Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Sverige truer med å boikotte arrangørens Tour de Ski-plan

Mens Norge har klart å løse hotellproblemet bak svenskenes rygg.

ARGE NABOER: Svenskene mener det er absurd at Marcus Hellner og de andre svenske utøverne må tilbringe et par timer i bil dagen før Tour de Ski starter. Norge har på sin side jobbet fram en løsning på hele problemet: De splitter troppen. Foto: Bjørn Langsem
ARGE NABOER: Svenskene mener det er absurd at Marcus Hellner og de andre svenske utøverne må tilbringe et par timer i bil dagen før Tour de Ski starter. Norge har på sin side jobbet fram en løsning på hele problemet: De splitter troppen. Foto: Bjørn Langsem Vis mer

(Dagbladet:) 3. januar starter Tour de Ski 2015, i skituristmetropolen Oberstdorf. Det skjer bare fem dager etter at hoppuka ble innledet i den tyske byen. I mellomtida skal nyttår feires. Hotellene er smekkfulle.

Så fulle at de norske og svenske langrennslandslagene ble henvist til et overnattingssted i Kempten, en drøy halvtimes biltur lenger nord i Bayern.

Mens svenskene tordner har Norge i det stille funnet en løsning på problemet - noe svenskene ikke har vært klar over før nå.

- Regelbrudd I en artikkel på Expressen.se, som innledes med setningen «Starten på Tour de Ski blir alt annet enn optimal for de svenske skistjernene», uttrykker landslagssjef Rikard Grip sin misnøye med logistikken. Han hevder det finnes regler for hvor langt unna skistadion deltakerne skal bli plassert.

- Vi har selvsagt reagert. Dette bryter med de gjeldende reglene, sier Grip.

- Det blir jo absurd - Arrangørene har gitt beskjed om at det ikke finnes mer sentrale innkvarteringsmuligheter, på grunn av at det er nyttårstider. Men om det er slik eller ikke, vet jeg ikke, fortsetter han.

Expressen har kalkulert at utøverne som bor i Kempten må tilbakelegge 16 mil i bil allerede dagen før Touren starter. Dette for å delta på trening i konkurranseløypene på formiddagen, før løperne er ønsket til den offisielle Tour-presentasjonen i Oberstdorf på kvelden.

- Det vil innebære at våre løpere tvinges til å kjøre bil i 16 mil dagen før konkurranse. Det blir jo absurd, sier Grip, som truer med at svenskene kommer til å boikotte utøverpresentasjonen på fredag.

Norge deler troppen Ifølge Grip er den norske skigjengen også innkvartert i Kempten, men det stemmer bare halvveis. De norske lederne har nemlig tatt sine egne grep.

«Vi bor på to forskjellige hoteller og legger de lederne som har minst direkte kontakt med løperne lengst unna. Vidar Løfshus er hovedleder der nede og bor selvsagt på hotellet lengst unna, mens alle løperne bor i Oberstdorf», skriver langrennssjef Åge Skinstad i en SMS til Dagbladet.

Landslagssjef Vidar Løfshus utdyper:

- Det har vært litt frem og tilbake. Vi signaliserte at vi var villige til å dele troppen i to for å få deler av den plassert i Oberstdorf, i tillegg til at vi har kontakter i hoteller i området. Dermed har vi funnet en løsning, forklarer Løfshus.

Den går altså ut på at Norge deler troppen i forbindelse med Oberstdorf-døgnene.

SKJULT BESTILLING: Landslagssjef Vidar Løfshus.  Foto: Bjørn Langsem
SKJULT BESTILLING: Landslagssjef Vidar Løfshus. Foto: Bjørn Langsem Vis mer

- Løperne, pluss blant annet et par trenere og et par fysioterapeuter, blir boende i Oberstdorf. Resten av apparatet bor i Kempten. Det er best for alle med minst mulig reisebelastning, men det viktigste er at løperne slipper all kjøringen, sier Løfshus.

Taust siden i sommer - Har du snakket med Rikard Grip om dette?

- Vi snakket så vidt om dette i sommer, og da lå vi også inne med Kempten som base. Det er nok derfor han tror at vi skal bo der også.

- De reagerer sterkt, og sier de vil forsøke å stå over utøverpresentasjonen. Skjønner du dem?

- Ja, jeg gjør det. Vi hadde nok også spurt om å få slippe den om alle bodde i Kempten. Det blir fort et par timers kjøring i løpet av en dag om man skal bo der og være med på alt i Oberstdorf, sier Løfshus.

• Den norske troppen reiser til Tyskland i morgen. Bortsett fra Didrik Tønseth, som for noen dager siden meldte forfall til Touren, melder Løfshus om at alle utøverne skal være friske og raske.

KRITISK: Sveriges landslagssjef Rikard Grip. Foto: Maja Suslin / TT / NTB Scanpix
KRITISK: Sveriges landslagssjef Rikard Grip. Foto: Maja Suslin / TT / NTB Scanpix Vis mer