Sverige til semien etter «magisk omgang»

Takket være Sverige kan Norge tape med seks.

GJENNOMBRUDDET: Sverige har endelig slått gjennom på damesida og skal spille semifinale mot Romania på lørdag. Foto: BJØRN LANGSEM
GJENNOMBRUDDET: Sverige har endelig slått gjennom på damesida og skal spille semifinale mot Romania på lørdag. Foto: BJØRN LANGSEMVis mer

Direkte 20.15: Følg Norge - Nederland i vårt håndballstudio

LILLEHAMMER (Dagbladet): Sverige - Ungarn 24-19.

Håndballfeberen i Sverige har de siste dagene nådd høyder nabolandet ikke har sett siden «Bengan Boys» herjet på 90-tallet.

Herrelandslaget, ledet av Bengt Johansson, vant flere VM- og EM-gull. Nå har damene også kommet seg opp i verdenseliten.

Etter kampen jublet de svenske jentene så høyt under tribunen at de omtrent overdøvet publikum som satt inne i hallen og varmet opp til Norges kamp.

- Dette er herlig og skal nytes i kveld, sier trener Magnus Johansson.

Snudde kampen Sverige kom seg ned på jorda igjen i går, etter bragdseieren mot Norge på søndag. Landslagsledelsen besluttet i går kveld å stramme inn rutinene og har skjermet laget det siste døgnet, skriver Expressen.

De taklet rett og slett ikke den nye tilværelsen - som oppsto over natta. Dere er ikke i Herning ennå, dere er på Lillehammer, var beskjeden.

Og de virket ikke helt til stede i starten mot ungarerne heller. Anført av Zita Szucsanszki (scoret sju på 22 minutter) gikk Ungarn raskt opp i en femmålsledelse. Svenskene skjerpet seg inn mot pause og halvveis var de bare to bak.

Fire mål på rad i starten av andreomgangen sendte Sverige opp i ledelsen for første gang i kampen.

Etter dette fulgte lagene hverandre som skygger en liten stund, før de blå var totalt overlegne i avslutningen og de vant med fem (24-19).

- Det var litt krampeaktig i førsteomgangen, men vi visste de ville bli slitne, sier Magnus Johansson.

Cacilia Grubbström sto en kanonkamp i mål og tok 57 prosent av skuddene. Linnea Torstensson ble toppscorer med åtte mål.

- Grubbström er matchvinneren, sammen med utrolig gode Linnea Torstensson. For et ansvar hun tar. Og for en andreomgang Sverige gjør. Det var en magisk omgang, sier TV4-ekspert Claes Hellgren.

Drømmehelg i Herning Dermed ligger alt til rette for en skandinavisk drømmehelg i Herning. Danmark og Romania er semifinaleklare fra den andre gruppa og Norge vil sikre seg en billett med minst ett poeng mot Nederland i kveld.

Vi slipper altså scenariet hvor fem lag kunne ende med seks poeng.

Nå er det veldig enkelt:

Nederland må slå Norge for å ta andreplassen bak Sverige - og de må vinne mye.

For da vil både Norge, Nederland og Frankrike ende med seks poeng. Innbyrdes står de tre lagene med én seier hver og Norge har klart best målforskjell. Nederland må derfor vinne med sju - for å kapre en plass i semifinalen.

Det vil være en av tidenes største håndballoverraskelser om de klarer det.

NB! Som gruppevinner vil Sverige møte Romania i semifinalen på lørdag. Norge møter eventuelt Danmark.

SEIERSBRØLET: Kampen er over. Sverige har vunnet og kommet seg til EM-semifinalen. Foto: BJØRN LANGSEM
SEIERSBRØLET: Kampen er over. Sverige har vunnet og kommet seg til EM-semifinalen. Foto: BJØRN LANGSEM Vis mer