELLING: Marcus Hellner har hatt en høst full av skader og sykdom, og står over verdenscupåpningen i Kuusamo for å trene hjemme i Gällivare. Fhoto: Hendrik Schmidt/ NTB Scanpix
NEDE FOR TELLING: Marcus Hellner har hatt en høst full av skader og sykdom, og står over verdenscupåpningen i Kuusamo for å trene hjemme i Gällivare. Fhoto: Hendrik Schmidt/ NTB ScanpixVis mer

(Dagbladet): Foran verdenscupåpningen i finske Kuusamo kommende helg, ser det dårlig ut for de svenske langrennsherrene.

Marcus Hellner og Calle Halfvarsson er begge hjemme i Sverige, ute av konkurranseform, og for å redde stumpene har landslagssjef Rikard Grip hentet inn Daniel Richardsson for å ha noe å slå i bordet med. 

Richardsson la opp landslagskarrieren etter fjorårets VM i Falun for å satse langløp i år. Når Grip nå henter ham inn til verdenscupåpningen er det nærmest en fallitterklæring for svensk langrenn.

Eller?
 
- Vi står midt i et generasjonsskifte i Sverige, men når Marcus og Calle ikke er med, har vi ingen av de etablerte landslagsløperne tilgjengelige. Vi er i starten av et langsiktig arbeid i svensk langrenn, der de nærmeste målene er Pyeongchang og Seefeld, sier Grip til Dagbladet. 

Spennende tropp
For svensk herrelangrenn er det altså verken årets sesong eller VM-sesongen 2017 som gjelder. Det er først i OL-året 2018 svenske gutter skal utfordre det norske langrennshegemoniet igjen. Og i VM i Seefeld i 2019.
 
- Vi kan få et gjennombrudd tidligere, men det er det som er perspektivet nå, sier Grip. 

- Hva har gått galt i rekrutteringa i svensk herrelangrenn?

- Det er ingenting som har gått galt, vi har bare ikke hatt de talentene som har hatt en klokkeren reise. Vi har en spennende tropp nå, vi har fem unggutter som har vært topp fem i juniormesterskap de siste åra, som vi håper skal slå gjennom på sikt. I tillegg har vi hatt en veldig sterk herretropp i mange år, det har gjort det vanskeligere for de unge å slå gjennom på landslaget og kan også ha hatt litt å si for rekrutteringa. 

Da svensk langrenn sesongåpnet i Bruksvallarna forrige helg fikk de juling av norske herreløpere. Petter Northug vant som han ville da det ble gått klassisk, Niklas Dyrhaug vant skøytedistansen foran to andre nordmenn, før Håvard Solås Taugbøl fullførte den norske utklassinga i sprinten. 

Mangler kultur
Grip innrømmer at det er langt opp til det norske nivået i langrenn. 

- Vi trenger litt tid på den fronten. Innstillinga til trening blant juniorene våre har bedret seg de siste åra, så jeg ser bedring der. I tillegg jobbes det godt i distriktene igjen, det er flere som går langrenn, og flere som er engasjerte i de lokale klubbene. Det vil vi få igjen for på sikt, men det er mange flere som utøver sporten i Norge. Der er det skikultur i hele landet, og denne kulturen, både der og i landslaget, trekker til seg gode talenter og trenerressurser, sier Grip. 

- Det kommer nok ikke til å vare evig, sier derimot NRKs langrennsekspert, Torgeir Bjørn, og forteller at da han begynte sin karriere, var det i Sverige det var bredde, tradisjon og kultur for langrenn. 

- Vi må nesten sette dette på kontoen for naturlige konjunktursvingninger, sier Bjørn til Dagbladet, og trekker også fram det pågående generasjonsskiftet som årsak til at årets sesong ser mørk ut for de svenske herrene. 

Ingen svensk seier i år
For totalseieren i årets verdenscup for herrer kommer ikke til å bli svensk. Det kan også landslagssjef Grip fastslå med Hellners og Halfvarssons forfall til Kuusamo.

Med 400 verdenscuppoeng i potten i Finland blir det for kostbart å stå over der om man har ambisjoner om å vinne sammenlagt. 

- Det er litt tidlig å si etter første helg, det kan jo være at både Hellner og Halfvarsson lykkes i begge tourene og sånn sett kan være med å kjempe om sammenlagtseieren. Men det blir vanskelig, og det er spesielt synd for Halfvarsson som har hatt en veldig god sommer og høst før bihuleproblemene satte ham ut like før sesongstart, sier Torgeir Bjørn. 

Men de svenske herreløperne vant ikke et eneste verdenscupløp forrige sesong. Johan Olssons VM-gull var den eneste svenske herretriumfen i hele fjor.

Med Olsson ute, Richardsson i langløpsmodus, Sødergren og Lars Nelson også i kategorien ute av landslaget, er det store sko å fylle for de unge gutta som skal i ilden for Sverige denne vinteren. 

- Jeg tror absolutt det er mulig å ta verdenscupseire i år også, både Calle og Marcus kan gjøre det. Det har vært tøft på herresiden, så det ville vært urettferdig av meg å peke på noen andre svensker enn dem, sier Grip til Dagbladet.